|
Prof. Dr. Sinsi
|
Domuz Eti Niçin Haramdır
imtahanın gereği:
bir şeyin helal veya haram olması ALLAH ın emrine tabidir ALLAH birşeye helal derse helal
haram derse haram olur yani din bir imtahandır insanlara yapılan bir tekliftir
cenabı hak cennete layık bir duruma getirmek için insanları imtahana tabi tutuyor
bu sebeple bazı emir ve yasaklar koymuştur esas olanda bu emir ve yasaklara uymaktır
bu prensiplerin gerek insanın şahsi hayatına gerekse cemiyet hayatına pek çok faydaları vardır
dolayısıyla bunlar o emir ve yasağa daha şuurlu olarak riayet etmemizi sağlıyor
dinimizin yasakladığı hususlardan birisi de domuz etidir bu yasklamanın pek çok hikmeti vardır
biz burada sadece birkaçına işaret etmeye çalışacağız
zehirli maddeler :
domuz eti çok yağlıdır yenildiği taktirde bu yağ kana geçer
böylece kan yağ tanecikleriyle dolmuş olur kandaki bu fazla miktardaki yağ atar damarların
sertleşmesine tansiyon yükselmesine ve kalp infarktüsüne sebep olur
ayrıca domuz yağı içerisinde sutoksin denilen zehirli maddeler mevcuttur vücuda giren bu
zehirli maddelerin dışarı atılaması için lenf bezlerinin fazla çalışmaları icab eder bu durum
bilhassa çocuklarda lenf düğümlerinin iltahaplanması ve şişmesi şeklinde kendini gösterir
hasta çocuğun boğaz bölgesi anormal bir şekilde şişerek adeta domuza benzer bu sebeple bu
hastalığa domuz hastalığı (skrofuloz) adı verilir
hastalığın ilerlemesi halinde bütün lenf bezleri cerahatlanarak şişer ateş yükselir , ağrı başlar
ve tehlikeli bir durum ortaya çıkar
fazla miktarda kükürt:
domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bağ dokusu kükürt yönünden çok zengindir bu sayade vücuda
fazla miktarda kükürt alınmış olur bu fazlalıksa; kıkırdak , kas ve sinirlere oturarak eklemlerde
iltahaplanma , k,reçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıklara yolaçar
domuz eti devamlı yenilirse vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen
bağ dokusu alır bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağılığına tahammül edemeyerek
altında ezilir böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir
domuz eti yiyenlerin elleri pelteleşir, yağ tabakaları teşekkül eder
mesela yiyen kimse sporcuysa; tembel ve az hareketli olur bazı futbolcular bu sebeple mesleklerinden
olmuşlardır
aşırı büyüme:
domuzda, büyüme hormonuda çok fazladır
doğduğu zaman 600-700 veya daha fazla gram olan domuz yavrusu 6 ayda 100 kiloya erişir
bu kadar süratli gelişme , büyüme hormonunun fazlalığı sebebiyledir
domuz etiyle fazla miktarda alınan büyüme hormonu vücutta doku şişliklerine ve iltahaplanmalara
yol açar burun,çene, el ve ayak kemiklerinin anormal şekilde büyümesine ve vücudun aşırı bir şekilde
yağlanmasına sebep olur
büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelişmesine zemin hazırlamasıdır
nitekim domuz kesim işiyle uğraşanlar, erkek domuzların belli bir yaştan sonra mutlaka ''kansere ''
yakalandıklarını bilimsel ve kişisel verilerle ifade ederler
deri hastalıkları:
domuz etinin ihtiva ettiği histamin ve imtidazol denilen maddeler ,
deride kaşıntı hissi uyandırır ekzama , dermatit, nörodermatit gibi iltihabi deri hastalıklarına
zemin hazırlar
bu maddeler ayrıca; kan çıbanı , apandisit, safra yolları hastalıkları, toplar damar iltihapları
gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır bu sebeple doktorlar, kalp hastalarına kesinlikle
domuz eti yememelerini kesinlikle tavsiye ederler
domuz eti ve trişin:
domuz eti ile insana bulaşan tehlikeli hastalıklardan birisi de trişin hastalığıdır domuzlar
bu hastalığı trişinli fare veya trişinli domuz eti ile beslenmekle alırlar fakat trişin,
domuzlarda ağır bir hastalık yapmaz halbuki insanlarda , çok tehlikeli ve öldürücü bir hastalık
meydana getirir
domuz etiyle alınan trişin kurtçuklar , mide-barsak yoluyla kana geçer böylece de , bütün
vücuda yayılırlar trişin kurtçukları özellikle çene , dil, boyun, yutak ve göğüs bölgelerindeki kas
dokularına yerleşirler çiğneme, konuşma ve yutma adalelerinde felçler meydana getirler yine kan
damarlarında tıkanıklığa , menenjit ve beyin iltihabına sebep olurlar bazı ağır vakalar ölümle
sonuçlanır bu hastalığın en kötü taraflarından birisi de kesin bir tedevi şeklinin olmamasıdır
trişin hastaları bilhassa avrupa ve hristiyan ülkelerinde aşırı bir şekilde yaygındır sıkı
veteriner kontrolleri yapılmasına rağmen , isveç, ingiltere, polonyada trişin salgınları fazla
miktarda görülmektedir
yurdumuzda ve islam ülkelerinde yerli hristiyanların dışında hiç bir müslümanda trişin
hastalığı görülmemiştir çünkü ülkemizde vede islam topraklarında, hristiyanlar dışında kimse
domuz eti yememektedir
gıdalar ve insan mizacı:
insan ve hayvanlar yedikleri gıdalrın az-çok tesirinde kalırlar mesela ,köpek,arslan gibi
et yiyen hayvanların yırtıcı;koyun,keçi,deve gibi ot ile beslenen hayvanlarınsa daha uysal ve
yumuşak huylu oldukları malumdur
bu durum,insanlar içinde geçerlidir nebati gıdalarla beslenenlerin ,genellikle halim-selim;
et ve et ürünleriyle beslenen insanların ise daha sert mizaçlı oldujları tesbit edilmiştir
domuz,dişisini kıskanmayan bir hayvandır domuz eti ile beslenen insanlarda,kıskançlık
hissinin zayıfladığı veya dumura uğradığı gözlenmiştir
fransız filozoflarından savorin de beslenmenin mizaç üzerindeki bu tesirine çok önem vererek
(bana ne yediğini söyle,senin ne olduğunu haber vereyim ) demiştir
helaller,ihtiyaca yeter:
yüce rabbimiz,istifademiz için pek çok gıda yaratmıştır bunun yanında,bazı zararlı şeylerin
yenilip içilmesiniyasaklamıştır çünki o,sonsuz şefkat ve merhamet sahibidir kullarına,taşıyamayacak-
ları yükleri yüklememiştir emir ve yasakları,insanların rahatlıkla altından kalkabilecekleri
şeylerdir acaba insan içki içmeyince,domuz eti yemeyince ne kaybeder?
yapan bilir:
bir makinenin mühendisi,o makinenin hangi şartlarda ve nasıl çalışacağını da belirtmiştir
mesela kataloğunda,bir makinanın 220 voltta çalışabileceği yazıyor bizse,daha iyi çalışabileceğini
düşünerek,500 volta takmış olalım bir anda,makinenin ne hale geleceği malumdur 
işte insan vücudu da,cenab-ı hakk'ın yarattığı mükemmel bir motor ve harika bir makinadır bu
makinanın en iyi nasıl çalışacağını da,elbette yapan bilecektir madem ki ALLAH'ımız domuzetini
haram kılmıştır,öyleyse yememiz mahzurludur
|