Yalnız Mesajı Göster

Şeytan'ın Kalbe Müdahalesi

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

imam Gazâli (İhyâyı ulûmid-din)
Şeytan Allah-u Teâlâ'nın yarattığı öyle bir yaratıkdır ki, şerri, kötülüğü vaad eder Çirkin (münker) şeyleri emr eder Nefsi bu gibi işleri yapmağa davet eder

Peygamber (SAV) bir mübarek sözünde "Vesvese de şeytandan gelir ve şerri davet eder, hakkı tekzib eder ve hayırdan men'eder Kalbinde bunu bulan, şeytanın şerrinden Allah'a sığınsın" buyurdu ve sonra "Şeytan fâkirlik ile korkutur ve fuhşiyat (kötü işler ve ameller) ile emr eder" meâlindeki âyet-i celileyi okumuştur İbn-i Mes'ud
(Tirmizi ve Nesei)

İnsan şehvet ve gazaba uyarsa, istekleri vasıtasıyla şeytanın istilâsma uğrar Kalb şeytana yataklık yapar Zira hevâ (istek) şeytanın barınağıdır Allah (cc) muhafaza buyursun Amin

Resul-i Ekrem (SAV) "Sizden her birinizin bir şeytanı vardır Evet, benim de şeytanım var, fakat Allah-u Teâlâ bana yardım etti ve şeytanını müslüman oldu, bana yalnız iyiliği emr eder" buyurdu İbn-i Mes'ud (Müslim)

Nefsâni arzulara uyularak dünya sevgisi kalbe galebe çalarsa, şeytan vesvese için çare bulmuş olur
Resûl-i Ekrem (SAV) "Şeytan, insan oğlunun çeşitli yollarında oturur Önce İslâm yolu üzerinde durur ve (Ananın, babanın dinini terk edip müslüman mı olmak istersin?" der [ kandıramaz ise] hicret yolu üzerine oturur sonra cihad yolu üzerine oturur İnsan bunu da dinlemez ve mücahedesini yapar Kim bu şekilde hareket ederek ölürse, Allah-u Teâlâ'nın Cerınetini hak etmiş olur" buyururdu
Sübre b Ebi Fâkih (Nesei)

Şeytanın hilelerinden biri de şerri-hayır gibi kötülüğü-iyilikmiş gibi göstermeye çalışmaktır
Allah-u Teâlâ Kur'an-ı Kerîm'in bir çak Yerinde Şeytan'ın düşmanlığından bizlere haber vermiştir
"Şüphesiz, şeytan, sizin için büyük bir düşmandır Siz de onu düşman tanıyın"
Fatır Sûresi: A 6

"Ey Âdem oğulları, şeytana tapmayın O size apaçık bir düşmandır diye size bildirmedim mi?"
Yâsin Sûesi; A 60

"Allah'tan korkanlar kendilerine şeytan'dan bir vesvese iliştiği zaman, düşünürler de derhal basiretlerine sahip olurlar"
(A'raf S A 201)

"Eğer şeytandan bir vesvese gelirse hemen Allah'a sığın"
A'raf S A 200

"Şeytanların kardeşlerine (insanlardan) gelince: Onları şeytan sapıklığa sürükler ve yakalarını bırakmazlar"
(A'raf S A 202)

İblis, İsa (as) a gözükerek onu şehâdete davet etti İsa (as) cevaben "Bu söz hak sözdür Fakat senin emrinle ben bunu süylemem" Onun böyle bir hayır tavsiyesi altında bir mel'âneti olduğunu bilirdi

Şeytan'dan asla kurtuluş yoktur Ancak onu uzaklaştırmak ve zayıflatmak mümkündür

Resûl-i Ekrem (SAV) "Yolculukta insan, devesini zayıflattığı gibi, mü'minde şeytanını zayıflatabilir" buyurdu Ebû Hüreyre
İbn Mes'ud "Mü'minin şeytanı zayıftır"
Kays B Haccac "Şeytanını bana
- senin yanına geldiğim zaman besili hayvanlar gibi idim Şimdi kuş kadar kalmadım - dedi Neden? sualime:
- Zikrullah ile beni erittin - dedi"
Bilmiş ol ki, kalb bir kal'a, şeytan da kal'aya girmek isteyen bir düşman gibidir

Kalbi şeytanın vesveselerinden korumak borç ve herkese "farz-ı ayn"dır Şehvet ve gazap şeytanın giriş yollarıdır

Câhil sofu, şeytanın maskarasıdır İşsize (boş gezene) şeytan iş bulur İnsan şeytan gibidir, fakat insana benzer şeytan yoktur
Boş karın şeytanın zindanıdır Çünkü ekmek derdi onun hîlesine, düzenine manidir
MEVLÂNA

Alıntı Yaparak Cevapla