Konu
:
(Buyuk Gunahlar)Yalan Soylemenin Sebebleri ..
Yalnız Mesajı Göster
08-24-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Şimdi yalan söylemenin sebeplerini de kısaca öğrenelim ki böylece bu hastalığın sebeplerini teşhis edip onu tedavi etmeye çalışalım
Acaba bizi neler yalan söylemeye itebilir?
1- Yersiz utangaçlık ve çekingenlik:
Bazı kimseler, bazı şeylerden dolayı yersiz yere utandığı için yalan söylüyor ki bu utangaçlığının önünü alsın
Halbuki hadis-i şerifte de beyan edildiği gibi bu tür utangaçlıklar akılsızlıktan başka bir şey değildir
2- Hased ve kin:
Birine karşı hasedi ve eski bir kini olduğu için onun hakkında yalan söylüyor
Onun iyiliklerini örtmeye veya tersine yorumlamaya kalkışıyor ve ona yersiz kusurlar bulmaya çalışıyor
3- İmanın zayıflığı:
'tan korkmadığı ve onu kendisine hazır ve nazır görmediği için yalan söylüyor
Halbuki bütün söylediklerinin kaydedildiği ve hepsinden hesaba çekileceğini bilir ve inanırsa ister istemez yalandan kaçınır
4- Kendini temize çıkarmak:
Bazen kendi kusurlarını örtmek ve kendini suçsuz göstermek için yalana yelteniyor ve suçu başkalarının boynuna yıkmaya çalışıyor
Şu cümleleri çok duymuyor muyuz?: "Benim dersim iyiydi ama, öğretmen bana gıcık gittiği için zayıf aldım!" "Gücüm az değildi ama, düşman çoktu!" "Ben iyi çalıştım ama, sınav çok zordu!" Ve benzeri bahaneler…
5- Şaka ve eğlenme:
Bir çok zaman yalan şakadan başlar ve azar azar artar ve ciddileşir
Bu yüzden İmamlarımız, yalanın şakasından da ciddisinden de sakındırmışlardır
Resul-i Ekrem (s
a
a) buyurmuştur:
"Halkı güldürmek için yalan konuşan kimseye yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun!"
6- Kendinde bir eksiklik hissetmek:
Bazıları aşağılık kompleksine kapılarak eksikliklerini tamamlamak için yalan söyler ve kendilerini daha iyi göstermeye çalışırlar
7- Makam ve mal hırsı:
Bir çokları yalan konuşmadan makam veya servete, paraya pula erişemeyeceklerini gördükleri için yalan konuşuyorlar
Tarihte ve günümüzde örnekleri çoktur
Rabbim cümlemizi bu Seytani ve nefsani tehlikelerden korusun
Amin!!!
_ALINTI_
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul