08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlı Yemeklerin Lezzet Sırları...
Zeytinyağlı Yemeklerin Lezzet Sırları 
Zeytinyağlı Yemeklerin Lezzet Sırları
Zeytinyağlı yemek yaparken mümkün olduğunca az suyla ve kısık ateşte pişirmek gerekir Sebzeler, kısık ateşte pişirilirken kendi sularını salarlar Bu su, yemeğin pişmesi için yeterlidir Gerekirse azıcık su ilâve edebilirsiniz
Zeytinyağlı yemekleri pişirirken kararmamasını istiyorsanız, pişirmeden önce sebzeleri limonlu suda bekletin ve yemek piştikten sonra kapağını soğuyana kadar açmayın
Pişirme esnasında zeytinyağlılara ekleyeceğiniz şeker ve sarımsak, yemeklerinize lezzet katar
Zeytinyağlı yemeklerinizi pişirir pişirmez değil de bir gün beklettikten sonra ikram ederseniz daha lezzetli olur
Zeytinyağlı yemek yaparken, kullanacağınız sebzelerin daha parlak görünmesini istiyorsanız, tencerenizin içini tuz ve limonla ovabilirsiniz ve servis esnasında üzerine biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz
Zeytinyağlı yemek pişireceğiniz zaman yemek için gerekli yağın yarısını pişirme aşamasında kullanın Kalan yarısını, yemeğin altını kapattıktan sonra üzerine gezdirin ve kapağını kapatıp bu şekilde soğutun Böylece yemeğinizde zeytinyağının tadı ve aroması daha yoğun hissedilir
Zeytinyağlı dolmaya kattığınız pirinç, fıstık ve baharatı kavurduktan sonra tencerenin kapağını hemen kapatıp 10 dakika demlendirin Böylece demlenen pirincin içine baharatın kokusu iyice siner ve dolmanız daha lezzetli olur
Zeytinyağlı yemek yaparken tencerenin dibinin tutmamasını istiyorsanız sebze yapraklarının saplarını tencerenin dibine kafes şeklinde dizip yemeği üzerine koyun
Zeytinyağlı sarma yaparken iç malzemeyi kavurduktan sonra tencereyi ocaktan alıp, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve taze naneyi en son ilâve edin Sarmaları sarıp tencereye dizerken ise, her katına sıvıyağ ve limon suyu katıp üzerini örtecek kadar su ekleyin Önce harâretli, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin
Barbunya pilâki, çok sulu olursa, içine bir miktar kıyılmış ceviz katabilirsiniz Ceviz, hem suyunu alacak, hem de ayrı bir lezzet katacaktır
Zeytinyağlı enginar yaparken, önce zeytinyağını 1 tatlı kaşığı unla kavurup diğer malzemeleri sırayla katın
|
|
|