08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanli Padişahlarinin Son Anlari...

SULTAN BİRİNCİ ABDULHAMİD
Sultan Birinci Abdülhamid Han, halka karşı merhametli ve çok dindar bir padişahtı Dindarlığı ve iyiliği sebebiyle halk "velî" olarak görüyordu (80) Aralık 1788’de Özi Kalesini alarak burada üç gün içinde sivil ahali de dahil –kadın, çocuk, yaşlı- 25 bin kişi gaddarca Müslüman katliamı yapan Rus ordusu (81), bununla da yetinmeyerek Podolya’nın merkezi olan Hotin’i de teslim aldı Hotin ve Özi’deki Müslüman katliamlarıyla ilgili sadrazamın kalenin düştüğünü bildiren ve yapılan mezalimleri dile getiren raporunu okurken, kederinden dolayı beyin kanaması geçirip(82) felç olmasına sebep oldu
Sultân I Abdülhamid’in Hotin ve Özi’nin düşmesi münasebetiyle bizzat kaleme aldığı hatt-ı hümâyûn insanı ağlatacak kadar manalıdır: “Özi’nin düştüğü takriri âlim beni yeniden kederlendirdi; bu kadar Müslüman erkek, kadın, küçük ve büyüğün kâfir elinde kalması beni mahzun eyledi Yârab! Sen Mâlik’ül-mülksün Senden niyazım, ölmeden bu beldeleri tekrar Müslümanların eline geçtiğini bana göster” (83)
Bununla beraber bu acıya tahammül edememiş; rivayete göre “Ah Özü!” diyerek sağ tarafına nüzul isabet etmiş; hatt-ı hümayunları dahi yazamayıp başkasına yazdırmak mecburiyetinde kalmıştır Daha sonraları sürre ihracı merasimine katılsa da çok hasta olduğu için merasimi kısa kesmiş; sürreyi hac emirine teslim ederek, koltuklarına girilmiş olduğu halde harem sairesine götürülürken, Şehzadesi Mahmud’un bulunduğu sünnet odasına uğramış ve onu kucaklayarak “Oğlum, seni Cenab-ı Hakka emanet ettim; Allah yardımcın olsun; iki cihanda yüzü kara olmasın ” Sonra hareme götürülmüş; burada rahatsızlığı ziyadeleştiğinden Hekimbaşı, Padişahın rahatsızlığını nezle ile tevil etmek isteyince Sultan, “Hasan Efendi, son hizmetindir… Bir hoşça bak Efendini elden aldırdın ” hitabında bulunmuştur
Sultan Hamid aynı gün sabaha karşı, Özü kalesinin düşman eline geçişi ve 25 bin müslümanın katledilişi mesuliyetine tahammül edemeyerek, rıhlet-i dâr-ı bekaa eylemiştir (6-7 Nisan 1789/10-11 Recep 1203) (84) Cenazesi, Bahçekapıdaki İmâretinin karşısındaki kendi yaptırdığı türbeye defnedildi (85)
80- Ziya Nur Aksun, Osmanlı Tarihi, Ötüken Neşriyat, c 2, s 459
81-Ahmet Akgündüz-Said Öztürk, Bilinmeyen Osmanlı, OSAV, s 223
82-Ahmet Akgündüz-Said Öztürk, Bilinmeyen Osmanlı, OSAV, s 223
83-Ziya Nur Aksun, Osmanlı Tarihi, Ötüken Neşriyat, c 2, s 459-460
84- http://iktibas net/metin php?seri=14  *hepsi*0*tarih
85-Ahmet Akgündüz-Said Öztürk, Bilinmeyen Osmanlı, OSAV, s 226
|
|
|