08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Al-İ İmran-135
بسم الله الرحمن الرحيم
وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلَىٰ مَا
فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ
Beğavi, Hazin ve Alusi tefsirlerinde zikredildiğine göre, İbni Mesud ra şöyle buyurmuştur
Müminler " Yarasul ! Beni israil, Allahu teala katında bizden daha kıymetli idi, zira onlardan biri günah işlediğinde, sabahleyin kapısının eşiğinde günahının kefareti " Kulağını kes, şöyle böyle yap diye yazı bulunurdu" dediklerinde
Rasulullah s a v 'in sukut etmesi üzerine, Allah-u Teala bu ayet-i celileyi indirerek , bu ümmetin tevbelerının daha kolay olduğunu açıklamakta , bu ummetin Beni İsrailden daha kıymetli ortaya koymuş olur
İmam-ı Ata nın buyurduğuna göre, bu ayeti celile, Hurma satan Tiham hakkında inmiştir Şöyle ki ; O, bir gün hurma satarken güzel bir kadın gelerek ondan hurma almak istediğinde, o kadına ' bu hurma iyi değildir, evde daha iyisi var " diyerek onu evine götürmüş, onu kucaklayarak öpmüştür kadın ona " Allahtan kork "deyince hemen onu bırakmış ve pişman olmuştu
sonra Efendımız as bu hadiseyı anlattığında bu ayeti celile nazıl olmuştur
Mukatil ve Kelbi ra buyurmuştur ki, Rasulullah s a v , biri ensardan, diğeri Sakif kabilesinden olan iki kişiyi birbirine kardeş etmişti Sakiften olan, bir gazaya çıktığında, ensardan olan manevi kardeşi ailesine bakması için yerine halife tayin etti
O da bir gün onlara et alıp getirdiğinde, kadın o eti ondan alırken, kadının peşine düşüp elini öptü, sonra pişman olarak döndü ve başına topraklar saçarak, perişan bir halde dolaşmaya başladı
Sakif' ten olan zat gazadan döndüğünde ensar kardeşinin kendisini karşılamadığını görünce, hanımına onun halini sordu, hanımı; “ Allah kardeşler arasında onun gibisini çoğaltmasın “ dedi ve durumunu kocasına anlattı
Ensari ise, tevbe ve istiğfar ederek dağlara dolaşıyordu, Sekafi onu aramak için peşine düştüğünde, onu secdede “ Ya Rabbi günahımı affet!kardeşime hainlik ettim “ derken buldu ve ; Ey Filan ! Kalk diyerek onu Ebu Bekr-i Sıddık ra' ın yanına getirdi
Ensari “ Ben helak oldum “ diyerek başından geceni Ebu Bekr-i Sıddık anlatınca, Ebu Bekr-i “ sana yazıklar olsun sen bilmedin mi? Allahu Teala evde oturandan ziyade gazaya çıkanın namusunu kıskanır “ buyurdu
Sonra Hz Ömer ra' a geldiler oda aynı söyleyince Efendımız s a v e geldiler O da ikisinin söyledıkleri gibi buyurdu Bir gün ikindi namazında Cibril-i Emin onun tevbesini kabulüne dair bu ayet-i Celilei indirdi
"Ve onlar çirkin bir günah işledikleri, yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler Allah'tan başka günahları kim bağışlayabilir? Bir de onlar, bile bile, işledikleri (günah) üzerinde ısrar etmezler "
Bunun üzerine Hz Ömer ra “ Ya Rasul bu sadece bu adama mı aittir yoksa bütün insanlara şamilmidir ? “ diye sorunca Efendımız as Hayır ! “ Bütün insanlara aittir “ buyurdu
|
|
|