Yalnız Mesajı Göster

Bakara Suresi Ayet: 8-10 Tefsiri

Eski 08-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Bakara Suresi Ayet: 8-10 Tefsiri

Peygamberimiz (Sallu aleyhi ve sellem) buyurdu ki 'Ya- lan ancak üç yerde helal olur Kişi hanımını razı etmek için yalan söyler, savaşta yalan söylemek, insanların arasını sulh etmek için yalan söylemek'

İbrahim (Aleyhisselam) 'ın da üç yerde Allah'ın dini için yalan söylediği rivayet edilmiştir, bunlara yalan denmez Birinde 'Ben hastayım' dedi İkincisi 'Belki o (putları) en büyükleri kırdı' Üçüncüsünde cebbar sultanın arazisine girdiğinde cebbar kırala 'Bu beldeye İbrahim isimli biri geldi ve yanında insanların en güzeli olan bir hanım vardır' dediler Cebbar kıral İbrahim (Aleyhis selam)'ı çağırtarak o hanımın kim olduğunu surdu O da benim kardeşimdir dedi Kendisine onu getirmesini istedi İbrahim (Aleyhisselam) hanımı Sare'nin yanına varıp 'Ona, senin benim kardeşim olduğunu söyledim Allah'ın dininde kardeşiz Beni yalancı çıkartma, zira yer yüzünde sen ve benden başka Allah'ın dinine inanan kimse yok' dedi Kıssanın devamında rivayete göre Sare Validemiz ve İbrahim (Aleyhisselam) salimen kurtulmuş- lardır (Bu rivayet Ebu Hureyre radıyellahu anhudandır)

İbrahim (Aleyhisselam) ın 'Ben hastayım' sözünden muradı 'Onların yıldızları ilah edinmelerine kızgınlığı' manasındadır

'Belki büyükleri yapmıştır' sözü ile zarar def edemeyen ve menfaat veremeyen şeylerin ilah edinilmesinin caiz olmadığına tenbih vardır

'O benim kız kardeşimdir' diye hanımı Sare hakkında söylemesi din kardeşimdir manasındadır

Bil ki insanların arasını ıslah için, karı koca arasını ıslah için ve dinden zararı def etmek için harbte söylenen yalanların haricindekiler haramdır Bunlardan sakınmak gerekir Ebu Bekir Sıddık (Radıyu anhu) hazretlerinden şöyle rivayet edilmiştir 'Yalandan sakının, zira o imandan uzaklaştırıcıdır'

Peygamberimiz (Sallu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu 'Münafığın misali iki sürü arasında tereddüt eden koyun gibidir Bazı kere bu tarafa, bazı kere şu tarafa gider

Alıntı Yaparak Cevapla