Konu
:
Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?
Yalnız Mesajı Göster
Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?
08-24-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?
Bu durum, meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden kaynaklanıyor
Meyvelerdeki renk değişimi ve kararmalardan polifenoloksidaz enzimleri sorumlu
Bu enzimler, meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine neden oluyor ve kahverengi lekeler beliriyor
Meyvenin hücre yapısı bir bütün olarak korunduğunda, enzim ve fenoller birbirinden ayrı duruyor
Ancak meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde ya da zamanla bozulduğunda, meyvenin hücre duvarları yıkılıyor ve kimyasal karışma başlıyor
Meyvenin yüzeyindeki bu bozulma, oksijenin diğer organik bileşenlerle temasına yol açıyor
Meyvelerin çoğu kahverengiye dönüşerek oksitleniyor
Ancak limon ve turunçgiller kahverengiye dönmüyor, çünkü içerdikleri sitrik asit nedeniyle oksitlenme renksiz gerçekleşiyor
Kaynak: focusdergisi
com
tr
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul