Yalnız Mesajı Göster

Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?





Bu durum, meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden kaynaklanıyor Meyvelerdeki renk değişimi ve kararmalardan polifenoloksidaz enzimleri sorumlu Bu enzimler, meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine neden oluyor ve kahverengi lekeler beliriyor Meyvenin hücre yapısı bir bütün olarak korunduğunda, enzim ve fenoller birbirinden ayrı duruyor Ancak meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde ya da zamanla bozulduğunda, meyvenin hücre duvarları yıkılıyor ve kimyasal karışma başlıyor Meyvenin yüzeyindeki bu bozulma, oksijenin diğer organik bileşenlerle temasına yol açıyor Meyvelerin çoğu kahverengiye dönüşerek oksitleniyor Ancak limon ve turunçgiller kahverengiye dönmüyor, çünkü içerdikleri sitrik asit nedeniyle oksitlenme renksiz gerçekleşiyor


Kaynak: focusdergisicomtr

Alıntı Yaparak Cevapla