08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tsk Bioem Komutanlığı Sitesi
TSK BİOEM K lığının; NATO, BİO ve Akdeniz Diyaloğu çerçevesinde icra edilen her türlü eğitim ve öğretim faaliyetinin NATO ve Ortak Ülkelerin Harekat İhtiyaçları doğrultusunda yönlendirilerek, diğer NATO BİOEMlerine de örnek teşkil edecek şekilde, dünyada BİO konusunda bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve bunun sürekli gelişiminin sağlanmasıdır
TSK BİOEM K lığının vazifesi, ortak ülkelere NATO ve BİO Genel Prensipleri ve Müşterek Çalışabilirlik Hedeflerine uygun olarak eğitim ve öğretim desteği sağlamaktır
* Atatürke, devrimlerine, cumhuriyete, yurda ve millete sevgi ve bağlılık,
* Amirlere ve emirlere mutlak itaat, kanunlara riayet,
* Vazife ve hizmet aşkı (kendini adama),
* Dürüstlük,
* Yaratıcılık ve yenilikçilik,
* Mükemmellik (Sürekli Gelişim / Kalite),
* Görevde yeterlilik ve profesyonellik,
* Veritabanı kullanma anlayışı / yaklaşımı,
* Asgari maliyetle azami verim,
* Doğru iletişim,
* Birbiriyle kenetlenmiş, birlik ve beraberlik duygusuna sahip "BİOEM" ailesi yaratmak
TSK BİOEM K LIĞININ TARİHÇESİ
Brükselde yapılan "Ocak 1994 NATO Zirvesinde" alınan kararların ışığında, Türkiye bir "BİO Eğitim Merkezi (BİOEM) " kurmaya karar vermiş ve BİOEMin kuruluşu 30 Mayıs 1997de Sintra / Portekizdeki Avrupa Atlantik Ortaklık Konseyi toplantısında ilan edilmiştir Kuruluşundan 13 ay sonra BİOEM 29 Haziran 1998de uluslararası bir açılış töreniyle göreve başlamış, ve 12 Şubat 1999da NATO tarafından tanınmıştır BİOEM NATO tarafından tanınan ilk BİO Eğitim Merkezi olarak 1998 yılından bu yana kurslar, seminerler vb eğitim faaliyetleri icra etmek suretiyle Barış İçin Ortaklık sürecine hizmet etmektedir
BİO'NUN TARİHÇESİ
Doğu-Batı politik ilişkilerindeki temel değişim 1989da başlamıştır Politik, ideolojik ve askeri çatışmalarla karakterize edilen soğuk savaş döneminin sonunda NATO politikalarını yeniden yapılandırılmıştır NATO politikalarındaki kapsamlı değişiklikler Haziran 1990 Londra, Kasım 1991 Roma ve Ocak 1994 Brükseldeki zirvelerinde ortaya konulmuştur Ocak 1994 Brüksel zirvesinde NATO "Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliğini"(ESDI) geliştirmek, "Müşterek Birleşik Görev Kuvveti Kavramını (CJTP)" tatbik etmek, "Barış İçin Ortaklık(BİO)" girişimini başlatmak için ittifakın politik ve askeri yapısını değiştirecek kararlar almış, ayrıca "Zirve Daveti" ve "Çerçeve Dokümanı" yayımlanmıştır
Bu girişim, NATO liderliğinde askeri ve güvenlik konularında NACC (Kuzey Atlantik İşbirliği Konseyi) ülkelerine ve OSCE(Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü) üyelerine işbirliği imkanları sunmuştur BİO girişimi Avrupa-Asya Bölgesindeki ülkelerin iyi ilişkiler kurmalarında önemli bir rol oynamaktadır BİO programı memnuniyetle karşılanmıştır Halen 49 ülke (26 NATO üyesi ve 23 Ortak) bu programa iştirak etmektedir Akdeniz Diyaloğu, tüm Avrupa güvenliğinin Akdeniz Bölgesindeki güvenlik ve istikrarla yakından bağlantılı olduğu fikrini temel almış ve İttifakın güvenlik konusuna müşterek yaklaşımının ayrılmaz bir parçası olmuştur Akdeniz Diyaloluğu bölgesel güvenlik ve istikrar ile daha ileri bir işbirliğine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır Halen yedi Akdeniz ülkesi NATO'nun Akdeniz Diyaloğu inisiyatifine iştirak etmektedir Bu ülkeler; Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Moritanya, Fas ve Tunus'dur
|
|
|