08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Duayı Terketmenin Kötülüğü
Allah-u Zülcelal'e dua etmek suretiyle, ihtiyaçlarımızı arzetmekten hiçbir zaman geri kalmamamız lazımdır Çünkü kullarının ihtiyaçlarını ancak O yerine getirebilir Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede, dua etmeyi terkedenleri kötülemiş ve şöyle buyurmuştur: "Onlar, ellerini kapalı tutarlar Allah'ı unuturlar, Allah da onları unuttu " (Tevbe; 47)
Allah-u Zülcelal diğer bir ayet-i kerimede ise şöyle buyurmuştur:"Dua ettiğin zaman, sıkıntıda kalana icabet eden ve sıkıntısını gideren kimdir? Ne az hatırlıyorsunuz " (Neml; 62)
Peygamber Efendimiz (SAV)'de bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:"Allah kendisinden bir şey talep etmeyen kimseye gazaplanır " (Buhru'l-Ulüm)
Bayezid-i Bestami (K S) şöyle demiştir: "Ben, bir gece Allah-u Zülcelal'e dua ettim Dua ederken aşırı soğuktan dolayı, elbisenin kolunun içinden bir elimi çıkardım, diğerini çıkarmadım Uyuduğum zaman, elbiseden çıkardığım elimin nurla dolu, diğerini boş olarak gördüm Dedim ki:"Ya Rabbi! Bu hal nedir?" şöyle bir ses duydum:"İstemek için çıkan el dolar, gizlenen ise, mahrum kalır " İnsan Allah-u Zülcelal'e dua ederken gafletten uzak, huzurlu bir kalp ile dua etmelidir
Çünkü Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "Allah, kalbi gaflet içinde bulunan kulun duasını kabul etmez " (Tirmizi) Bazı kimseler, Cafer-i Sadık (R A)'ın yanına gelerek : "Bize ne oldu ki, dua ediyor fakat kabul edildiğini göremiyoruz " diye sormuşlar; o da şöyle cevap vermiş: "Çünkü siz hakkıyla tanımadığınız bir zata, gaflet içinde dua ediyorsunuz Onu hakikaten tanısaydınız, huzurlu bir kalple ve ihlasla dua ederdiniz, o zaman duanız kabul olurdu "
Rivayet edilmiştir ki:"Musa (A S) aciz bir şekilde Allah-u Zülcelal'e dua eden bir adamın yanından geçiyordu Onun bu halini görünce: "Ya Rabbi! Elimde olsa, bu adamın ihtiyacını görürdüm " dedi Allah-u Zülcelal buyurdu ki:"Ya Musa! Ben kuluma senden daha merhametliyim O kulum bana dua ediyor ama, kalbi koyun sürüsündedir Kalbi benden başka bir tarafta bulunan kulumun duasını kabul etmem " Musa (Aleyhisselam) adamın yanına gidip bu durumu anlatınca, adam kalbinden herşeyi çıkarıp samimi bir şekilde Allah'a dua etti ve duası kabul oldu "
Duanın kabul olması için, insan özellikle haram yiyeceklerden uzak durmalıdır Buna bakarak, hiç kimse: "Dua ediyorum ama kabul olmuyor " demeyip, hatayı kendinde aramalıdır
Nitekim rivayet edilmiştir ki: "İbrahim bin Ethem bir gün Basra sokaklarında dolaşıyordu İnsanlar etrafına toplanıp: "Ya İbrahim! Allah-u Zülcelal: 'Dua edin kabul edeyim' buyurduğu halde, biz dua ediyoruz ama karşılığını bulamıyoruz " dediler
İbrahim bin Ethem, onlara dedi ki: "Ey insanlar! On şeyden dolayı kalbiniz ölmüş, duanız nasıl kabul olsun?"
Daha sonra bu on şeyin ne olduğunu şöyle açıkladı:
1-Allah-u Zülcelal'i biliyorsunuz ama, onun hakkını vermiyorsunuz
2-Kur'an-ı Kerim okuyorsunuz, ama O’nun manasına göre amel etmiyorsunuz
3-Şeytanın düşmanlığını biliyorsunuz, dilinizle söylüyorsunuz ama onun peşinden gidiyorsunuz
4-Biz Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetindeniz, diyorsunuz, ama onun sünnetine göre amel etmiyorsunuz
5-Cenneti istiyorsunuz, ama onun gereğini yapmıyorsunuz
6-Cehennemden korkuyorsunuz, ama kendinizi bile bile cehennem ateşine atıyorsunuz
7- Ölüm vardır diyorsunuz, ama hiçbir hazırlık yapmıyorsunuz
8- Daima başkalarının hataları ile meşgul oluyorsunuz, ama kendi hatalarınızı görmüyorsunuz
9- Allah-u Zülcelal'in nimetlerini yiyorsunuz, ama O'na şükretmiyorsunuz
10- Ölülerinizi ellerinizle götürüp kabre koyuyorsunuz, ama bundan ibret almıyorsunuz
Şimdi İbrahim bin Ethem'in bu sözlerine bakarak herkes kendisine çeki düzen vermelidir
|
|
|