08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Seher Vaktini Değerlendirmek
Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:
"(Bu nimetler) Sabreden, doğru olan, huzurunda boyun büken, infak eden ve seher vaktinde Allah'tan bağış dileyenler (içindir )" (Al-i İmran; 17)
Görüldüğü gibi, seher vaktinde Allah-u Zülcelal'e yalvararak tevbe istiğfar eden kimseleri, Allah-u Zülcelal bu ayet-i kerimede methetmiştir Daha sonra seher vaktinde istiğfarda bulunan kimselerin, güzel bir amel işlediklerini beyan etmiştir
Hz Peygamber ((S A V)) şöyle buyurmuştur:
"Allah-u Teala, her gecenin üçte biri kalınca rahmeti ile dünya semasına iner ve şöyle buyurur: Mülkün sahibi benim Dua eden kim ise, onun duasını kabul edeyim Kim benden bir şey isterse, ona vereyim Kim benden bağışlanmayı isterse, onu bağışlayayım " (Buhari, Müslim)
İnsan, Allah-u Zülcelal'in rahmetine muhtaç olarak, geceleri hiç olmazsa uykusundan az bir miktar feda ederek Allah-u Zülcelal'e en azından iki rekat namaz kılarsa, bu fedakarlığa bakarak Allah-u Zülcelal de: "Kulum, diğer insanlar uykudayken, uykusunu bölüp bana ibadet yaptı " diyerek, o kulunu af ve mağfiret edebilir Yeter ki insan onun affına müşteri olsun
Geçmiş evliyaların yaşantılarına baktığımız zaman, ömürleri boyunca seher vakitlerini ibadetle geçirdiklerini görürüz Nitekim Şakik-i Belhi şöyle demiştir: "Kabrimin aydınlık olmasını istedim, onu seher vaktinde namaz kılmakta buldum "
Onun için her insan her ne kadar onlar gibi yapamıyorsa da, denizden bir damla da olsa hiç olmazsa onlara mutabaat yapmaya gayret göstermesi gerekir Anlatıldığına göre, Allah-u Zülcelal Davud (A S) şöyle vahyetmiştir: "Ey Davud! Akşamın karanlığı yayılınca yatıp sabaha kadar uyuyan kimse, beni sevdiğine dair iddiasında yalancıdır "
Rivayet edildiğine göre, Hz Peygamber ((S A V))'in yanında gece uyanmadan sabahlayan birinden bahsettiler Bunun üzerine Hz Peygamber ((S A V)):
"Şeytan onun kulağına bevl etmiştir " (Buhari, Müslim, Nesai) buyurdu
Gece ibadeti, ahirette çok büyük mükafatları kazanmaya vesiledir Bütün bunlardan sonra, insan gece uykusundan fedakarlık yaparak korku ve ümit içerisinde Allah-u Zülcelal'e yalvarmalıdır İnsan nasıl ki bir yolculuğa çıkarken hazırlık yapıyorsa, kıyamet yolculuğunda da gece ibadeti gibi kendisine faydalı olacak esbablara sarılmalıdır Allah-u Zülcelal başka bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:
"Yaptıklarına karşılık olarak, onlar için nice aydınlatıcı nimetler saklandığını hiç kimse bilemez " (Secde; 17)
|
|
|