Yalnız Mesajı Göster

Bulgaristan - Bulgaristan

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bulgaristan - Bulgaristan

Bulgaristan - Bulgaristan[/b]

BULGARİSTAN

Hayrola Ana ? Nereye gitmek istersin ? senin için ne yapabilirim,diye soruyorumbana “ne ayan Türkçe konuşuyorsun öteden misin?” diyor ve bir muhabbettir alıp gidiyor seni ,uçurtma kuyruğu gibi sallasa da uçurtma ekseninden kurtulamıyorsun Anam (!) Mestanlının köylerindenmiş Tütünden sonra ne yapsalar ne etseler bir leva dahi gelirleri yokmuş Eğer kızanlar öteye gitmeseymiş (Türkiye) biraz daha fazla tütün kırabilirlermiş ama

Evet Bulgaristan ‘da Mestanlıdayım Harmanlıya iki saat uzaklıkta nüfusunun hemen, hemen tamamına yakını Türk olan Hasköy Sancağına bağlı kasabave ben kasabanın otogarındayım Hasköye bilet alıp oturduktan yaklaşık on dakika sonra hemen yanıma oturan altmış yaşlarında pazen şalvarlı (uzun donlu) bir Ana muhabbet arkadaşım Çok dertli Doğduğu gelin olduğu torun gördüğü yerleri bırakıp Bursanın ismini zor telaffuz ettiği mahallesine gitsene yer ne içer? Harmanlık yeri mi var ki akşamüzeri oturup bir iki muhabbet etsin,kızanlar işten geç gelir,fazla mesaide yapmasalar geç vakte kadar ev kirasını bile zor çıkartırlarmış Türkiyede kiracılık varZor zenaatYa anacığım o zaman niye diyorum”Bayrak ezan “ be kızanım diyorYutkunuyorum Eline uzanıp öpsem diyorum,burada adet nedir ne derler,yumuk yaşlı gözlerinden sevgi şelaleleri akarken ayrılıyorum Yaşlılık da zor Zenaat vesselam

Her nereye gitsem en dikkatimi çeken nehirler olmuşturArdayı gördüm Pek de nazlı”Arda Boylarını” mırıldandımO beni fark etmediBen Onu sindirdim adeta yıkandım Ona bulandım ama O yine yosunları,balıkları ve daha birçok zenginlikleriyle ve halen belki bin yıllık güzergahında akıp gidiyor

Henüz on üçün de sevmiş Tekeze (kooparatif) zamanında Ama evlendiklerinde O askerden yeni gelmiş (zaten askerde de ***** vermemişler,kuruculuk /inşaat/ yaptırmışlar) şimdiki yaşadıkları evi de henüz bitiremedikleri için bir iki yıl daha beklemişler

Evet halen kulaklarımda Ananın anlattıkları ve ben geçerken Ardadan Onu yaşıyorumAsker yolu bekliyorum Tam beş yıl “mavi urba” çıkmadı birde güllü fistanım diyorZaten onları zamanında bu kadar çok urbada yokmuşGerçi ne zaman tütüne gitseler aynı urba varmış üzerinde ama

Bazı yapraklarını özellikle seçip onlardan kıyarak bu tütünü elde ediyormuşDevletten vesikalı avcıymış ve ne vurursa devlete beyan etmek zorundaymış Şakir AgaSarmaya sarabilirmiş ama Türkiyede kendi saran tütün tabakaları varmış onu merak ediyor

“Bir çuval fasulyem var yemeye adam yok,Türkiyecilik çıktı herkes aldı başını gitti,biz burada üç beş hane ancak kaldık” diyoriki yüz hane köyden otuz beş hane ya var ya yok diye ekliyor Uçsuz bucaksız yeşillik Mestanlıdan Filibeye kadar uzanıyor,daha da uzadığına şahit olabilirim ama benim yolum ters dönüyorBurada konsolosluğa bile girmem belki üç yüz kişiyi atlatmak la hallediliyor

Hasköyde Kırcaalide veya Mestanlıda pazara ,dükkanlara giriyorum hemen her şey Türk malı,bir yakınınız bir şey istese ve siz örneğin fincan alsanız belki Kütahya porselen çıkabilirTürkiyeden buraya fırın bile açılmış

Akşam oluyor bir kafeteryaya gidiyorum ,genç bir erkek orgda en meşhur Türk parçalarını söylüyorTürkçesi pek bozukmuş ama hemen her Türk müziğini okuyabilirmişSevdiği kız da İstanbul Avcılarda oturuyormuşZorunlu göç onları da ayırmış

Bir göç edip de Türkiye de kalanlar birde göç edip de geri gelenler diye ikiye ayrılmış “Türkiyecilik”

Tren yavaşladıkça bir heyecan kaplıyor,yeni bir ülkeye girmek ve yeni bir kültürü tanımak insanı ister istemez “bu bölgedeki insana ben kefilim ve yaşantıları ile ilgili bilgiye kefaletim var” deme heyecanını hissettiriyorAynı güneşin altında olduğum sürece (!) kefilim

Bozuk da olsa İngilizcelerinden çantamda herhangi bir yiyecek varsa yetiştirme yurdunda barınan kimsesizlere almak üzere el koymak için birkaç görevli geldi kompartımana Pasaport kontrolden sonra taksiciler geldi,gideceğimiz yere neredeyse bilet parasına götürebileceklerini söylediler

Muhabbet erken bitiyor ,güneş aynı güneş erken batıyorBen yaşamdan bir gün daha silindiğine ve bir günümün daha yollarda geçtiğine ve her yolun bana ağrını üzerine içilen “ağrı kesicisine “ denk düştüğüne bir kere daha emin olmama sebep oluyor

Aradığımı nerede bulacağımı bilmiyorum,işin garibi ne bulacağımı da bilmiyorum ama

Halen yollardayım

Alıntı Yaparak Cevapla