Yalnız Mesajı Göster

Son 10 Yılın Öss Anlatım Bozukluğu Soruları Ve Cevapları

Eski 08-23-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Son 10 Yılın Öss Anlatım Bozukluğu Soruları Ve Cevapları

CEVAPLAR

1B’deki cümlede nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardırCümle ‘onları desteklemeliyiz’şeklinde düzeltilmelidir

Cevap : B

2Anlatım bozukluğu A’dadırCümlede iki şahıs vardır yüklem ‘istemeyiz’ yapılırsa cümle düzeltilebilir

Cevap : A

3D’deki cümlede bir anlatım bozukluğu var yarar verilmez sağlanır yani cümle’zarar mı veriyor, yarar mı sağlıyor’şeklinde olmalıydı

Cevap : D

4C’de bir anlatım bozukluğu vardırCümlenin sonu’kitap okumakta vardır’şeklinde olmalıdır

Cevap : C

5E’de bir anlatım bozukluğu vardır’onların durumu’şeklinde düzeltilebilir

Cevap : E

6C’de bir anlatım bozukluğu vardırÖzne yüklem uyuşmazlığı görülmektedir

7B’de aynı anlama gelen sözcükler bir arada kullanılmıştır’can çekişmek’veölmek üzere olmak’aynı anlamdadır

8Anlatım bozukluğu C’de vardırGereksiz sözcük kullanmaktan kaynaklanmaktadır

9Anlatım bozukluğu A’da vardırCümlede öznenin eksikliği anlatım bozukluğuna sebep olmuştur

10Anlatım bozukluğu D’de yzpılmıştırBozukluğun nedeni eylem eksikliğidir

11Anlatım bozukluğu E’de yapılmıştırCümlede’ne kadar’sözü gereksizdir

123 cümledeki ‘yaxılan’sözü ‘sözlü tiyatro oyunları olduğundan4 cümledeki ‘üretilen’ sözü öncekilerden kalan oyunlar da olabileceğinden gereklidir

13A’daki cümlede özne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardırCümleye ‘şiirleri’ şeklinde özne konmalıdır

14Anlatım bozukluğu B’dedirKişi bir durumu ya doğru buluyor ya da bulmuyordurKendi kararına inanmaması münkün olmaz’Yapılanları doğru bulmuyorum’demelidir

15’Onu’ sözü cümlede dolaylı tümleç eksikliğinin olduğu yere getirilmelidirBu da D’dedir’kızıyor’sözünden önce’ona’ sözü getirilmelidir

16’Aşağı yukarı’sözü cümleye ihtimal anlamı katarA’da ‘Üç dört yıldan beri’sözü zaten yaklaşıklık anlamı katıyorAynı anlamı sağlaynn’aşağı yukarı’sözü bu cümlede gereksizdir

17Örnek cümlede ‘ellbette’ sözü cümleye kesinlik ‘olabilirler sözü ihtimal anlamı katmaktadırBu iki anlam aynı cümlede kullanılmaz aksi taktirde çelişki olur

18Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni’azımsamak’sözcüğünün yanlış anlamda kullanılmasıdır’küçümsemek’ sözcüğü getirilmelidir

19Seçenekleri incelediğimizde E’de bir yapısal bozukluk görüyoruz’Bu soru benim kafamı karıştırdığı gibi benim gibi sınava girmiş bir çok kişinin kafasını da karıştırmış’şeklinde düzeltilebilir

20Anlatım bozukluğu A’da yapılmıştır’Kuşkuya düşmüyorum’ sözü şimdiki zamanda olan bir durum için söylenebilir’Dün kuşkuya düşmüyorum’ denemez

21Örnek cümlede geçen ‘yöresindeki’ sözündeki ‘ki’ aitlik, bulunma bildirir’Çıkan’ sözüde yangınların yerini bildiriyor’ki’ ‘nin atılması gerekiyor

22Cümledeki analatım bozukluğu tamlayan eksikliğinden kaynaklanmaktadır’öğrencinin’ şeklinde bir tamlayana ihtiyaç vardır

23Soruda verilen kuralı incelersek şu sonuca varırız; ‘ben sen; ben o; ben siz; ben onlar’şahıslarından oluşuyorsa yüklem ‘biz’ zamirina göre çekimlenirA’daki cümle bu kurala uymamaktadır

24Anlatım ozukluğu E’de yapılmıştırCümlede geçen ‘nedeniyle’ sözcüğü cümleye uyum sağlamamaktadır

25Anlatım bozukluğu B’de yapılmıştırBu cümlede isim ve sıfat tamlamalarında ortak tamlanan kullanılması anlatım bozukluğuna neden olmuştur

26Örnek cümledeki anlatım bozukluğu ‘ama’ sözcüğünün cümleye uymamasından kaynaklanmaktadır

27Parçada sözü edilen dergi festival süresince hergün çıkarılacağına göre elbette ‘düzenli olarak’ çıkacaktır3 numaralı söz öbeği atılabilir

28Seçeneklere baktığımızda açıklamaya uygun türden bir anlatım bozukluğu B’de görülmektedir’tebrik ve ‘kutlama’ aynı anlamı karşılamaktadır

29D’deki altı çizili sözcük kullanıldığı cümleye uygun değildir’uyduruyordu’ olumsuz cümleler için kullanılır

30E’de nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır

31Örnek cümledeki anlatım bozukluğu ‘daha çok’ sözcüğünün yanlış yerde kullanılmasından kaynaklanmaktadır

32Tümleç eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğunun olduğu cümle 1ve 4 cümledir

33Örnek cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni ‘benim’ sözcüğünün gereksiz kullanılmasıdır

34Örnek cümledeki anlatım karışıklığı ‘geçmişte’ sözcüğünün ‘yansıtıyor’ eylemine bağlıymış gibi anlaşılmasından kaynaklanıyorBunu gidermek için B’de önerilen değişiklik yapılmalıdır

35Anlatım bozukluğu D’de yapılmıştırSözcüklerin yanlış eyleme bağlanmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır

36Anlatım bozukluğu C’de yapılmıştır’orandan’ yerine ‘olarak’ sözü getirilmelidir

37Anlatım bozukluğu E’de yapılmıştır’uyarmak’ sözü anlatım bozukluğuna neden olmuştur

38Anlatım bozukluğu 4 numaralı sözcüğün gereksiz yere kullanılmasından kaynaklanmaktadır

39Anlatım bozukluğu ‘ya da’ sözcüğünden kaynaklanmaktadır’ya da’ yerine ‘ve’ gelmelidirYani yanlış bağlaç kullanılmıştır

40Örnek cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni ‘pahalı’ sözcüğünün yanlış kullanılmasıdır

41Seçeneklere baktığımızda B’de birden fazla nesne aynı yükleme bağlandığından anlatım bozukluğu vardırBirinci cümlede yüklem eksik olduğu için anlatım bozukluğu olmuştur

42A seçeneğinde çoğol ekinin gereksiz kullanımından doğan bir anlatım bozukluğu vardır

43Örnek cümlede gereksiz yere sözcük kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır ‘kendi ağzıyla’ sözü gereksizdir

44Örnek cümlede özne yüklem uyşmazlığından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır

45Seçeneklere baktığımızda E’de ‘ve’ bağlacından önce kullanılan ‘bitmek’ sözcüğü gereksiz kullanıldığı için anlatım bozukluğu söz konusudur

46Seçenekleri incelediğimizde C’de sözün yanlış anlamda kullanılmasından doğan anlatım bozukluğu olduğunu görüyoruz

47A’da anlatım bozukluğu vardır’karşılıklı sözü gereksizdir’saldırı sözcüğüde yanlış anlamda kullanılmıştır

48D’de’Mimar’ sözcüğünün gereksiz kullanımından doğan anlatım bozukluğu söz konusudur’ya da’ bağlacı da gereksizdir

49Seçenekleri incelediğimizde E’de anlatım bozukluğunun olduğunu görüyoruzBuradaki ‘artarsa’ sözcüğü yanlış kullanılmıştır

50D’de gereksiz söz kullanımından doğan anlatım bozukluğu vardır’kendi resimleri için’ sözü gereksizdir

51Seçenekleri incelediğimizde A’da bir anlatım bozukluğu olduğunu görüyoruzBurada ‘etkinlik’ sözcüğü yanlış anlamda kullanılıştır

52C seçeneğindeki ‘yasak’ sözcüğü yanlış anlamda kullanılmıştır

53Örnek cümlede özne yüklem uyuşmazlığından doğan anlatım bozukluğu vardırbozukluğu giderm için ikinci cümleye özne görevindeki ‘herkes’ sözcüğünü getirmektir

54Seçenekleri incelersek E’de anlatım bozukluğu aolduğunu görüyoruz’yetiştirdikleri’ sözcüğü cümleden çıkarılarak bozukluk giderilebilir

55Seçenekleri incelersek anlatım bozukluğunun D’de olduğunu görürüzBu cümlede ‘içinde’ sözcüğü gereksiz kullanılmıştır

56B seçeneğinde ‘yetmediği’ sözcüğü anlamına ve işlevine uygun kullanılmadığı için anlam bozukluğu vardır

57Seçenekleri incelediğimizde E’de gereksiz kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu olduğunu anlıyoruz

58Cümlede ‘seçeceği tutumu’ ifadesi anlatım bozukluğuna neden olmuştur ’seçeceği’ sözcüğünün cümleden çıkarılıp ‘tutum’ sözcüğünün ‘tutumuna ‘ şeklinde değiştirilmesi gerekir

59Örnek cümledeki anlatım bozukluğunun giderilmesi için ‘ulausların arası’ sözü yerine ‘uluslarla’ sözü getirilmelidir

60Seçenekleri incelediğimizde anlatım bozukluğunun A’da yer aldığını görüyoru’ Yapıtlarındaki kişilerin’sözünün fazladan ‘-ın’ tamlayan ekini almasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğudur

61Seçenekleri incelediğimizde C’de gereksiz sözcük kullanılmasından doğan anlatım bozukluğu olduğunu anlıyoruzCümlede ‘Yetersiz kalan’ sözü gereksizdir

62Cümlede ‘olay’ sözcüğünün anlamına ve işlevine uygun kullanılmamasından dolayı anlatım bozukluğu olmuştur

63Cümlede anlatım bozukluğu ‘ister istemez’ zarf tümlecinin gereksiz kullanımından kaynaklanmıştır

Kaynakça: ÖSS Kıtapları

Alıntı Yaparak Cevapla