08-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Faydalı Bilgiler 2
FAYDALI BİLGİLER 2
Tuz Miktarı :
Yemeklere konan tuz miktari pişen yemeğin çeşidine göre değişir
Sulu ve soslu yemeklere baslangıçta az tuz koyun,yemek pişince tekrar ilave edebilirsiniz
Kırmızı etli yemeğe,iyice piştikten sonra, beyaz etli yemeğe pişmesine yakın tuz koyarsanız yemekler daha lezzetli olur
Yemek Tuzluysa :
Yemek tuzluysa fazla tuzunu almak icin, 1 adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın Bir kaç dakika kaynatın
Mumlar :
Mumları kullanmadan önce iki saat derin dondurucuda bekletirseniz daha uzun ömürlü olurlar
Et Yemekleri :
Et yemeklerine katılan bir miktar şarap etin iyice yumuşamasını ve lezzetli olmasını sağlar
Sütünüz Kaymak Tutmasın :
Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz
Sütün Taşmasını Önlemek :
Sütü kaynatacagınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz
Çatal Bıçak Temizlerken :
Çatal bıçağınız üzerinde lekeler oluşmuşsa,onlari çamaşır suyuna batırabilirsiniz Çamasır suyu hem temizler hemde mikroplardan arındırır Daha sonra iyice durulayın
Kristaller :
Kristalleri yıkadıktan sonra içine sirke ve tuz konmuş su ile durularsanız pırıl pırıl olurlar
Kek Kalıbı :
Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin Kağıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun Keki fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz
Soğan Sarımsak Kokusu :
Ellerdeki soğan,sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patates ile ovun
Sigara Küllükleri :
Sigara küllüklerini tuzla silerseniz pırıl pırıl olur
Etiket Izi :
Çeşitli eşyalarin üstündeki etiket izini mobilya cilası sürüp kuru bezle silerek çıkarabilirsiniz
Çay Lekesi :
Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçasıyla silinir Ilık su ile çalkalanır
Etleri yumuşatmak için :
Limon suyu etleri yumuşatır Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer
Ekmeğin küflenmemesi için :
Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeğinizi koyarken ufak bir kabın içine de tuz koymayı da ihmal etmeyin
Yumurta kırarken :
Yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın
Kek kalıbı :
Pişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa kalıbın altına ıslak bir bez yayıp biraz bekletin
Makarna pişirirken :
Haslama suyuna, azıcık sıvı yağ katılırsa hem su kaynayınca taşmaz, hem de makarnalar birbirine yapışmaz
Yemek taşarsa :
Yemegin taştığı yere hemen bolca tuz serpin Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın Soğuduktan sonra kolayca temizlenir
Salata :
Salatayı erken yapmanız gerekirse bozulmaması için üzerine nemli bir bez örtün ve sosunu koymayın Sofraya alırken sosunu ilave edin
Lavaboyu temizlerken :
Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardımcıdır Kötü kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyice temizler
Vazodaki çiçekler :
Vazodaki çiçeklerin uzun ömürlü olması için suyuna birkaç damla çamasır suyu katılır
Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün
Baş ağrısı için :
Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin (Birkaç tane)
Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız
Şarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için :
Mantarı kaynar suyun içine atın
İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için :
Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs koyup dondurun
Buz dondururken :
Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi görünür Kaynamış suda oksijen azalır Buda buzun mat görünmemesini sağlar
Dişlerinizi doğal temizleyin :
Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın Sonra dişlerinizi fırçalayın
Küçük yanıklar için :
Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın
Ağız kokusu için :
Kahve çekirdeği çiğneyin
Arı, sivri sinek sokmalarına karşı :
Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler
Fermuarlar sıkışırsa :
Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın
Gözlük camları :
Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz
Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa :
Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün İyice derisine yedirin ve giyin Derisi ayağınıza göre açılacaktır
Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denedinizmi ?
Çiçekleriniz için :
Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün
Gülleriniz boyunlarını bükerse :
İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın
Saksı çiçekleriniz için :
Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs yokedersiniz
Kapılarınızı vs cila yaparken :
Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz
Akü Başları oksitlenirse :
Cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz
İskambil kağıtlarını :
Kolonya ile silip yumuşak bir bezle kurulayın
Fareleri kaçırmak için :
Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun
Boya fırçaları sertleşmiş ise :
Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz
Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa :
Asetonla silin
Mangal ızgaranızı temizlemek zordur :
Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın birmüddet sonra sertleşmis artıkların yumuşadığını göreceksiniz
Boya kokusunu gidermek için :
İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun
Cam kırıklarını :
Temizlersiniz fakat kıymıkları göremessiniz bunuda temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir
Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için :
Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın
Balıklı tava kokusu :
Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın
Kesik Limonu nasıl saklarsınız ?
Küçük bir tabağa toz şeker serpin,kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır
Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız
Patates haşlarken:
Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz patatesler daha çabuk pişerler aynı zamanda
Balık Kokusu :
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız
Limon Kabukları :
Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz
Kahve Nemli İse :
Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun
Tuzluk Tıkanıyorsa :
Tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz
Kolay Soğutma :
Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın Şişeleri daldırın Yeterince soğuyacaklardır
Soğan Soyarken :
Gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun Sıkıntıdan kurtulursunuz
Patetes Pişirmenin Püf Noktası :
Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur
Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkarır ?
Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur Sonra da soğuk suyla ovulur Ardından soğuk suyla yıkanır Ceviz lekesi tamamen çıkar
Bakır Kapların Parlatılması :
Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun Kaplarınız pırıl pırıl olur
Sıktığınız Limonları Atmayın :
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız
Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir ?
Önce deterjanla yıkayın Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir Bir süre bu şekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir
Mutfakta Tıkalı Lovaboların Açılması :
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, tıkalı yer hemen açılacaktır
Mutfaktaki Haşerelerle Savaş :
Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam böceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur
Kavanoz Kaplamaları :
Ne kadar zordur sıkışmış kapakları açmak Oysa kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız, kolayca açılır Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapağını sokarak da aynı sonucu alırız Bir de kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da şıkışan kapaktan kurtulabiliriz
Ekmek :
Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız, özellikle taze ekmek hemen hamur olur Oysa bıçağımızın ucunu biraz ateşe tutarsak daha kolay yapabiliriz
|
|
|