08-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Faydalı Bilgiler 3
FAYDALI BİLGİLER 3
Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin Böylece içleri de dağılmayacaktır
Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun
Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin Daha kolay pişecektir
Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler
Patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayın
Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız
Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin
Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz
Eğer tencere kapağınızın tutucağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı geçirebilirsiniz Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izalasyon
Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kulanabilirsiniz Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir
Pasta yaparken katı yağ kullanacaksanız onu rendenin kalın tarafı ile rendelemeyi deneyin Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay işlenir
Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır
Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin
Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın
Eğer galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa mikser ya da blenderdan geçireceğiniz kornfleksler aynı işlemi görecektir
Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun Böylece daha lezzetli olur
Sert et etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin Yumuşadığını göreceksiniz
Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır
Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin Daha sonra pişirin
Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz fırın torbasının üzerine bir kaç delik açın Böylece daha çabuk ve iyi pişer Ayrıca fırın torbasının içerisine bir kaç diş sarımsak koyarsanız lezzetine doyum olmaz
Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır
2 Çorba kaşığı yoğurdu, sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün Çok daha lezzetli olacaktır
Satın aldığınız havucun yapraklarını atmayın, salatalarınızda kullanın Çünkü bu yapraklarda kemik erimesini önleyen kalsiyum bol miktarda bulunur
C vitamini ısı ile çok çabuk kaybolur Bunun için C vitamini içeren sebze ve meyveleri fazla bekletmeden taze olarak tüketin
Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok Dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz
Hazırladığınız kekin, fırında pişirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin
Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze bölümünde saklıya bilirsiniz En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler Mantarları hiç bir zaman plastik torbada muhafaza
etmeyin çünkü yapış yapış olurlar
Tencerede kalan soslu makarnayı ısıtmak çoğu kişiye zor gelir Çünkü tencerenin dibi tutar yada alt tarafı ısınır üzeri soğuk kalır Makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içerisine koyun (benmari usulü) bir süre ocak üzernde bekletin Böylece makarnanız kolayca ısınacaktır
Yumurta yüksek ısıda sülfirikasit çıkaran bir besin olduğu için on dakikadan fazla haşlamayın
Hamur açarken merdane yerine içi buz gibi su dolu bir şişeyi deneyin Hamurunuzun daha kolay açıldığını göreceksiniz
Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun
Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın
Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdır Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın
Kavanozdaki hardal kurumaya başladıysa içerisine birkaç damla limon suyu yada sirke ile toz şeker ilave edin iyice karıştırın
Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz
Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirin Kokteyllerin içerisine bunları kullanın Böylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir
Uzun süre saklanan kuru soğanlar filizlenmeye başlar ve tazeliğini yitirerek çürür Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz
Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suyun içerisine koyup ıslatın ve kesin dağılmayacaklardır
Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz
Akşamdan artan pirinç pilavını ısıtıp yemeği sevmiyorsanız, onu çorbalarınızda değerlendirebilirsiniz
Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyun Tencerenin içerisinde su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun Buharda ısıtılan tavuk lezzetinde hiçbir şey kaybetmeyecektir
Makarnanızı soğuk suyun altından geçirmeniz gereken yegane zaman onu soğuk olarak servis yapacağınız zamandır Yada üzerine kaynar bir sos döküp anında servis yapacağınız zamandır O zaman pişirme sürecini durdurmak için soğuk suyun altında gezdirin ve suyunu iyice süzün
Satın aldığınız kaşar peynirini uzun süre saklamak istiyorsanız onu küçük porsiyonlara ayırın ve buzlukta dondurun İstediğiniz kadarını çözülmesini bekleyip kullanabilirsiniz
Maydanozu yemeklerinize ateşten almadan bir kaç dakika önce ilave edin Çünkü pişmiş maydanoz acımtırak bir tat alır ve vitamini kaybolur
Kırmızı et ile hazırladığınız yemeklerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız etin üzerine bir miktar biberiye serpin, kemik uçlarına sarımsak sürün Daha sonra az yağ ile fırında kızartın
Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın Ağzını sıkıca kapatın Kahvenin taze kaldığını göreceksiniz
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatal ile bir kez delin, sonra suyunu sıkın
Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca pilastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayın
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistancevizi atın Tadının çok değiştiğini göreceksiniz
Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin Böylece çok daha lezzetli olacaktır
Kahvaltı yada çay saati için hazırladığınız hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın
Elma formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir
Ayrıca sabah aç karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır
Bir adet kivide, bir portakalda olan C vitaminin iki katı vardır
Yoğurttan daha fazla yararlanmak istiyorsanız suyunu atmayın Yoğurdun tüm mineral ve vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadır
Evinizde mayonez hazırlarken bir kez de zeytinyağı yerine susam yağını deneyin Mayonezinizin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz
Yemeğinizin yağı fazla kaçtı ise içine bir kaç küp buz atarak yağların buzun üzerine toplanmasını sağlayabilirsiniz
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda çok az haşlayın Daha sonra istediğiniz küçükte doğrayın ve pilav yaparken içine katın Pilavınız daha lezzetli olacaktır
Dondurduğunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını istiyorsanız dondurmadan önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika şok haşlama yapın, ardından hemen soğuk suya tutun Suları iyice süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasını alın ve dondurun
Cevizle dost olun İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yaralıdır
Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir
Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince ince doğranıp tencereye konulmalı Yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır
Evde pasta yaparken kulandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave edin Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyun folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz
Satın aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz, parçalara ayrılmış olarak almayın Temizlenmiş, bütün olarak alın
Çünkü derisiz et zararlı bakterilere karşı daha açık ve duyarlıdır
|
|
|