Prof. Dr. Sinsi
|
Bebek Yemek Tarıflerı
SEBZE ÇORBASI-1-
İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır
3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır
Yukarıdaki gibi pişirilir Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır
3 çay fincanı su, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır
Sebze çorbasI-2-
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
YapılışıSebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir
SEBZE ÇORBASI -3- (260 Kal, 3 gr protein )
(2 Porsiyon)
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir 
Not: Çocuklara TUZ 12 aydan sonra çok az olarak verilebilir 
YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI (225 Kal, 5gr protein):
(1 porsiyon)
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır 1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir
Mercİmek çorbasI-1-
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir
MERCİMEK ÇORBASI-2- (200 Kal, 3gr protein)
(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir
PİrİnÇ-mercİmek ÇorbasI
1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1, 1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir
TARHANA ÇORBASI-1- (360 Kal,3 5 gr protein): (2 porsiyon)
Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir Ocaktan inmeye yakın
az zeytinyağı eklenir 
Tarhana çorbasI-2-
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ
Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir Tarhana acısız olmalıdır
Yayla çorbasI
3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un
Yapılışı
Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir
SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr protein)
(1 porsiyon)
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir
Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir
Nohut ve kuru fasulye ezmeSİ
2 yemek kaşığı nohut veya fasulye
1 çay kaşığı yağ
2 su bardağı su
Yapılışı
Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır Islatma suyu dökülür Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir Haşlama suyu dökülmez
ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr protein)
(2 porsiyon)
30 gr (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan
HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir
__________________
|