Yalnız Mesajı Göster

Lydia Koidula

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Lydia Koidula

Hayatı :
Asıl adı , Lydia Emilie Florentine Jannsen olan Koidula , 24 aralık 1843'te , Vandra'da dünyaya gelirBabası , yazar ve öğretmen olan Johann Woldemar Jannsen'dir 7 yaşına geldiğinde , ailesiyle bu şehirden ayrılarak , Parnu'ya yerleşirAnnesi Emilie sık sık hasta olduğu için , okula başlayıncaya kadar , yorucu ev işleriyle uğraşmak zorunda kalır
Koidula , o çağda , Rus İmparatorluğunda genç bir kızın alacağı en iyi eğitimi alarak yetişir11 yaşındayken , Almanca eğitim veren bir okulda orta öğrenime başlar1861'de , okulu en iyi dereceyle bitirerek , doğuştan gelen zekasını ve yeteneğini açığa çıkarmış olurOkulda aldığı eğitim , lise öğrenim programına yakın bir programdır ve bu da , Rusya'da kızların almasına izin verilen en yüksek eğitimdir
1862 yılında , Tartu'da , özel bir öğretmenin sınavından geçtikten sonra , küçük kardeşlerine ders vermeye başlarBu arada , ailesi de , 1863'te Tartu'ya taşınırBabası , Parnu'da çıkardığı , "Parnu Postası ya da Haftalık Gazete" adlı gazetesini bu şehre taşımıştırAncak , gazetenin adını değiştirmiş ve "Estonya Postası" yapmıştırKoidula , gazetedeki işlere yardım etmeye başlarFransızca , Almanca , İtalyanca ve Rusça bilen yazar , çok geçmeden , gazetenin sadece sekreteri değil ; aynı zamanda , çevirmeni ve yazarı da olurAyrıca , 2000'den fazla aboneye ; gazetenin gönderilmesi ,abonelerle yazışmalar ve muhasebe işleri de onun görevidirKoidula , ilk yazılarını gazetede yazar
Koidula , eserlerini ardı ardına vermeye başlayınca , edebiyat dünyasında tanınmaya başlarBu arada , ünlü yazar Kreudzwald da , kendisiyle yakından ilgilenmiş ve onunla mektuplaşmıştırKoidula , babasıyla arası açık olan Kreudzwald'dan hoşlanmış ve aralarında platonik bir aşk başlamıştırAncak Kreudzwald evlidir ve karısı , onun Koidula ile mektuplaşmalarından rahatsızdır1868'de , Koidula , Kreudswald'ı Voru'daki evinde ziyaret ederAncak karısı ona evi terketmesini söylerBöylece , mektuplaşmalarındaki romans da ortadan kalkmış olur
Koidula , bir süre sonra evlenir1873 yılında , kocası Kronstadt'a askeri doktor olarak atanınca ; o da , onunla birlikte bu şehire gelirAncak , uzaktan da olsa , "Estonya Postası" 'nı izlemektedirKendisini ailesine adayan Koidula , 1886'da , 43 yaşındayken kansere yakalanır ve bu şehirde ölür

Alıntı Yaparak Cevapla