Yalnız Mesajı Göster

Antikitede Bilimler Ve Diğer Disiplinler

Eski 08-23-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi

Antikitede Bilimler Ve Diğer Disiplinler

FİLOLOJİ

Yunanlılar, geçmiş kitabeleri yoğun olarak tartışmış olmaları neticesinde metinlerin tefsirinde (interpretation) ya da hermeneutikte büyük beceri geliş?*tirmişlerdir Nitekim Aristo, sıklıkla kendi yorumlarında daha önceki filozoflara atıflarda bulunmuştur Zamanla, klasik metinleri düzenlemek, sınıflandırmak ve yorumlama ihtiyacı doğdu Bu gereksinim, çok büyük ve kapsamlı bir kütüpha?*nesi olan İskenderiye'de ortaya çıktı Aristo'nun yazıları gibi metinler düzenlen?*di ve dilbilimsel yorum geliştirildi İskenderiye, bir eğitim merkezi haline geldi
MÖ 25 ve MS 45 yılları arasında İskenderiye'de yaşamış olan Yahudi filo?*zof Philon çeşitli gelenekler ve diller arasında, en azından Yunan felsefesi ve İb?*ranca Eski Ahit arasında aracılık etmeye çabalayan müfessirlerden biriydi Da?*ha ileride (Bölüm 6), Hıristiyan ilahiyatının nasıl İncil'in Hıristiyan yorumu ile Yunan felsefesini bağdaştırma ihtiyacından doğduğunu göreceğiz: Tefsir ilmi, İncil'in Yahudi ve Hıristiyan yorumlan ile Kuran'ın İslami yorumları sayesinde daha da ilerlemiştir Belirtmekte yarar var ki, hakim olan artık sadece Yunan di?*li değildi, ayrıca Latince, İbranca ve sonra da Arapça önem kazandı Antikite?*den Ortaçağ'a doğru bu diller, eğitim dilleriydi Ortaçağda üniversiteler kurul?*duğunda, batıda Latince, güneyin tamamında (İspanya'ya kadar) Arapça ve do?*ğuda da Yunanca eğitim dili olarak kullanılıyordu Antik çağda dilbilimsel faali?*yetlerin bir parçası olarak, gramer alanındaki gelişmelerden de bahsedebiliriz Bunu yanı sıra, başta Aristo olmak üzere, hitabet üzerine de çalışmalar yapıl?*mıştır

Alıntı Yaparak Cevapla