Konu
:
Beden Dili - Tüm Ayrıntılar
Yalnız Mesajı Göster
08-23-2012
#
4
Prof. Dr. Sinsi
1
1
3
Temel İletişim Süreçleri
İletişim bir süreç içerisinde gerçekleşen bir olaydır
Bu süreç içerisinde kod kodlama kod açma yorumlama geri iletişim yer almaktadır
( Cüceloğlu 1992: s
72-78)
a- Kod: Mesajın işaret haline dönüşmesinde kullanılan simgeler ve bunlar arasındaki ilişkileri düzenleyen kuralların tümüne kod adı verilir
Şu anda bu yazıyı Türkçe kod kullanarak yazıyorum
Karşılıklı konuşurken aynı anda değişik kodlar kullanılır
Yüz ifadesi söyleyiş tarzı el ve kolların hareketleri de ayrı ayrı kodlar aktaran mesajlardır
b- Kodlama: Mesajın içeriğinin kod simgelerine dönüştürülmesine kodlama denir
Belirli bir niyet ya da duygunun değişik kodlarla ifade edilebileceğini yukarıda belirtmiştik
Örneğin kızgınlık duygusu kullanılan kelimelerle söylenilen kelimelerle ifade edilebileceği gibi kişinin yüz ifadesiyle de belirtilebilir
c- Kod açma: Kodlanarak gelen mesajın içeriğini yeniden elde etmek için yapılan çözümleme sürecine kod açma denir
d- Yorumlama: Yorumlama yeniden bir değerlendirmeyi gerektirir
Kod açılarak elde edilen mesajın içeriğine o andaki bütün ilişkiler ve koşullar çerçevesi içinde yeniden anlam verilmesine yorumlama denmektedir
Bazı durumlarda kod açılarak elde edilen anlamla yorumlama sonucunda elde edilen anlam arasında pek bir fark yoktur
Bazen de tamamen farklı bir yorumlama yapılabilir
Bazen bizim söylemek istediğimiz şeyle karşıdakinin anladığı arasında farklılıklar meydana gelebilir
e-Geri iletim: Kaynak birimin gönderdiği mesaja karşılık hedef birimin gönderdiği cevaba geri iletim adı verilir
f- Kişinin kendisinin gönderdiği mesajı kendisinin alması sürecine kendine geri iletim adı verilir
Eğer kişi kendi söylediklerini duyamaz ise 3-4 dakikadan fazla konuşamaz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul