08-23-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Felsefik Hikayeler
Övgü’nün sözlük anlamını bulmak kolay… Sözlük anlamı bir beğeniyi açığa vurmak diye özetlenebilir… Oysa yaşam içinde bulduğu anlam bu kadar yalın değil… Yaşam içerisinde bu alanda ciddi bir kafa karışıklığı yaşadığımızı düşünmeden edemiyorum… İltifat etmekten yalakalığa uzanan geniş bir yelpazeyi övgü olarak tanımlıyoruz ! ( Her alanda kafamız karışık ya gerçi… Aslında karışık kafa iyidir diye düşünenlerdenim… Ancak sözünü ettiğim bu tür bir kafa karışıklığı değil ve sanırım bu ayrı bir tartışma konusu)
Hayatın pratiğinden bakmayı seviyorum, yine öyle devam edeyim…
Birisine bir övgüde bulundunuz, yani bir beğeninizi ifade ettiniz…Örneğin “Türkçeyi güzel kullanıyorsun” dediniz… Diyelim ki, bu kişi de bu övgüyü reddeden bir tavır sergiledi… Bir sonraki karşılaşmanızda övgünüzü kabul etmediğini belirten bir davranış yaptı Neden ? Şimdi iç dinamiklere bakalım, yani kafa karışıklığına :
* “yüzünüze karşı sizi övenin yüzüne toprak atın “ ( Hadis-i şerif )
* “övgü yağdıranlar övülmeyi bekleyenlerdir “ ( La Rochefoucauld )
Peki övülen ne idi ? Toplumda yaygınlaşması doğru bir davranış… İnsanın kendi dilini öğrenmesinin ve güzel kullanmasının , bu konuda eğitimli olmasının ve örnek teşkil etmesinin topluma, insanlığa zararlı bir yanı var mı ?
Peki övgüyü kabul etmek istemediği için, ikinci karşılaşmada güzel Türkçe’den vazgeçme davranışı göstermiş olan ne yapmış oldu ? Hadis-i Şerif ya da entellektüel açıdan onaylanabilir bir davranış sergilemiş gibi görünse de… Geri adım attı, sanırım…… Bu davranış, neye övgü oldu peki… ?
Lafın özü : Ego’yu (nefs’i) şişirmekle övgüyü kabul etmek karıştırılmasın, derim… İyi yaptığımız, insanlığın, yaşadığımız toplumun hayrına, faydasına olan davranışlar gösterdiğimizde aldığımız övgüleri kabul etmek, o davranışları pekiştirmemize ve daha da geliştirerek sürdürmemize yardım edebilir… Sanırım ince ayrım, bu övgüleri kabul etmekte değildir, övgüleri kabul ettikten sonra ne yaptığımız, nasıl davrandığımızdadır… İçinizde artık sizden daha iyi, daha güzel Türkçe kullanabilen birileri olamayacağına dair bir duygu oluştu ise, uğraşmanız gereken şey bu duygudur Ama güzel Türkçe’den vazgeçmek değildir…… !!!!
|
|
|