Konu
:
Beden Dili Dikkati 2
Yalnız Mesajı Göster
Beden Dili Dikkati 2
08-23-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Beden Dili Dikkati 2
Jestler ve mimikler
Jestler ve mimikler diğer kişilere görsel sinyaller gönderen hareketlerdir
Bizim bir jestten söz edebilmemiz için yapılan hareketin bir başkası tarafından görülmesi ve yaşadığımız duygu ve düşünceyle ilgili bir bilginin karşımızdaki kişiye iletilmesi gereklidir
Aslında her bir jest
düşünce ve duygu ürünü olduğu için doğal olarak bu özelliklerini barındırır
Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri; baş
el
kol
ayak
bacak ve bedenin kullanımı da jestleri oluşturur
Jest ve mimikler esas ve ikincil olarak ayrılır
Esas jest ve mimikler
düşünce ve duygularımızı destekleyen
onları somutlaştıran hareketlerimizdir
Örneğin
sohbet sırasında göz kırpma
baş sağlama
kolları açma gibi işaret ve hareketler iletmek istediğimiz ve programladığımız bir mesajı içeren jestlerdir
Öte yandan kendiliğinden gelen ve hiç beklemediğimiz bir anda bizi yakalayan esneme ve hapşırma gibi durumlarda bile jest söz konusudur
Esas olarak anlatıma katkıda bulunmayan ve kendiliğinden refleks olarak ortaya çıkan bu hareketlere ikincil jest ve mimik denir
Bu iç tepkilerle ortaya çıkan ikincil jestler
ortamın özelliklerine göre giydirilmeye ve şekillendirilmeye başlarsa esas jestlere dönüşmesi ortama
kişinin içinde bulunduğu ve birlikte olduğu kişilere karşı takınmak istediği tavra bağlıdır
Bu jestlerin bazılarını bastırmak
bazılarını da en açık biçimde de ortaya koymak eğilimi vardır
Bir konser salonunda insan hapşırığını tutmaya çalışır ve özür diler bir ifade takınır
ancak istemediği halde eşi camları açmışsa ve bundan rahatsız oluyorsa hapşırması çok daha farklı olur
Açık
net ve mümkün olduğunca şiddetli olan hapşırık artık ikincil jest olmaktan çıkar
Baş ile selam vermek veya el sallamak gibi hareketlere esas jestler denir
Esas jestler başlangıçtan bitişlerine kadar iletişimin bir parçasıdırlar
Esas jestlerle ikincil jestleri ayırt etmek için kendi kendimize şu soruyu sorabiliriz
“Eğer ben yalnız olsaydım bu hareketi yapacak mıydım?” Cevabımız “Hayır” ise bu hareketimiz esas jesttir
Cevabımız “Evet” ise hareketimiz kendiliğindedir ve ikincil jestler grubuna girer
İkincil jestler
İkincil jestlerin pek çoğu esas olarak sosyal değildir
Çünkü bunlar bedenin rahatı
temizliği ve kaşınma gibi kendiliğinden olan ihtiyaçları ile ilgili hareketlerdir
Vücut bakımımızı ve rahatlığımızı ovarak
silerek
kaşıyarak yaparız
yeriz
içeriz
rahat olarak bir beden duruşu sağlamak için kollarımızı birleştiririz
bacak bacak üzerine atarız
dik veya yan otururuz
Bütün bunları kendimiz için yaparız
Fakat bunları nasıl yaptığımız ve hangi duygusal durumda olduğumuz önemlidir
Bu jestleri yaparken yalnız olmadığımız durumlarda bizimle birlikte olanlar bu kişisel hareketlerden bizimle ilgili bilgi sahibi olurlar
Duygusal durumumuzu yansıtan jest ve mimikler açık ve belirgin bir şekilde dışarıya başkalarına sinyaller göndermektedir
Bu işaretlerin fark edilmesini istemiyorsak özel bir çaba harcamamız ve kendimizi kontrol etmemiz gerekir
Dikkat edilmesi gereken nokta dışa vurduğumuz duygularımızla ilgili işaretlerin gerçekten karşı tarafa iletmek istediklerimiz olup olmadığıdır
İkincil jestleri bilinçli olarak anlamlandırıyor olsa da olmasa da
bu jestler kişiyle ilgili duyguların bir aktarımıdır
Esas jestler
Bu jestler yüz
baş
el
kol
ayak
bacak ve bedenin bir konuya açıklık kazandırmak için yaptığı hareketlerdir
Esas jestler
anlatım jestleri
sosyal jestler ve mimik jestleridir
* Anlatım jestleri
Bu jestler insanın diğer hayvanlarla ortak olan biyolojik kökenli jestleridir (Temel altı duygusu)
Kaslarımız altı temel duygunun ifadesinde
canlılığımızın başlangıcından bu yana bedenin yaşantı ile bağlantısını kurmak ve bedeni korumak için düzenlenmiştir
Anlatım jestleri özellikle yüz ifadelerinde ortaya çıkar ve insanın varlığını korumaya dönük eylemlerinden kaynaklanır
Örneğin yüzdeki sıkma hareketi
düşman tarafından boynun sıkılma eylemi içinde oluşmuştur
Boynu sıkılan bir insanın yüzündeki bütün kaslar sıkıştırılarak direnç oluşurur
Ya da ani ve atak hareketler karşısında gözlerimizin kapanması belirsizlik ve tehditlerle dolu bir dünyadan gelebilecek bir saldırıya gözlerini koruma amacına dönüktür
Öte yandan gülme insanın hoşnut olduğunu
iç dengesinin yaşamı sürdürmeye uygun bir uyum içerisinde bulunduğunu ortaya koyan ve karşısında bulunanları bu mutluluğa ortak olmaya davet eden bir jest ve mimiktir
Yapılan kültürlerarası çalışmalar bu temel jestlerinin bütün kültürlerde ortak olduğunu göstermiştir
Esas jestlerimizden olan anlatım jestlerinin temel özellikleri kültürel etkilenmeler sonucunda değişime uğramıştır
Ana jest kalıbı farklı olmadan kültüre ve kişiye bağlı olarak değişik durumlarda kullanılablir
Örneğin
gülme için toplumların ve kişilerin kullandıkları fırsatlar ve tavırlar aynı değildir
Biyo-psikolojik beden dilimiz olan anlatım jestleri evrenseldir
bu ana yapıya kültürel özellikler
anlatım zengillikleri ve bazı farklar kazandırmıştır
* Sosyal jestler ve mimikler
Durum gereği
olduğumuzdan çok daha mutlu veya hissetiğimizden çok daha üzüntülü yüz ifademiz bir sosyal mimiktir
Değer insanları memnun edecek jestlerin taklit edilmesi bir anlamda insanın sosyal rolünü oynamasıdır
Bir toplantıda gerçek iç dünyamızdan çok farklı bir duygu halini yansıtmamız buna örnektir
Canını sıkan bir konuyu yemekte konuşmayıp ve yemek saatlerini iyi görünme çabasıyla geçirmeye çalışmak veya kişinin bir topluluk önünde yaptığı bir konuşmada ses tonunu
el ve kollarını anlatımını daha etkin kılmak için kullanması sosyal jest ve mimikler olarak değerlendirilir
* Mimik jestler
Bu jestler taklit ve tanımlama jestleridir
Bir objeyi veya bir hareketi mümkün olduğu kadar kusursuz olarak taklit etmek amacıyla yapılan jestlerdir
Mimik jestler tiyatroya özgü jestler taklit jestler
şematik jestler
teknik ve kod jestlerdir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul