08-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Basitname
bağlantısızEkim 2006Divan edebiyatında yalın Türkçe ile yazılmış Divan sözcüğünün sözlük bakımından iki anlamı vardır: Belli bir kalıpla yazılan ve besteyle okunan şiir türüne divan denir Kalıp "failatün failatün failatün failün" şeklindedir Divan sözcüğü, ikinci olarak, divan tarzında şiir yazan sanatçıların eserlerini topladıkları kitap anlamına gelir Divan, klasik Türk müziğinde ise en az üçer kıtalık şiirlerden bestelenen şarkıları tanımlar
gazellerdir Bunlara Türkî-i basit gazel de denir Basitnamelerde Arapça ve Farsça sözcüklerle tamlamalar çok azdır
Örnek
Düşdi bu gönlüm sana hey sevdüğüm
N`ola yakışsan bana hey sevdüğüm
Çün seve geldi seve gider seni
Bu gönül önden sona hey sevdüğüm
Ayruluk derdi bana bir bun durur
Kim döyer imdi buna hey sevdüğüm
Turmadım uçmak diler gönlüm kuşı
Yüce köşkünden yana hey sevdüğüm
Yüzüni gözler güzel bu uyüzden ay
Giceler kalur tana hey sevdüğüm
Ağzını öpmek ana ol kim senün
Söğme yok yire ana hey sevdüğüm
Cânı dahi bir kez ana hey sevdüğüm
Divan Edebiyatı nazım şekillerindendir Kelime olarak kadınlarla aşıkane sohbet etmek, konuşmak anlamına gelir
Terim olarak aşk, şarap, tabiat ve kadın konularını işleyen şiirlere denir Kendi başına bir nazım şekli olarak, İran ve Türk Edebiyatı'nda ortaya çıkan gazel, beyitler halinde yazılır ve beyit sayısı beş ile onbeş arasında değişir
Türk Divan Edebiyatı'nda;çok yaygın olarak kullanılan bir nazım şeklidir Hemen hemen aruz'un her kalıbıyla yazılır Birinci beyit kendi arasında
Edirneli Nazmi
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Basitname maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir
|
|
|