|  08-21-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Doku Kültürü 
 
            Doku Kültürü Alm
  Kultur Gemebe, Fr  Culture de tissus, İng  Tissue culture  Çok küçük doku veya organ parçalarının uygun besin ortamlarında steril şartlarda yetiştirilmesi   
 
 Hücre ve doku kültürü sistemlerinin gelişmesi geçen yüzyılın sonlarında başlar
  1878 yılında Claude Bernard, canlı dokuların aktivitelerinin düzenlenmesinde iç çevrenin önemine de inerek, bu iç çevrenin dokularla etkileşmeye girdiğini ve aktivitelerini düzenlediğini ortaya koymuştur   
 
 Önceleri bitki doku kültürü hayvan doku kültüründen tamamen ayrı olarak gelişmiş, son yıllarda her iki alanda karşılıklı bilgi alışverişi olmuştur
  Doku kültürleri 1838-39da Scheilden ve Schwalkın hücre çalışmasıyla başlamış, bunu 1898de Haberlandın aseptik kültürde bitki dokusunu geliştirmesi, 1904te Hanningin Cruciferae (Turpgiller familyası)de embriyo kültür çalışmaları takip etmiştir  1934te White, domates köklerini, B vitamini sağlayan bira mayası ekstresi kullanarak sürekli olarak geliştirmeyi başarmıştır  İlk defa 1950 yılında Prof  F  C  Stewart, Dr  Georges Morel bitkilerin doku kültürleriyle yetiştirilebileceğini göstermişlerdir   
 
 Türkiyede bu konudaki ilk çalışmalar 1970li yılların ilk yarısında başlamış olup, 20 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır
  1973te ilk bitki doku kültürü laboratuvarı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde kurulmuş ve konuyla ilgili üretime yönelik çalışmalar başlatılmıştır  1978de Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsünde, hemen arkasından Yalovada Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümünde doku kültürü laboratuvarları kurulmuş ve çalışmalar başlamıştır   
 
 Doku kültürü işleminde kullanılan besi yerinin bakteriyle kontaminasyonu en büyük tehlike olarak görülür
  Fakat bunun yanında kimyasal maddelerin de zararı unutulmamalıdır  Bunun için malzemenin hazırlanmasında ve seçiminde özel tedbirlerin alınması, kullanılacak cam eşya ve diğer malzemeler ile besi yerlerinin teması düşünülerek steriliteye önem verilmektedir   
 
 Kültür ortamında gerekli olan besinler bitkinin türüne ve kültürün hazırlanma amacına göre farklı olabilir
  Birçok doku ve organ kültürleri, kültüre dayanıklılık veren yarı-katı AGAR ortamında üretilirler  Temizlenmiş agar tozu % 0,5-% 1 yoğunlukta kullanılır  Bazı embriyo kültürlerinde bu yoğunluğun üzerinde ortam hazırlanabilirse de bu büyümeyi azaltabilir   
 
 Besin ortamını oluşturan maddeler başlıca altı grupta toplanırlar: 1) Ortamın % 97sini saf su teşkil eder
  2) Mineraller (azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, kükürt vs  ), besin birleşimleri halinde verilirler  3) Karbonhidratlar  4) Vitamin ve hormonlar (B1, B6 vitamini ve ındol asetik asit [IAA], naftel asetik asit [NAA], kinetin, gibberellik asit gibi hormonlar)  5) Amino asitler ve diğer basit azotlu birleşikler  6) Organik kompleksler (% 10-15lik Hindistan cevizi sütü gibi)  Mesela orkide tohum kültüründe muz püresi çok faydalıdır  Ayrıca Murachige-Skoog tuz ortamı, White ortamı, Knudson C, Knop solüsyonu gibi hazır besin ortamları çeşitli kültürler için kullanılmaktadır   
 
 Bitki doku kültürleri üretim şekli bilinen geleneksel üretim şekillerinden farklılık gösterir
  Başlangıçta çok küçük bitki parçalarının (meristem, polen, anter, protoplast, kök veya yaprak parçaları gibi) kullanılması, steril şartlarda çalışılması yapay gıda ortamına ekilen bitki materyalinin çevre şartlarında geliştirilmesi açısından üretim çalışmaları oldukça farklı ve zordur  Bu üretim tekniğine doku kültürü tekniği denildiği gibi, aseptik kültür veya mikro üretim adları da verilmektedir   
 
 Doku kültürleri üretim çalışmaları ileri ülkelerde ticari yarar sağlayıcı uygulamalarda kullanılmaktadır
  Bu yararlardan başlıcaları şunlardır: 
 
 a) Bilinen generatif ve vegetatif üretim usulleriyle çoğalması zor olan bitkilerin üretilmesi
  b) Virüsten temiz bitkilerin eldesi  c) Bitki genetik kaynağı materyalinin uzun süre muhafazaya alınması  d) Bitki ıslahı  e) Kimya sanayi ve eczacılıkta çeşitli bitki organlarının elde edilmesi gibi   
 
 Klasik usullere göre üretimi zor ve yavaş olan bitkilerin doku kültürlerinden yararlanarak çoğaltılmasını amaçlayan çalışmalarda frezia, zambak, salatalık, asma, erik ve salep gibi bitkiler kullanılmaktadır
   
 
 Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
 
 | 
	|  |   |