Konu: Döven
Yalnız Mesajı Göster

Döven

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Döven




Döven harman aletlerinden Tohumlu bitkilerin saplarını saman haline getirip, tohumlarından ayırmaya yarar Bazı bölgelerde "dögen" denir


At veya öküz, nadiren eşek ve manda ile çekilen dövenler, 30-40 cm eninde, 170-200 cm boyunda, 3-4 cm kalınlığında birbirine geçmeli iki tahtadan yapılır Ön tarafı sap denen ekinlerin toplanmaması için hafif yukarı doğru kıvrıktır Tahtanın altına belli düzende çakılan çakmaktaşları ekinlerin üzerinde döne döne sapları ezerek taneleri döker ve sapları da kıyarak saman haline getirir


Hayvanların koşulduğu yere "döven kaşı" veya "harman" denir Öküzler, mandalar, bir boyundurukla, atlar ise falaka denilen aletle dövene koşulur


Düz bir yere 7-8 m çapında daire şeklinde serilen (buğday, arpa, çavdar, yulaf, mercimek, nohut, fasulye vs) tahılgiller cinsine göre 2-3 gün, hem sürüp hem karıştırmak suretiyle döven altında ezilir Saplar incelip, saman olacak hale gelince, toplanıp savrulur Taneler samanla birbirinden ayrılır


Eskiden yaygın olan döven, artık yerini dağlık yerlerde batöz aletine, ovalarda ise biçer-döğere bırakmıştır Ancak geri kalmış bölgelerde yine de kullanılmaktadır


Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Alıntı Yaparak Cevapla