08-21-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fermantasyon
Fermantasyon, ''mayalanma olarak da bilinir'', organik besin monomerlerinden, oksijen kullanılmakızın yapılan, Elementler içinde çok bol bulunanı olduğu hâlde, eski kimyâcıların gözünden kaçan renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz İlk defâ 1774 yılında J Priestley tarafından, cıva oksidin ısıtılması ile elde edildi 1781de Lavoisier, oksijenin, havada bulunan ve yanmayı hâsıl eden bir madde olduğunu bildirdi Bu maddeye, asit yapısı anlamına gelen oxygenıum ismini verdi Çünkü Lavoisier, bütün asitlerin oksijen ihtivâ ettiğini sanıyordu
ATP enerjisi elde etme Adenozin trifosfat
reaksiyonlarının genel adı Kimyasal tepkime
Laktik asit fermantasyonu,
***** fermantasyonu, sitrik ait fermantasyonu, bütrik asit fermantayonu gibi çeşitleri vardır
Fermantasyon, oluşturulan son ürüne göre isimlendirilir Tek bir reaksiyon olmayıp, bir dizi reaksiyondan oluşur
|
|
|
|