|  08-21-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Ayrıntılı Maliyet Hesaplamada Katsayılar Yöntemi 

Her  işletme belirli bir bölümde faaliyet gösterir
  Yaratılan değerler birbirinden çok farklı olabilir  Ancak ortak özellik şudur:  işletmeler her zaman çeşitli üretim faktörlerini (  girdi) dönüştürerek ürün yada hizmet ( çıktı) elde ederler  İşte; her  işletmenin bu çıktılardaki harcadığı çeşitli üretim faktörlerinin para ile ölçülebilen değerine o ürünün  maliyeti denir   maliyet, ürün ya da hizmet için yapılmış giderlerin ve özverilerin toplamı veya bir mamul ya da hizmeti satın almak için elden çıkartılan nakit veya herhangi bir varlığın değeridir
  Bir  işletmede ayrıntılı  maliyetlerin hesaplanması için uygulanacak sistem, ürünün cinsine olduğu kadar,  işletmenin büyüklüğüne  , genel örgüt yapısına ve üretim tekniğine de sıkı sıkıya bağlıdır
  Bu nedenle her  işletme   tarafından kullanılabilecek hazır reçete biçiminde  maliyet sistemi yoktur  Her  işletme kendi yapısal özellik ve gereksinimlerine en uygun sistemi kurmak, sürekli geliştirmek, değişen koşullara uydurmak zorundadır  
 maliYET  analizLERİ
 Parçalara ayırmak, ayrıntıları tahlil anlamına gelen  analiz,  maliyete eklenince ve  maliyet  analizi denilince,  maliyeti oluşturan  girdileri ürün içinde ayrıntılı olarak hesaplamak ve bilmek gündeme gelmektedir
  maliyet  analizi; ürün  maliyetini oluşturan  girdilerin ham madde dışında - ki bu  maliyet hesaplarında en kolay hesaplanabilenidir- direkt işçilikler, endirekt işçilikler, genel yönetim ya da genel üretim giderleri ve enerji gibi giderlerin ayrıntılı olarak hesaplanması ve irdelenmesidir
  Birçok küçük ve orta boyda  işletmeleri olan KOBİ’lerde  maliyetlerin ayrıntılarına pek fazla girilmediği, genelde toplam  maliyetlerle kararların alındığı ve işlerin yürütüldüğ&am  p;uuml; bilinmektedir
  Nedeni araştırıldığında ayrıntıların pek de önemli olmadığı daha çok sonuçların önemi olduğu, bu  işletmelerin bir çoğunda da üretim planlarına, verimlilik  analizlerine fazla yer verilmediğinden kaynaklandığı gözlenmiştir  Küreselleşen ya da globalleşen dünyamızda rekabetin kıyasıya yoğunlaştığı, saniye birimlerindeki iyileştirmelerin önem kazandığı göz önüne alınırsa  maliyet ayrıntılarının bilinmesi son derece önemli hale gelir
  Bunun anlamını “başarı ayrıntılarda gizlidir” deyimi ile öz olarak açıklamak mümkündür

| 
	|  |   |