Konu: Mülkiye
Yalnız Mesajı Göster

Mülkiye

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mülkiye

Mülkiye Siyasal Bilgiler Fakültesinin eski adı Mekteb-i Mülkiye, Mülkiye de denir Asker olmayan memur sınıfı

Osmanlı Devletinde ilk Mekteb-i Mülkiye, kaymakam, müdür gibi devletin idârî kademelerinde görev alacak kimseleri yetiştirmek maksadıyla, Osmanlı Devleti, 13 yüzyıl sonlarından 20 yüzyılın ilk çeyreğine değin varlığını sürdüren Türk devleti Anadolu'da kurulmuş, sınırları tarihi boyunca çok değişmekle birlikte en geniş döneminde bugünkü Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya, Romanya ye Akdeniz'in doğusundaki adaları, Macaristan ve Rusya'nın bazı kesimlerini, Kafkasya, Irak, Suriye, Filistin ve Mısır'ı, Cezayir'e kadar tüm Kuzey Afrika'yı ve Arabistan'ın bir bölümünü kapsamıştır

28 Ocak 28 Ocak Gregorian Takvimine göre yılın 28 günüdür Sonraki sene için 337 gün var (Artık yıllarda 338)

1859 da kurulmuştur Öğretim süresi iki yıl olan okula, öğrenciler imtihânla alınırdı Öğretim programlarında kültür ve meslek dersleri, yâni kânunlar ve iktisat dersleri de konulmuştur Bir müddet sonra okulun öğretim süresi dört yıla çıkarıldı Coğrafya, hesap, ekonomi ve politika derslerine ilâve olarak muhâsebe, devletler hukûku ve Fransızca öğretilmeye başlandı 1891de okulun öğretim seviyesi biraz daha iyileştirildi

Sultan İkinci Abdülhamîd Han, talebeleri çalışmaya teşvik etmek için, Mekteb-i Mülkiyeyi birincilikle bitireni saraya kâtip olarak alırdı

1900 yılında, Mülkiyenin çatısı altında Dârül-fünûnun İlâhiyat, Edebiyat, Riyâziyât (Matematik), Tabakat (Jeoloji) şûbeleri (fakülteleri) açıldı Bu düzenleme ile Mülkiye, Dârülfünûnun bir fakültesi durumuna geldi 1915e kadar yatılı olan okul, bu târihten 1918e kadar yatılı olmaktan çıkarıldı ise de, kuruluş gâyesiyle bağdaşmadığından 1918de tekrar yatılı hâle getirildi Kaynak dallogcomAyrıca Bakınız

Osmanlı Devleti Kurumları

Alıntı Yaparak Cevapla