| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Matbah-İ Amire 
 
            Matbah-ı Âmire (Osmanlı Saray Mutfağı)  Osmanlı Devletinde saray mutfağı
  Matbah-ı Hümâyûn  Osmanlı Devleti, 13  yüzyıl sonlarından 20  yüzyılın ilk çeyreğine değin varlığını sürdüren Türk devleti  Anadolu'da kurulmuş, sınırları tarihi boyunca çok değişmekle birlikte en geniş döneminde bugünkü Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya, Romanya ye Akdeniz'in doğusundaki adaları, Macaristan ve Rusya'nın bazı kesimlerini, Kafkasya, Irak, Suriye, Filistin ve Mısır'ı, Cezayir'e kadar tüm Kuzey Afrika'yı ve Arabistan'ın bir bölümünü kapsamıştır  
 Topkapı Sarayında, orta kapıdan içeriye girildiği zaman, Alay Meydanının sağ tarafında baştan aşağı Matbah-ı Âmire binâları mevcuttur
  Matbahın Alay Meydanına açılan üç kapısı vardır  Kapılardan içeriye girilince ikişer ikişer yirmi bacalı büyük mutfaklarla karşılaşılır  Mutfak binâlarının önünde Matbah-ı Âmire görevlilerinin, aşçı ve tablakârlarının koğuşları ile mescidleri bulunur   
 
 Matbah-ı Âmire büyük ve küçük olmak üzere iki kısımdı
  Büyük mutfakta saray halkı, dîvân günü sofraları ve törenler için yemek hazırlanırdı  Hergün yaklaşık dört-beş bin kişiyi doyuracak yemek çıkarılan bu mutfakta Vâlide Sultan, Kızlarağası, Kapıağası ve Kilercibaşı Matbahı gibi bölümler vardı  Küçük mutfak ise, pâdişâhın özel yemeklerinin pişirildiği yerdi ve "Matbah-ı Hümâyûn, Matbah-ı Has" ve "Kuşhâne" gibi isimlerle anılırdı  Matbah-ı Âmirede hergün mûtâd olarak verilen yemeklerden başka, ulûfe (maaş) dağıtıldığı günlerde 10-15 bin askere yemek verilirdi  Ramazan ayının on beşinci gecesi on bin Yeniçeriye baklava; dîvân günlerinde ise 600 sahan çorba, zerde, pilav hazırlanırdı  Matbah-ı Âmirenin bir kısmına "Helvahâne" denirdi  Her türlü tatlılar, reçeller, şuruplar ve mâcunlar ile kokulu sabunlar burada yapılırdı   
 
 Matbah-ı Âmire aşçılarıyla pâdişâh, şehzâde, vâlide sultan ve sâirenin yemeklerini pişiren aşçıların pişirdikleri yemek îtibâriyle miktarları çeşitliydi
  Bunlar arasında aşçıbaşı, ocakbaşı, kebâpçı, tatlıcı, hamurcu, pilavcı ve balıkçı başlıcalarıdır   
 
 Kuşhâne matbahına zülüflü baltacılar arasından kâbiliyetli ve îtimâd edilir iki kişi seçilirdi
  Birincisine Kuşçubaşı, diğerine İkinci denirdi  Her matbahta mesleğinin ehli aşçı, usta, kalfa ve şâkirtleri, bunların maiyetlerinde de yamaklar bulunurdu  Her matbahın bir aşçı başısı mevcut olup, âmirlerine "Baş aşçı" denilirdi   
 
 Sarayda mutfak işlerine bakan memura "Matbah-ı Âmire Emini" adı verilirdi
  Matbah-ı Âmire Emini, "Hâcegân" rütbesindeydi  Matbah-ı Âmire Emini mutfak ihtiyâçlarını karşılayan, masraf ve gider defterlerini tutan ve baş muhâsebeye karşı sorumlu bulunan levâzım müdürü hüviyetindeydi  Başlıca vazîfeleri; saray mutfağının bütün ihtiyâçlarını karşılamak, hesaplarını tutmak ve emri altında bulunan memurları idâre etmekti  Memurların tâyin ve azilleri Enderun Kilercibaşısı tarafından yapılırdı  Kiler emini, çâşnigir, matbah-ı âmire kâtibi ve kethüdâsı kendisine yardım ederdi  Bunların dışında Matbah-ı Âmirenin diğer hizmetlileri olarak yoğurtçular, sütçüler, sebzeciler, tavukçular, simitçiler, buzcular, karcılar, sakalar, mumcular, fırıncılar, buğday döğücüler, helvacılar, bozacılar, kasaplar çoğunlukla acemi ocağındaki asker adayları arasından seçilirdi   
 
 Matbah-ı Âmirenin ihtiyâçları Mısır ile Eflâk voyvodalığından; Koçhisar, Atranos, Harmancık, Keşan, Eğriboz, İzmit, İstanköy ve Sakız mukâtaalarından para veya mal olarak karşılanırdı
  Matbah-ı Âmirenin her yıl devir muhâsebesi yapılır, bu münâsebetle memurlara devriye adı ile ayrı bir ikrâmiye verilirdi  Matbah-ı Âmire emirleri de görevlerinden ayrıldıkları zaman yine devir işlemleri yaparak hesapları kapatırlardı   
 
 Matbah-ı Âmire Eminliği, İkinci Mahmûdun son yıllarında Gümrük Eminliğine katılarak "Matbah-ı Âmire İdâresi" adını aldı
  1838de de Darphâne Nezâretine bağlanarak ortadan kaldırıldı  Matbah-ı Âmire, Dolmabahçe ve Yıldız saraylarında saltanatın sonuna kadar devâm etti  Kaynak dallog  comAyrıca Bakınız Topkapı Sarayı dünyada günümüze gelebilmiş sarayların en eskisi ve genişi Topkapı Sarayıdır  İstanbul'da Sarayburnu sırtlarında yaklaşık 400 yıl Osmanlı Devletinin idare merkezi olan saray  Sultanahmed ile Haliç ve Boğaz sahilini kaplıyordu  Asıl alanı 700  000 m2 kadardı  İnşasına Fatih Sultan Mehmed (1451-1481) zamanında 1465 yılında başlandı  Osmanlı teşrifatında ilk adı "Saray-ı Cedîd-i Âmire" olup, "Yeni saray" demekti  Fatih, sarayın tek binadan değil, birçok köşk ve dairelerden meyd 
 Osmanlı Devleti Kurumları
 
 |