|  08-21-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Malonik Asit 
 
            Malonik Asit Şekerpancarının içerisinde olan fakat diğer sebzelerde nadiren bulunan bir dikarboksilli asit
  Formülü HOOC-CH2-COOH olup, ilk defa malik asidin oksitlenmesinden elde edildi   
 
 Potasyum kloroasetat'ın potasyum siyonür ile ısıtılmasından, ara ürün olarak potasyum siyanoasetat elde edilir
  Bu ara ürününün HCl çözeltisi ile reaksiyonundan, malonik asid % 85 verimle elde edilir   
 
 Özellikleri: Malonik asit kristal yapıya sahip olup, 135,6°C'de erir
  Erime noktasının üstündeki sıcaklıkta yavaşça ısıtıldığı zaman asetik asit ve karbondiokside bozunur  Malonik asit fosfor pentaoksit ile 150°C'de ısıtılırsa, çok zehirli ve pis kokulu karbon suboksid (C3O2) elde edilir   
 
 Malonik asit, suda, eter ve *****de iyi çözünür
  Malonik asidin etil esteri olan ve malonik ester olarak bilinen dietil malonat, malonik asitten daha önemlidir  Bu ester, genellikle kloroasetik asitten elde edilen siyanoasetik asidin mutlak *****deki çözeltisinden hidrojen klorür geçirmekle elde edilir  Bu malonik ester güzel kokulu bir sıvı olup, 199°C'de kaynar  Malonik ester aktif (-CH2) grubuna sahiptir  Buradaki bir hidrojen ile sodyum (Na) yer değiştirir ve sadiomalonik ester meydana gelir  Bu bileşik de aklik halojeni ile reaksiyona girerek alkil malonik esteri meydana gelir  Bu basamaklardan geçilerek çeşitli maddeler elde edilir ki, bunlardan barbitürik ve dietil barbitürik asit önemlidir  Yine yukardaki basamaklardan geçilerek ve üre ile reaksiyona sokularak fenobarbital ilacı elde edilir   
 
 Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
 
 | 
	|  |   |