Konu
:
Antioksidan Gıdalardaki Doğal Antioksidanlar
Yalnız Mesajı Göster
Antioksidan Gıdalardaki Doğal Antioksidanlar
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Antioksidan Gıdalardaki Doğal Antioksidanlar
Gıdalardaki doğal antioksidanlar
Hem epidemiolojik hem de klinik çalışmalar tahıl, meyve ve sebzelerdeki fenolik antioksidanların soya fasulyesi gibi belirli gıdalarca zengin diyetlerle beslenenlerde görüldüğü gibi dejeneratif ve kronik hastalıkların şiddetini azalttıklarına dair deliller bulmuştur
Birçok gıdalarda bulunan doğal antioksidanlar komposite gıdalarda stabilizatör olarak kullanılabildikleri gibi ekstakte edilerek diğer gıdalara da katılabilir
Örneğin yulaf ve amaranth yağı tokoferoller ve squalen gibi antioksidanları yüksek miktarlarda içerir
Bu yağlar belirli öteki yağlara ilave edilerek onları stabilize eder
Çay, rosemary ve adaçayı çeşitli gıdalarda oksidasyonu kontrol etmek amacı ile kullanılabilir
Karışık tokoferoller kadar tokoferollerin lesitin ve askorbik asit ile kombinasyonları büyük miktarlardaki yağların, emülsiyonların ve öteki ürünlerin oksidasyonlarını geciktirmek amacıyla kullanılabilir
Baharat ve otlar
Baharat ve otlar, çok eski zamanlardan beri lezzet artırıcı maddeler olarak kullanılmasına rağmen antioksidan aktiviteleri ilk defa 1943'te Dubois ve Tressler tarafından açıklanmıştır
Çay ve çay ekstraktları
Çay, polifenolleri yüksek miktarda içeren ender maddelerden biridir
Yeşil çay yaprakları kuru bazda %36 oranında polifenolleri içermektedir
Kateşin ve epigallokateşin yeşil çayda çok bulunan polifenollerdir
Kaynak : Wikipedia
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul