Yalnız Mesajı Göster

Antioksidan Gıdalardaki Doğal Antioksidanlar

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Antioksidan Gıdalardaki Doğal Antioksidanlar




Gıdalardaki doğal antioksidanlar
Hem epidemiolojik hem de klinik çalışmalar tahıl, meyve ve sebzelerdeki fenolik antioksidanların soya fasulyesi gibi belirli gıdalarca zengin diyetlerle beslenenlerde görüldüğü gibi dejeneratif ve kronik hastalıkların şiddetini azalttıklarına dair deliller bulmuştur Birçok gıdalarda bulunan doğal antioksidanlar komposite gıdalarda stabilizatör olarak kullanılabildikleri gibi ekstakte edilerek diğer gıdalara da katılabilir Örneğin yulaf ve amaranth yağı tokoferoller ve squalen gibi antioksidanları yüksek miktarlarda içerir Bu yağlar belirli öteki yağlara ilave edilerek onları stabilize eder Çay, rosemary ve adaçayı çeşitli gıdalarda oksidasyonu kontrol etmek amacı ile kullanılabilir Karışık tokoferoller kadar tokoferollerin lesitin ve askorbik asit ile kombinasyonları büyük miktarlardaki yağların, emülsiyonların ve öteki ürünlerin oksidasyonlarını geciktirmek amacıyla kullanılabilir
Baharat ve otlar
Baharat ve otlar, çok eski zamanlardan beri lezzet artırıcı maddeler olarak kullanılmasına rağmen antioksidan aktiviteleri ilk defa 1943'te Dubois ve Tressler tarafından açıklanmıştır
Çay ve çay ekstraktları
Çay, polifenolleri yüksek miktarda içeren ender maddelerden biridir Yeşil çay yaprakları kuru bazda %36 oranında polifenolleri içermektedir Kateşin ve epigallokateşin yeşil çayda çok bulunan polifenollerdir

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla