Konu
:
İlkyardım Suda Boğulma
Yalnız Mesajı Göster
İlkyardım Suda Boğulma
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İlkyardım Suda Boğulma
Suda boğulma
Suda boğulma
vakalarında yaz mevsiminde büyük bir artış göze çarpmaktadır
Bunun nedeni çoğunlukla yüzme bilmeyen kişilerin deniz kenarlarında, gölet ve baraj göllerinde bilinçsiz ve dikkatsizce davranmaları sonucunda olmaktadır
Ancak bu yüzme bilen kişilerin de suda boğulma tehlikesiyle karşılaşmayacakları anlamına gelmez
Yorgunken yüzmek, ***** alıp yüzmek, tok karnına yüzmek ve yüzülmesi yasak bölgelerde yüzmek; yüzmeyi bilen insanlar içinde tehlike teşkil etmektedir
Suda boğulmuş bir insan karaya alındığı zaman sırt üzeri yatırılıp boyunu hiperextansiyon
(olabildigince boyunu geriye atmak)
pozisyonuna getirilir
Eğer varsa, ağzındaki takma dişler çıkartılır
Müdahaleyi yapan kişi çevredekilerden 112 Acil servis'i aramalarını ister ve kazazedenin bilincinin açık ya da kapalı olup olmadığını kontrol eder
Bilinç kontrolünün ardından Bak Dinle Hisset yöntemiyle solunum ve dolaşım kontrolü yapılır
Bak Dinle Hisset uygulamasından sonra kişiye gerekli müdahale yapılır
Kazazedenin solunumu ve dolaşımı durmuş ise, ilk olarak kazazedeye iki adet kurtarıcı nefes verilir
Bu suni nefesin ardından, eğer kazazedenin solunumu ve kalp atışı geri gelmediyse suni solunum ve kalp masajına geçilir
Kalp masajı yetişkinlerde ve yaşlılarda 15 kalp basıncına 2 suni solunum, çocuklarda 5 kalp basıncına 2 suni solunum ve bebeklerde 3 kalp basıncına ağız boşluğundaki havayla 2 suni solunum dur
Her yaş gurubunda dikkate alınması gereken şey, her solunum ve basınç periyodu sonrasında nabız kontrolü yapılmalıdır
Ve her bir dakikada hızlı bir şekilde genel bir solunum dolaşım kontrolü yapılmalıdır
Kazazede'nin solunum ve dolaşımı yeniden geri geldiğinde yan şekilde yatırılmalı ve ileri sağlık ekipleri gelene kadar gözlem altında tutulmalıdır
Burada dikkat edilecek nokta, kişinin bilincinin tekrar açılıp açılmadığı ve eğer kişinin solunum ve dolaşımı geri gelmediyse ileri sağlık ekipleri gelene kadar kalp masajına ve suni solunuma devam edilmesidir
Kaynak : Wikipedia
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul