08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Su-27
Su-27
Sukhoi Su-27 inerken
Genel Özellikler
Görev Türü
görev türü
Dönemi
Soğuk Savaş ve sonrası
Üretici
Sukhoi
Tasarımcı
tasarımcı
İlk Uçuş
20 Mayıs 1977
Hizmete Giriş
1984
Hizmetten Çıkış
hizmetten çıkış
Durumu
durumu
Başlıca Kullanıcılar
Rus Hava Kuvvetleri
Diğer Kullanıcılar
Çin, Ukrayna, Hindistan
Üretim Dönemi
üretim dönemi
Üretim Sayısı
üretim sayısı
Tasarım Maliyeti
tasarım maliyeti
Birim Maliyeti
35 mln USD
Teknik Özellikleri
Taban Tasarım
taban tasarım
Değişimleri / Türevleri
değişimleri/türevleri
Mürettebat
mürettebat
Uzunluk
uzunluk
Yükseklik
yükseklik
Kanat Açıklığı
kanat açıklığı
Pali Çapı
pali çapı
Kanat Alanı
kanat alanı
Boş Ağırlık
boş ağırlık
Yüklü Ağırlık
yüklü ağırlık
Azami Hız
azami hız
Menzil
menzil
Uçuş Yüksekliği / Servis Tavanı
uçuş yüksekliği/servis tavanı
Motor
motor
***** Donanımı
***** donanımı
Sukhoi Su-27 (Kiril alfabesinde Ğ¡y-27) (NATO rapor ismi 'Flanker') Sukhoi Tasarım Bürosu (SDB) tarafından tasarlanmış Sovyetler Birliği avcı uçağıdır Olağanüstü menzili, ağır ***** yükü, ve çok yüksek irtifada çalışma yeteneği ile Birleşik Devletlerin yeni nesil avcılarına ( F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, ve F/A-18 Hornet olmak üzere) birebir rakip olarak düşünülmüştür
Su-27 genellikle hava üstünlüğü gerektiren operasyonlarda uçar fakat bütün çatışma durumlarında görev alabilecek durumdadır Bazıları MiG-29 Fulcrum ile arasındaki benzerlikten dolayı, Su-27'nin Sukhoi ile Mikoyan-Gurevich arasındaki rekabetten doğduğunu düşünse de Su-27 uzun menzilli hava üstünlük av-önleme uçağı olarak tasarlanmışken, MiG-29 kısa menzilli taktik destek avcı uçağı olarak tasarlanmıştır
Su-33 'Flanker-D' Filo Savunma Av-Önleme uçağı Su-27 tasarımından uçak gemisinde kullanım amacıyla geliştirilmiştir Başlıca farkları kuyruk kancası ve kanartlarıdır Bu Av önleme avcısının kullanım amacına göre en yakın muadili, MiG-29K 'Fulcrum-D'un muadili F/A-18 Hornet iken, Su-27'nin muadili F-14 Tomcattir
Su-30 iki koltuklı, çift rollü, bütün hava şartlarına uygun havadan havaya ve derin yasak görevler için uyarlanmış avcı uçağıdır
Daha ileri versiyonları, Su-34 'Fullback' vurucu avcısı ve Su-35 'Flanker-E' geliştirlmiş hava savunma avcısıdır
Kaynak : Wikipedia
|
|
|