08-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı Mutfağına Sonradan Giren Sebzeler
Domates, 18 yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı Domates yeşilken tüketilirdi Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı
En çok sevilen sebze patlıcandı Ancak patlıcan da Anadolu'dan değil Çin'den gelen bir sebzeydi
Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15 yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi
Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı
Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı

|
|
|