08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Arabaya Binmeden Önce Okunacak Dua
ARACA BİNİLDİĞİNDE OKUNACAK DUALAR:
1 İmam Mâlik'in bildirdiğine göre, Hz Peygamber (asm), sefer niyetiyle ayağını bineğinin özengisine koyduğu zaman şu duayı okurdu:"Bismillah! Allah'ım! Sen seferde arkadaşım, ailemde vekilîmsin Allah'ım, yeryüzünü bize hizmet ettir, yolculuğumuzu kolaylaştır Allah'ım, yolun zorluklarından, üzüntülü bir şekilde eve dönmekten, malımızda ve ailemizde meydana gelebilecek kötülüklerden sana sığınıyorum " (Muvatta, İsti'zân 34, (2, 977)
2 Hz Ali'ye (ra), binmesi için bir hayvan getirildi O, ayağını özengiye koydu ve: "Bismillah" dedi Doğrulup hayvanın üzerine oturduğunda da aşağıdaki duayı okudu:

"Subhanellezî sehhara lenâ hazâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn Ve innâ ilâ Rabbinâ le münkali-bûn " (Zuhrûf, 43/13'den iktibas)
ANLAMI: "Bu bineği bizim hizmetimize veren Allah'ı tesbih ederiz Öyle olmasaydı biz ona güç yetiremezdik Biz elbette Rabbimize dönmekteyiz "
Sonra da şöyle dua etti:

"Sübhâneke, innî zalemtü nefsî, fa'ğfir lî, innehû lâ yağfîru'z-zünûbe illâ ente "
ANLAMI: "Allah'ım, Seni tenzih ederim, ben kendime haksızlık ettim, beni affet, çünkü Senden başka günahları affedecek yoktur "

3 "Allâhümme innâ nes'elüke fî seferinâ hâze'1-bir-ra ve't-takvâ ve mine'l-ameli mâ terdâ "
ANLAMI: "Allah'ım, bu yolculuğumuzda Senden, hep iyilik üzere olmayı, dînî ölçüler içinde kalmayı nasip etmeni ve Seni hoşnud edecek işler yapmaya muvaffak kılmanı istiyoruz "
(Bilal Eren, Açıklamalı Dua Hazinesi)
|
|
|