08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Selefin Yolu Kurtuluş Yoludur
Selefin yolunda giden selefimizin sözleri :
Ebu Hanife r h :
1 - Hadis sahih ise işte benim mezhebim yani odur
2 - Nereden aldığımızı bilmedikçe hiç kimseye bizim görüşümüz ile amel etmesi helal değildir
3 - Allah’ın Kitabına Resulünün Sünnetine ters düşen bir söz söylediğim zaman benim görüşünü terkedin
İbn abidin el - Haşiye 1 c 63 - Fullani İkazul Himem 50 say
İmam Malik r h :
1 - Beni bir beşerim hatada ederim isabet de Sizler benim görüşlerime bakın, Allah’ın Kitabına Resulünün Sünnetine uyanı alın uymayanı da bırakın
2 - Peygamberin dışında insanların sözleri alınır da reddedilir de
İbnu Abdil Ber el-Cami : 2 91 - İbn Hazm el-İhkam : 6 c 149
3 - Din işlerinin en hayırlısı sünnete uygun olandır En kötüsü ise, bid’at olarak uydurulandır
Şatibi el İ’tisam : 1 / 361
İmam Şafii r h :
1 - Bir kimse için Peygamber s a v den nakledilen bir sünnetin açıkça belirlenmesi halinde, onu bir başkasının sözünden dolayı terk etmenin helal olmadığı hususunda müslümanlar ittifak halindedirler
2 - Kitabımda Peygamber s a v’in sünnetine aykırı bir şey bulursanız Peygamber s a,v’in sözünü alınız, benim sözümü terkediniz - diğer bir rivayete ise - Sünnete uyunuz, başka birinin sözüne itibar etmeyiniz
3 - Had sahih ise benim mezhebim odur
4 – Peygamber s a v’den nakledilen her hadis benden duymamış bile olsanız o, benim görüşümdür
İbn Ebi Hatim : 93 94 S - Fullani İkazul Himem : 147 S
Ahmed ibn Hanbel r h :
1 - Beni taklit etme,malik’i,Şafii’yi,Evzai’yi ve Sevri’yi de taklit etme Sende onların aldığı kaynaktan al
2 - Evzai ‘nin, Malik’ in, Ebu Hanife’nin sözlerinin hepsi şahsi bir görüşten ibaret olup bence hepsi eşittir Delil ancak hadislerdir
İbn Abdir Berr : El-Cami : 2 I49 - İbn Kayyum el-İlam : 2 0 302
3 - Bize göre sünnetin temeli, Allah resulü s a v’in ashabının tutunduğu yola sımsıkı sarılmak, onlara uymak ve bid’atleri terk etmektir “
Lalakai ; şerhu usulu’s ehli’s süne : 1 / 175
İmam el Evzai :
1 - İlim, Muhammed s a v’in ashabından gelen şeylerdir Bunun dışındakiler ilim değildir
İbnu Abdil Berr Camiu’l beyani’l ilm
İbrahim en Nehai :
1 - Şayet Muhammedin ashabı tırnak üzerine mesh etmiş olsaydı, onlara uymanın faziletini kazanmak için onu yıkamazdım
İbni Batta el İbane : 1 / 361
İmam Zehebi :
1 - Şeyhu’l İslam ibn Teymiyyenin yanımızdaki sevgisi büyüktür Anacak hak, bize ondan daha sevimlidir
Evet değerli kardeşlerim ! işte islamla ilk önce müşerref olan selefimiz ve onlara hakkıyla uyan değerli ilim ehli önderlerimizin gerek akide konusunda, gerek amel konusunda ve gerekse ahlak konusundaki menhecleri
Allah hepsinden razı olsun … görüldüğü gibi onların birleştiği tek nokta Kur’an ve Sünnet’ti…
Onlar, Kur’anın ve Sünnetin önüne geçmiyorlardı Kur’anı Sünnet’le konuşturuyorlardı
Onlar, Kur’anı resulullah s a v’in anladığı gibi anlıyorlardı…
Onlar, aklı Kur’anın ve sünnetin önüne de geçirmiyorlardı…
Onlar, dini meselelerde birbirlerinden delil soruyorlardı…
Onlar, delil denildiği zaman Kur’an ve Sünnet akıllarına geliyordu…
Ve yine onlar, Kur’ana ve Sünnete uymayan hiçbir söze de iltifat etmiyorlardı…
Rabbim bizlere ; gerek akide konusunda, gerek amel konusunda, gerek ahlak konusunda ve gerekse medod ve menhec konusunda onların yolunda yürümemizi nasip etsin
Amin
Vel hamdu lillahi rabbil alemin
|
|
|