|  08-20-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Saklı Değişkenler 

SAKLI DEĞİŞKENLER

Albert Einstein ve başkaları bu                    düşünceyi araştırırken, genelde kabul gören olası bazı özel                    faktörlerin yanında, başka faktörlerin de varlığını göz önünde                    bulunduruyorlar ki, bunlar Kuantum sistemini belirlemektedir  Bu ekstra determinizme edici faktörlere o,                    "saklı değişkenler"                    ismini verdi  Çünkü bunlar, alışılagelen                    Kuantum reaksiyonları içerisinde etkin olan enerji, yoğunluk                    ve akım gibi kesinlik içerisinde ölçülebilir faktörler                    değildi  Belirli bir Kuantum reaksiyonunda etkin olan                    faktörlerin değerlerinin bilinmesi şartıyla bugüne kadar                    uygulandığı gibi sadece statik/ durağan/ değişmez metotları                    kullanmak yerine, meydana gelen her bir reaksiyonun belirli                    formunu önceden belirlemek daha uygun düşer   Matematikçi ve fizikçi John S
  Bell                    övgüye değer bir teorik çalışmasında, şayet saklı değişkenler                    gerçekten varsa, bunların lokal olmaması gerektiğini öne                    sürdü  Fizikte değişkenler; ancak belli bir zamanda ve                    tanımlanmış bir yerde oldukları kesinlik içerisinde                    belirtilebiliyorsa, lokal olarak tanımlanmaktadır  Saptanamaz                    değişkenler, mekan sınırlaması olmaksızın, şaşırtıcı bir                    biçimde zamanı aşan kapsayıcı karşılıklı reaksiyonlar                    sergilerler  Lokal (saptanabilir) özellikleri olan                    sistemlerde mümkün olmayan bu tür bir atılım, teorik olarak                    saptanamaz özelliklere sahip sistemlerde zaman ve mekanın                    ötesinde karşılıklı etkileşim gösterebilir
  Cesaretli bir                    hipotez, saklı değişkenler teorisinin önde gelen                    savunucularından David Bohm, kitabı Wholeness and the                    Implicate Order'de (Bütünsellik ve Saklı Düzen), Kuantum reaksiyonlarının tümünün ilke olarak karşılıklı etkileşim aracılığıyla kendi saklı değişkenlerinin aracılığıyla, zaman ve mekanı aşarak birbirine ulaşabilir olduğunu söylüyor  Bu, Evon Harris Walker'e teorik mekanizmayı getirdi  Mekan ve zamanı aşan kapsayan özelliklere sahip DDA'yı açıklayabilmek için buna ihtiyacı vardı  Parapsikoloji önündeki bu fırsatı                    kaçırmadı ve Retro-PK denilen, zamanı aşan özel bir tür                    Psikokinezinin varlığını tahmin etti  Bunun sıra dışı                    özellikleri, Kuantum fiziksel ölçüm sorunu ile                    ilişkilendirildiğinde daha iyi anlaşılacaktır  Yirmili-otuzlu                    yıllarda Kuantum fiziği geliştirildiğinde, bugün dahi bilimsel                    tartışmalarını çelişkilerin nesnesi olan bir sorun ortaya                    çıktı; Kuantum fiziğinin ölçüm sorunu  Durum aşağı yukarı                    şöyle; Kuantum reaksiyonlarını tarif eder                    matematiğin yakından incelenmesi şunu gerektiriyor; bilardo                    topları örneğinde gösterildiği gibi, sonuçlar probabilistiktir
  Fakat "Kuantum-bilardo topu-çarpmasının" iyi düşünülmüş                    matematiksel niteliğinin anlamı, top pozisyonunun asli ölçümü                    gerçekleştirilemediği müddetçe tanımlanamaz olmasıdır  İşte                    tam burada Kuantum dünyasının yasaları sağlıklı insan aklı                    tarafından izlenemez hale geliyor  Bu durumda hakiki bir ölçüm                    gerçekleştirilinceye kadar top, mümkün olan tüm açı yollarında                    eşzamanlı olarak geri döner! Fizikçilerin, aklını tamamen                    kaybettikleri izlenimini önlemek için, şu anlaşılır                    kılınmalıdır  Onlar, Kuantum sisteminin her bir ölçümü ya da                    gözlemi altında, açı yollarından geçerli olan sadece bir tek                    olasılık olduğu, hipopetik "Kuantum bilardo topunun" karmaşık                    durumunun olası her yöne açılmasının asla mümkün olmadığını                    belirtiyorlar   Bir başka analoji, bu bilimsel                    içeriğin karmaşıklığını anlaşılır kılmak için yardımcı                    olabilir
  Buzdolabının kapı raflarından birisinin içerisine                    yerleştirilmiş bir yumurta düşünün  Yumurta, kuantum sistemini                    temsil etmektedir  Durumlar, yumurtalıktaki çukurların                    pozisyonlarıyla temsil edilmektedir  Kapalı bulunan buzdolabı                    kapısı içerisindeki bir yumurtanın pozisyonu saptaması;                    lokalliği açısından belirsizdir  Bu demektir ki, yumurtanın                    belli bir yumurtalık çukuru içerisinde yer aldığı iddia                    edilemez  O, eş zamanlı olarak tüm çukurlarda yer alabilir  Ancak, gözlem ve ölçümde bulunabilmek için, kapı her                    açıldığında yumurta orada, asıl yerinde  Nasıl ki buzdolabı içerisinde ne                    olup olmadığının araştırılması ve bilinmesi için onu açmak                    gerekiyorsa, aynı şekilde Kuantum sistemlerinin saklı                    değişkenleri de tespit edilmeli; yoksa kuantum sistemlerinin                    ölçümler arasındaki durumu, aynı kapalı bir buzdolabı gibi                    belirsizlik gösterir

| 
	|  |   |