|  08-20-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Jwst - Hubble'ın Varisi 

Sizlerle bir sitede geçen konuşmayı paylaşmak istedim
  İlginize    

Ersin Zorlu>

Az önce Hubble'dan çıkan görüntüleri incelerken, aklıma takılan
 "Yahu bu Hubble'dan daha uzakları görebilecek teleskop yapıyorlar mı acep?"
 sorusuna cevap aradım
  Bulmak hiç zor olmadı   
 11 Mayıs 2007'de tanıtımı bile yapılmış
  Benim dünyadan haberim yok   Haberi olmayan başka kişiler varsa haberdar olsun diye paylaşmak istedim

Çıkan haberleri okudukça bir heyacan bastı beni
     Hubble'dan 3 kat (diameter 6,5) daha büyük
 18 parçadan oluşan bir ayna sistemi varmış
     Odaksal uzunluğu 131
  4 m (431  1 ft) 'imiş   (Hubble'ın 57
  6 m [189 ft] 'imiş  ) 
 2013'de Ariane 5 ile yollamak gibi bir planları varmış
   5-6 sene beklenir mi böyle birşey için
     Kimbilir neler çıkacak ortaya

Kaynaklar:
 NASA, WIKI, BBC, NTVMSNBC

Emre Evren>

Merhaba Ersin

Çok güzel bir başlık açmışsın, paylaşım için teşekkürler

Ben TPF(karasal gezegen bulucu) 'i bekleyip hayalleri ile avunurken NASA James Webb uzay teleskobunun hazırlıklarına çoktan başlamış ve seninde bahsettiğin gibi 6 yıl sonrasına da tarih belirlenmiş
  haber verdiğin ayrıca iyi oldu   
 Mir 2001 'de büyük okyanusa gömüldüğünde nedense bir garip olmuştum acaba uzay araştırmalarında geriyemi gidiliyor diye
  Ama çok geçmeden yerini alan ISS her geçen yıl yeni eklentilerle büyümeye devam ediyor   Galiba emektar Hubble'ı da uğurlamanın zamanı geldi

Yerine geçecek olan JWST 'nin berilyumdan yapılı balpeteği aynaları ve getirdiği bir sürü yeni görüntüleme teknolojisi(sensörler, spektrometreler vs
   ) ve araçlar gelecek 15 yıl içinde gökbilim adına inanılmaz gelişmelerin olacağını müjdeliyor  Yanlız şunu belirtmekde önemle fayda varki JWST 'nin , Hubble'dan en büyük farkı çelışma spektrumunun öncelikli olarak kızıl ötesi bölgede (0  6 ila 28 mikron) ikincil olarak da bir miktar görünür ışık altında bulunmasıdır  yani bir anlamda aslında JWST 'ye kızılötesi dalgaboyunda çalışan bir teleskop demekte sanırım bir sakınca yok 

JWST 'nin getireceği gelişmelerden en önemlisi, Güneş sistemi dışındaki gezegenlerin(hatta yer benzer) belirlenmesinde ve saptanan gezegenlerin kimyasal yapılarının ortaya çıkarılarak hayat olup olmadığının belirlenmesine olanak sağlaması
  açıkçası teleskobun L2 noktasında göreve başlamasından en fazla 20 yıl içinde uzayda güneş sistemi dışında yaşamın keşfini ilan ederlerse ben şaşırmam hehe 
 Dünyadışı yaşam ve yerbenzer gezegen avının yanısıra JWST'nin bir diğer öncelikli hedefi evrenin karanlık geçmişini ışıklara boğmuş olan ilk yıldızların parlamaya başladığı ve iyonize olmuş en ilkel parlak gazların ışıldamaya başladığı evrenin 200 milyon yaşındaki bebeklik dönemlerin gözlemlenebilecek olması

Diğer hedeflenen atılımlar ise yıldızlar etrafındaki gezegen oluşturan disklerin derinlemesine incelenmesi(Bu noktada JWST'nin niçin kızılötesi ne daha duyarlı yapıldığı daha iyi anlaşılıyor) ve Gökadaların oluşumları ve merkezlerindeki devasa boyutlu açgözlü canavarlar olan karadelikleri ile beraber nasıl eşevrim geçirdiklerinin anlaşılması sağlanacak

sadece dünya dışı yaşam arayışına yapacağı katkı bile insanı heyecanlındırıp sabırsızlandırmaya yetiyor
  Çok önemli bir atılım ama baştan belirttiğim gibi her nekadar çalıştığı kızılötesi spektrum yüzünden tam olarak Hubble 'a rakip olmayacağı bilinsede, 2020 den önce yörüngeye fırlatılamayacak olan TPF (karasal gezegen bulucu) teleskop dizgesi Hubble'ın bence asıl mirasçısı olacaktır  TPF ise apayrı anlatılması gereken başlıbaşına bir harika proje 
 Aşağıda Hubble ile alınmış derin uzay alanının JWST ile alınabileceği görüntüsünü kıyaslamak için bir animasyon yapılmış
  görüntünün zoom yapılmamış hali Hubble'ın çektiği orjinal görüntüdür zoom yaptığınızda ise JWST'nin elde edebileceği çözünürlüğü görebileceksiniz   http://www
  spacetelescope  org/images    _halfsize  html 
 Saygılarımla
   Emre _______________________________________

gokbilim  com 

| 
	|  |   |