Yalnız Mesajı Göster

Milli Mücadeleye Katılan Kahraman Türk Kadınlarımız

Eski 08-20-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Milli Mücadeleye Katılan Kahraman Türk Kadınlarımız

HEPSİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ

“Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde Anadolu köylü kadınının üstünde kadın çalışmasını zikretmeye imkan yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını "Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim" diyemez

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

CUMHURİYETİN İLKLERİ

*İlk kadın profesör: Fazıla Şevket GİZ
*İlk kadın rektör: Prof Safet ALPAR
*İlk kadın avukat: Süreyya AĞAOĞLU
*İlk kadın savcı: Meliha SAND
*İlk kadın sayıştay: Fahrünnisa YETMEN
*İlk kadın danıştay: Şükran ESMERER
*İlk kadın belediye başkanı: Şadiye ARDAHAN
*İlk kadın emniyet müdür: Feriha ŞANERK
*İlk kadın sendika başkanı: Dervişe KOÇ
*İlk kadın subay: Ülkü Sema TOKSÖZ
*İlk kadın polis: Betül DİKER
*İlk kadın doktorlar: Fitnat Celal TAYGUN, Safiye ALTAN
*İlk hemşire: Safiye ELBİ
*İlk kadın veteriner hekim: Sabire AYDEMİR
*İlk hostes: Müesser CENAP
*İlk kadın diş tabibi: Ferdane Bozdoğan ERBERK
*İlk kadın mimar: Münevver GÖZELER
*İlk meclisin ilk kadınları: Satı Çırpan KARAMEMET, Nakiye ELÜN
*TBMM’ nin ilk kadın başkanvekili: Nermin NEFÇİ
*İlk kadın büyükelçi: Filiz DİNÇMEN
*İlk kadın askeri pilot: Sabiha GÖKÇEN
*İlk dünya güzelimiz: Keriman Halis ECE

Yüzü yeşil boyalı kadın savaşçılar

ÇANAKKALE Savaşı hakkında yıllardan beri araştırmalar yapan Prof Dr Mete Tuncoku, "Buzdağı’nın Altı" adlı son kitabında bir Anzak askerinin mektuplarına yer vermiş Mektup şöyle:

"Benim de vurulduğum 8 Eylül 1915 günü keskin nişancı bir Türk kızı pusuda çarpışıyordu Gizlendiği yerden gün boyu ateş etti ve çok sayıda adamımızı vurdu Ancak gün batmadan bir Avustralyalı tarafından vurulmasına gene de üzüldüm Güzel, yapılı ve tahminen 19-21 yaşlarında genç bir kızdı"

25 Nisan 1915 ile ilgili bir mektuptan:"O bir Türk kadın savaşçısıydı, durmaksızın saklandığı evden ateş ediyordu"

Bir başka anlatış:

"Burada pusuya yatıp çarpışan keskin nişancıların çoğu kadın veya kız, kendilerini yeşile boyayıp ağaçlar ve bodur bitkilerle uyum sağlamışlar" (15 Ağustos 1915)

Türk kadını Çanakkale’de de Türk erkeğiyle birlikteydi Siperde kurşun sıkanından, cephe gerisinde Mehmetçik için mermi yapıp, elbise dikenine kadar

Acaba hala aramızda böyle Türk kadınları mevcut mu? Yani şimdi Çanakkale Savaşı gibi bir savaş tekrar yaşansa acaba bu sahneler tekrar canlanır mı? Acaba hala o Türk kanı denilen kanı damarlarımızda taşıyor muyuz?

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla