Prof. Dr. Sinsi
|
Reiki: Sorumlusu Kim?
1993 yılından bu yana Japonya’ya yaşayıp Reiki öğretme şansım oldu Karım Chetna ve Japon Reiki Ustası Shizuko Akimoto’nun yardımlarıyla, Dr Usui’nin ilk öğrencilerinden ders alan öğrencilerle, Dr Usui’nin ailesinden insanlarla ve Tokyo’da bulunan Usui Shiki Ryoho Derneği’nin üyeleriyle görüşme fırsatım oldu Bu toplantılarda, Reiki’nin tarihçesini ve Japonya’da nasıl uygulandığını tartıştık Bu kaynaklar sayesinde, Reiki hakkında, Batı’dayken bilmediğim çok ilginç şeyler öğrendim
Hepimiz yıllardır, Reiki’nin tarihine, Batılı bir görüş açısıyla bakıyorduk Bu öykünün bazı sınırlamaları vardı ve Japonya ile Batı arasındaki kültür ve dil farklılıkları yüzünden, Batı’da anlatılan öykünün düşünce sistematiği fazlaca incelenip doğrulanamıyordu Dr Usui’nin ya da Japonya’daki takipçilerinin dedikleri gibi, Usui Sensei’nin yaşamı, gizemli bir bulutun içinde gibiydi Bu yüzden, Usui Sensei’nin yaşamı ile ilgili yanlış bilgiler ortaya çıktı Son zamanlarda, Usui Sensei’nin gerçek vârisinin kim olduğu ile ilgili soru yeniden gündeme geldiği için, her şeyi son bir kez açıklığa kavuşturmak istedim
Usui Sensei, 9 Mart 1926′da öldüğünden bu yana, kendi kurduğu ve yöneticiliğini yapmış olduğu Usui Shiki Ryoho Derneği’nin, bugüne dek, Mikao Usui’nin tek ve gerçek vârisleri olan beş başkanı oldu ilk vârisi olan Bay Ushida, Usui Sensei’nin ölümünün ardından, onun görevini devraldı, ikinci vâris, Bay lichi Taketomi, üçüncü Bay oshiharu Watanabe, dördüncüsü Bay Wanami idi, şu anki vârisi ise Bayan Kimiko Koyama’dır
Usui Shiki Ryoho’da ya da şu an kullanılan adıyla Usui Kai’de, büyük usta ya da miras koruyucusu terimleri kullanılmaz Yani, Batı’da bilindiği gibi, bu unvan hiçbir zaman Bay Chujiro Hayashi’ye geçmedi Usui Sensei’nin tek vârisi, 1926 yılında görevi devralan Bay Ushida’dır Bay Hayashi, yalnızca Usui Sensei’nin saygın öğrencilerinden biriydi, hepsi bu Eskiden, Bay Hayashi gibi başkan tarafından öğretmenlik görevine tayin edilen müritlerin, çoğunlukla kendi müritleri de vardı, işte bu yüzden Japonya’da bu kadar çok sayıda, farklı Reiki akımı bulunur Öte yandan, bugün Bayan Kimiko Koyama’nın önderliği tartışılmaz
Usui Sensei’nin asıl vârisi ile ilgili gerçeğin, Batı’da hiç aydınlanmama nedeni, aslında çok basit Yılar önce, Usui Kai üyelerinden biri telefon açıp yabancı bir ülkeden gelen Reiki ile ilgilenmediklerini açıklamıştı Bu davranış, olayın kayıtlarının resmi olarak düzenlenmediğinin kanıtıdır Japonlar genellikle her şeyi Batılılardan çok daha kolaylıkla kabullenirler, Yağmur yağarsa, yağar, güneş açarsa, açar Dışarıda olan şeyler, Japonların ilgisini hemen hemen hiç çekmez Bu, çevresel yıkım, uluslararası savaşlar ve elbette ki Reiki ve onunla ilgili söylenen gerçek dışı şeyler için de geçerlidir Reiki ile ilgili o kadar çok acımasız yergi kulaktan kulağa gitmiştir ki, Japonya’daki Usui Kai üyelerinin bilgiyi yalnızca kendilerine saklaması hiç de şaşırtıcı değildir Bu işe karışmak istemiyorlar
Ben ne bir Japon’um, ne de eylemsiz kalmaktan hoşlanırım ve gerçeğe karşı büyük bir tutkum var işte bu yüzden size bunları anlatmak istedim Reiki, ona ne isim verirsek verelim, saf enerjidir Reiki’nin doğrusu ya da yanlışı yoktur Enerjinin ahlaki nitelikleri olamaz ve kimsenin değildir Doğuştan kazandığımız bir haktır ve bu yüzden de bir rüzgâr kadar özgürdür
Bu sevgi, ışık ve bütünlük ruhu içinde, size ışık yolunuzda mutluluklar dilerim Japonya’dan sevgilerle
Frank Arjava Petter, Japonya’da yaşayan bir Reiki Ustası ve Lotus Light Yayınevi tarafından yayınlanan, Reiki Ateşi’nin yazarıdır
Yazan: Frank Arjava Petter
|