Yalnız Mesajı Göster

Heisenberg Belirsizlik İlkesi Ve İlkel Ateist Felsefelerin Sonu...

Eski 08-20-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Heisenberg Belirsizlik İlkesi Ve İlkel Ateist Felsefelerin Sonu...

Yukarıda da değindiğimiz gibi özellikle eski zamanın fizikçilerinin bu tür içinden çıkılmaz çelişkileri yaşamalarının sebepleri realist felsefeye olan gizli bağlılıkları idi Kendiliğinden var olan bağımsız maddi varlıklar kabulünden yola çıkıldığında insanları Allah, böyle çelişkilerle dolu bir dünyayla karşılaştırıyor Halbuki dünyayı size izlettirilen bir algı gibi düşündüğünüzde bu çelişkilerin hepsi kayboluyor Modern fizik de günümüzde bu görüşü bilimsel olarak ispatlıyor
Nitekim bu gerçek meşhur bilim adamı David Ruelle tarafından şu şekilde bildirilmiştir:
“Son bölümde incelediğimiz kuantum mekaniğinin iskeletini oluşturan kavramsal çerçevede doğrudan fiziğe ilişkin olarak söylediğimiz tek şey bu mekaniğin olayların olasılık derecelerini saptamaya yarayan kuralları içerdiği idi Sonuç olarak kuantumun olasılıkçı bir teori olduğunu, ama “A” ve “B” olaylarını ele almasına karşın “A” ve “B” olayının varlığını kabul etmediği için standart olasılık teorilerinden ayrıldığını belirttik” 6

Aynı nedenler Aynı Sonuçlar Doğurmuyor: Nedenselliğin Çöküşü

Modern fiziğin materyalistleri rahatsız eden en önemli yanlarından biri de nedensellik felsefesini çökertmesiydi Nedensellik felsefesine göre belli sebepler birarada bulunduğunda kaçınılmaz olarak belli bir sonuç ortaya çıkar

Modern fizik göstermiştir ki aynı sebepler olmasına rağmen aynı sonuçlar olmak zorunda değildir Allah sonuçları, dilediği şekilde yaratır Dahası Allah, sonuçları ve sebepleri ayrı ayrı yaratır Sebeplerin kendilerinden ne bir varlıkları vardır, ne de başka etkiler üretmeye gücü vardır Sebepler ve sonuçlar Allah’ın eseridir
Bu yazıda çok çeşitli açılardan Allah’ı inkar eden ateist felsefelerin iflasını gördük Fizik dünyası yaşadığı çelişkilerden materyalist varsayımları bırakarak kurtulmuşturAllah atomun küçük dünyasında materyalistlere çok ilginç tuzaklar kurmuştur Eski zihniyetlerini bırakmakta zorlananlar, modern fiziğin bulgularını görünce yoğun iç çelişkileri yaşamışlardır Bir kısmı da ister istemez gerçeği kabul etmez zorunda kalmışlardır Bunlardan biri olan fizikçi Alastair I M Rae Kuvantum Fiziği: Yanılsama mı Gerçek mi adlı kitabında şu itirafı yapmak zorunda kalmıştır:
Hemen hemen herkes mikroskobik dünyanın gerçekçi bir modeline dayandırılan görüşü tercih etmiş olacaktı Bu olmadığından, bir çok fizikçi ile birlikte ben, Copenhagen fikirlerini kabul etmek zorunda kalmışızdır Biz bunun böyle olmasını özellikle istemedik, ancak fiziksel dünya davranışını daha iyi betimlemenin tek yolu budur ” 7 Bohr gibi dürüst olanlar da maddenin hakikatini ortaya koymuşlardır

Kaynak:[*]Kuvantum Fiziği Yanılsama mı Gerçek mi?, Alastair I M Rae, Evrim Yayınevi: Sayfa 37, 38, 39 [*]Kuvantumu Anlamak, Barry Parker, Nisan 2005, Güncel Yayıncılık, 1 Basım, Sayfa 58 [*]Concepts of Modern Pysics, Arthur Beiser, McGraw-Hill, Inc, 5th Edition (1995)Sayfa 113 [*]Q is for Quantum Particle Physics From A to Z, John Gribbin, Sayfa 509 [*]Richard Feynman, The Character of Physical Law, Türkçe baskı: Fizik Yasaları Üzerine, TÜBİTAK Yayınları, s 149-150[*]Rastlantı ve Kaos, David Ruelle, Tübitak Yayınları 6 Basım, Sayfa 96 [*]Kuvantum Fiziği: Yanılsama mı Gerçek mi, Alastair I M Rae, Evrim Yayınevi, Sayfa 153 Referansların İngilizce Olanların Orijinal Metni
3 Referans original metin
Fifth Edition

Arguments like the preceding one, although superficially attractive, must be approached with caution The argument above implies that the electron can possess a definite position and momentum at any instant and that it is the measurement process that introduces the indeterminacy in DxDp On the contrary, this indeterminacy is inherent in the nature of a moving body

Önceki gibi argümanlar, yüzeysel olarak ilgi çekici olmasına rağmen, dikkatlice yaklaşılmalıdır Yukarıdaki argüman elektronun herhangi bir anda kesin bir konum ve momentuma sahip olabileceğini ve ölçüm sürecinin DxDp belirsizliğini ortaya çıkarttığını ima etmektedir Aksine, bu belirsizlik hareket eden cismin doğasında vardır
Not: DxDp Konumdaki belirsizlik çağrı momentumdaki belirsizlik demektir
4 Referansın orijinal metni
In quantum physics, uncertainty is a precise and definite thing There are pairs of parameters, known as conjugate variables, for which it is impossible to have a precisely determined value of each member of the pair at the same time The most important of these uncertain pairs are position/momentum and energy/time
The position/momentum uncertainty is the archetypal example, first described by Werner Heisenber in 1927 It means that no entity can have both a precisely determined momentum (which essentially means velocity) and a precisely determined position at the same time This is not the result of deficiencies of our measuring apparatus- it is not just that we cannot measure both the position and momentum of, say, an electron at the same time, but that an electron does not have both a precise position and a precise momentum at the same time At any instant, the electron itself cannot know both where it is and where it is going (Some reference books still tell you that quantum uncertainty is solely a result of the difficulty of measuring position and momentum at the same time; do not believe them!)

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla