08-20-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Jean-François Lyotard
Lyotard:
Dikkatlerin eylemin amaçlarından eylemin araçlarına kayması-doğruluktan işlerliğe-günümüzdeki eğitim politikasına dahi yansımaktadır Gün geçtikçe eğitim kurumlarının çok daha işlevsel bir konuma geldikleri açıktır Bu anlamda kendisine önem atfedilen ideallerden çok yetenekler olmaktadır Büyük bir olasılıkla yakın bir gelecekte bilgi artık genç insanlara en bloc (bütün olarak) aktarılmayacak,bunun yerine bir kerede ve bir kereliğine,yetişkinlerin mesleki eğitimlerinin,almakta oldukları talim ve terbiyenin bir bölümü olarak “a la carte” servisi yoluyla sunulacaktır
Öğrenci,devlet ya da üniversite tarafından günümüzde sorulan soru artık “Doğru mu?” sorusu değil,”Ne işe yarar?” sorusudur Bilginin ticarileşmesi bağlamında bu soru daha çok “Satılabilir mi?” sorusuna,iktidarın büyümesi sürecinde ise “Etkili mi?” sorusuna karşılık gelmektedir
Amaçların değil araçların öne çıktığı bir devride "doğrumu?" sorusu yerine "ne işe yarar?" sorusunun sorulduğunu söylüyor Lyotard ki oldukça iyi yapılmış bir tespit bence  
Lyotard,sayısız bilim adamının kendi icat ettiği yeni kuralları kimileyin yıllarca gözardı ettiğini ya da bastırdığını yazar-çünkü söz konusu icat yalnızca üniversite ve bilimsel sıradüzendeki mevcut konumlarını değil aynı zamanda bağlı bulundukları disiplindeki konumlarını da bir anda tehlikeye sokabilmektedir Daha da önemlisi ,sözünü ettiğimiz icatlar varolan kurulu konsesusun dayandığı oyunun kurallarını değiştirmesi nedeniyle küçük bir konsensusla da olsa bir anda reddedilebilmektedirler Böylesi bir tutum terörist bir tutumdur Terör ile kastedilen kişiyi içinde bulunduğu dil oyunundan dışlamak ya da ona dışlama gözdağı vermektir Kişi böylece yalnızca reddedileceğinden dolayı değil,diğer oyuncuların oyuna katılma yeteneklerini riske sokmamak içinde sessiz kalır,bu duruma da ister istemez rıza gösterir ”Ya yüce emellerini amaçlarımıza uyarla ya da ”
Lyotard bilimin içindeki iktidar ilişkilerini ve bir dil oyunu olarak bilimi anlatmış yukarıda  
|
|
|
|