Yalnız Mesajı Göster

Jean-François Lyotard

Eski 08-20-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Jean-François Lyotard

Lyotard:
Dikkatlerin eylemin amaçlarından eylemin araçlarına kayması-doğruluktan işlerliğe-günümüzdeki eğitim politikasına dahi yansımaktadırGün geçtikçe eğitim kurumlarının çok daha işlevsel bir konuma geldikleri açıktırBu anlamda kendisine önem atfedilen ideallerden çok yetenekler olmaktadırBüyük bir olasılıkla yakın bir gelecekte bilgi artık genç insanlara en bloc (bütün olarak) aktarılmayacak,bunun yerine bir kerede ve bir kereliğine,yetişkinlerin mesleki eğitimlerinin,almakta oldukları talim ve terbiyenin bir bölümü olarak “a la carte” servisi yoluyla sunulacaktır

Öğrenci,devlet ya da üniversite tarafından günümüzde sorulan soru artık “Doğru mu?” sorusu değil,”Ne işe yarar?” sorusudurBilginin ticarileşmesi bağlamında bu soru daha çok “Satılabilir mi?” sorusuna,iktidarın büyümesi sürecinde ise “Etkili mi?” sorusuna karşılık gelmektedir

Amaçların değil araçların öne çıktığı bir devride "doğrumu?" sorusu yerine "ne işe yarar?" sorusunun sorulduğunu söylüyor Lyotard ki oldukça iyi yapılmış bir tespit bence
Lyotard,sayısız bilim adamının kendi icat ettiği yeni kuralları kimileyin yıllarca gözardı ettiğini ya da bastırdığını yazar-çünkü söz konusu icat yalnızca üniversite ve bilimsel sıradüzendeki mevcut konumlarını değil aynı zamanda bağlı bulundukları disiplindeki konumlarını da bir anda tehlikeye sokabilmektedirDaha da önemlisi ,sözünü ettiğimiz icatlar varolan kurulu konsesusun dayandığı oyunun kurallarını değiştirmesi nedeniyle küçük bir konsensusla da olsa bir anda reddedilebilmektedirler Böylesi bir tutum terörist bir tutumdurTerör ile kastedilen kişiyi içinde bulunduğu dil oyunundan dışlamak ya da ona dışlama gözdağı vermektirKişi böylece yalnızca reddedileceğinden dolayı değil,diğer oyuncuların oyuna katılma yeteneklerini riske sokmamak içinde sessiz kalır,bu duruma da ister istemez rıza gösterir”Ya yüce emellerini amaçlarımıza uyarla ya da

Lyotard bilimin içindeki iktidar ilişkilerini ve bir dil oyunu olarak bilimi anlatmış yukarıda

Alıntı Yaparak Cevapla