08-20-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Konfüçyüs
SEÇMELER
" İyi yaşamayı sonraya bırakan; yolunda ırmağa raslayıpda akıp geçmesini bekleyen adama benzer Irmak hiç durmadan akıp gidecektir "
"Halkı kanunlarla yönetip cezalarla düzeni sağlarsanız, onlarda cezalardan kaçınacaklardır; ama bu arada ar duyguları da kaybolacaktır Fakat onları kendi güzel ahlakınızla yönetip düzeni de vazifelere bağlılığınızla sağlarsanız, ar duyguları onları terk etmeyecek ve bu ölçüye göre yaşayacaklardır "
"Onbeş yaşımda zihnimi vicdanıma bağladım Otuzumda dimdik durdum Kırkımda şüphelerimden kurtuldum Elli yaşımda ilahi kanunları anladım Altmışımda uysal bir kulağım oldu Şimdi yetmişimde, doğruluğu elden bırakmadan kalbimin tutkularının peşinden gidebilirim "
"Erdemsiz bir insan mahrumiyete fazla tahammül edemez; nasıl ki mutluluk içindeyken bile rahat edemezse Fakat erdemli insanın barındığı yer yine erdemin içindedir, akıl sahipleri hep bunu arar "
"Doğa eğitimin önüne geçerse, bir dağ adamı yetiştirmiş olursunuz Eğer eğitim doğanın önüne geçerse, katip yetiştirmiş olursunuz Doğa ve eğitim doğru oranla harmanlanabilirse ancak o zaman üstün özellikleri olan insanlar yetiştirebilirsiniz "
"Derin olan kuyu değil, kısa olan iptir "
" Düşünmeden öğrenmek faydasızdır Öğrenmeden düşünmekse tehlikeli  "
"Karanlığa söveceğine kalk bir mum yak "
"Allah’ım, senden başka hiçbir şeyi olmayan ben senden başka her şeyi olanlara acırım "
"Bildiğini bilenin arkasından gidiniz Bildiğini bilmeyeni uyandırınız Bilmediğini bilene öğretiniz Bilmediğini bilmeyenden kaçınız "
"Kamil insan; kişisel olarak ciddi, büyüklere hizmet ederken saygıyı elden bırakmayan, halka karşı çok nazik olan ve onları yönetirken de adaletli davranan kişidir "
"Erdemli kişi, ne kadar zor olursa olsun, hizmeti öne koyar, ondan ne fayda temin edileceği ise daha sonra düşünülecek bir meseledir "
|
|
|
|