08-20-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nermi Uygur

Nermi Uygur’un Eğitim Anlayışı
Şubat ayının son günlerinde yitirdiğimiz Nermi Uygur, eserleriyle daha sağlığında felsefenin sevilmesi ve anlaşılır bir düşünsel etkinlik olduğunun kavranmasında önemli bir rol oynamıştır O, kendine özgü düşünüş ve söyleyiş biçimiyle kaleme aldığı konuları hem ele alışı hem de işleyişiyle, felsefenin ve felsefi düşünmenin herkes tarafından gerçekleştirilebileceğinin örnekleriyle dolu, şimdilik yayınlanmış bulunan onbeş eser bırakmıştır geride
Hiç kuşku yok ki, bunlar, günümüzde ve gelecekte, felsefenin ‘sırça köşklerde’, salt felsefi terminolojiye boğularak yapılan bir etkinlik olmadığının bilinmesinde etkili olmayı sürdürecektir
Son dönemin en üretken felsefecilerinden biri, hatta ilki sıfatını hakeden Uygur’un eserleri, sağlığında olduğu gibi, ölümünden sonra da gerekli ilgiye mazhar olmaya devam etmektedir Bu ilginin, yakın bir gelecekte, salt okurla sınırlı kalmayacağını söylemek kehanet olmasa gerektir
O, üretkenliğinin delili olan eserleri üzerine yapılan çalışmalarla, felsefe, eğitim, dil başta olmak üzere birçok alanda kültür dünyamızın zenginleşmesine katkının nedeni olarak da sürdürecektir etkisini Muhterneldir ki, bu konudaki kapsamlı çalışmaları, Uygur’un sözünü kullanarak belirteyim, yetişimleri, yani öğrencileri ve bunların arasında da öncelikle onun en yakınında olanlar yapacaktır
Benim bu yazıda yaptığım ise, Uygur’un eğitime yaklaşımına ilişkin kısa ve giriş niteliğinde bir başlangıç çalışması sayılabilir ancak Dolayısıyla hem kapsam ve derinlik itibariyle yeniden ele almayı hem de eksikliklerinin gösterilerek yazı üzerine yapılacak üretken bir tartışmayı gerektirir Yapılan yalnızca küçücük bir adımın atılmasından ibarettir Ne bir fazla ne de bir eksik
Atalay Girgin
|
|
|
|