Yalnız Mesajı Göster

Hısnul-Müslim

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hısnul-Müslim

Dua ve Zikirler Hısnul Müslim

Uykudan Uyanınca Yapılacak Zikirler

1- (4/1) “Bizi öldürdükten sonra dirilten Allah’a hamdolsun Dönüş O’nadır”[11]

2- (4/2) “Allah’tan başka ilah yoktur O tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur ve hamd O’nadır O, her şeye gücü yetendir Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim Hamd Allah'adır Allah’tan başka ilah yoktur Ve Allah en büyüktür Güç ve kuvvet ancak yüce ve büyük olan Allah’a aittir Rabbim! Beni bağışla!”[12]

3- (4/3) “Vücûduma afiyet veren, ruhumu bana geri döndüren ve bana kendisini zikretme fırsatı veren Allah’a hamdolsun”[13]

4- (4/4) «Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün biribiri ardınca gelmesinde akıl sahibleri için şüphesiz deliller vardır Onlar ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler: "Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın, Sen (tüm noksan sıfatlardan) münezzehsin Bizi ateş azabından koru" derler "Rabbimiz! Sen ateşe kimi sokarsan, onu şüphesiz rezil etmiş olursun, zulmedenlerin hiç yardımcıları yoktur" "Rabbimiz! Biz Rabbinize inanın diye inanmaya çağıran bir davetçi işittik de iman ettik Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört, canımızı iyilerle beraber al" "Rabbimiz! Peygamberlerine va’dettiklerini bize ver, kıyamet günü bizi rezil etme Sen, şüphesiz sözünden dönmezsin" Rableri dualarını kabul etti: "Birbirinizden meydana gelen erkek olsun, kadın olsun sizlerden iş yapanın işini boşa çıkarmam Hicret edenlerin, memleketlerinden çıkarılanların, yolumda ezaya uğratılanların, savaşan ve öldürülenlerin günahlarını elbette örteceğim And olsun ki, Allah katından bir nimet olarak, onları içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyacağım Nimetin güzeli Allah katındadır" İnkar edenlerin diyar diyar gezip refah içinde dolaşması sakın seni aldatmasın; az bir faydalanmadan sonra onların varacakları yer cehennemdir O ne kötü duraktır! Fakat Rablerinden sakınanlara, Allah katından konukluklar bulunan, içlerinden ırmaklar akan, içinde temelli kalacakları cennetler vardır Allah katındaki şeyler, iyi olanlar için daha hayırlıdır Kitab ehlinden Allah'a huşu duyarak inanıp Allah'ın ayetlerini az bir değere değişmeyenler vardır İşte onların ecirleri Rablerinin katındadır Şüphesiz Allah hesabı çabuk görendir Ey iman edenler! Sabredin, (düşman karşısında) sebat gösterin, cihada hazırlıklı bulunun, Allah'a karşı gelmekten sakının ki başarıya erişebilesiniz» (Âl-i İmrân: 3/190-200)[14]

Elbise Giyerken Yapılacak Dua

5- “Bana bu (elbiseyi) giydiren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet harcamaksızın beni onunla rızıklandıran Allah’a hamdolsun”[15]

Yeni Elbise Giyerken Yapılan Dua

6- “Allahım! Hamd sana’dır Bunu bana sen giydirdin Onun ve yapılış gayesinin hayırlı olmasını senden dilerim Onun ve yapılış gayesinin şer olmasından sana sığınırım”[16]

Yeni Elbise Giyen Kimse İçin Yapılacak Dua

7- (2/1) “-Üzerinde- eskitesin, Allahu Teâla yenisini versin”[17]

8- (2/2) “Yeni giyip hamdederek yaşayıp şehid olarak ölesin!”[18]

Elbise Çıkarırken Ne Söyleneceği

9- “Allah’ın adıyla”[19]

Helâya Girmeden Önce

10- “[Allah’ın adıyla] Allahım! Pislikten ve pis olan şeylerden (erkek ve dişi şeytanlardan) sana sığınırım”[20]

Helâdan Çıkarken

11- “(Allahım) beni bağışla”[21]

Abdestten Önce Yapılacak Zikir

12- “Allah’ın adıyla”[22]

Abdestten Sonra Yapılacak Zikir

13- (3/1) “Allah’tan başka ilah olmadığına şehâdet ederim O, tektir ve ortağı yoktur Ve yine şehâdet ederim ki Muhammed O’nun kulu ve resûlü’dür”[23]

14- (3/2) “Allahım! Beni çokça tevbe edenlerden kıl Ve beni (günah ve pisliklerden) temizlenmiş kimselerden kıl”[24]

15- (3/3) “Allahım! Sana hamdederek seni tüm noksanlıklardan tenzih ederim Senden başka ilah olmadığına şehâdet ederim Senden bağışlanma diler, sana tevbe ederim”[25]

Evden Çıkarken Yapılacak Zikir

16- (2/1) “Allah’ın adıyla Allah’a tevekkül ettim Güç ve kuvvet ancak Allah’ındır”[26]

17- (2/2) “Allahım! Sapıklığa düşmekten veya düşürülmekten, ayağımın kaymasından veya kaydırılmasından, zulmetmekten veya zulme uğramaktan, cehalete düşmekten veya cahil bırakılmaktan sana sığınırım”[27]

Eve Girerken Yapılacak Zikir

18- “Allah’ın adıyla girdik, Allah’ın adıyla çıktık ve Rabbimize tevekkül ettik” Sonra ailesine selam versin[28]

Mescide Giderken Yapılacak Dua

19- “Allahım! Kalbimde bir nur, dilimde bir nur kıl Kulağımda bir nur, gözümde bir nur kıl Üstümde bir nur, altımda bir nur kıl Sağımda bir nur, solumda bir nur kıl Önümde bir nur, arkamda bir nur kıl Nefsimde bir nur kıl Benim için büyük bir nur ve yüce bir nur kıl Bana bir nur kıl Beni bir nur kıl Allahım, bana bir nur ver Sinirlerimde bir nur, etimde bir nur, kanımda bir nur kıl Saçımda bir nur, tenimde bir nur kıl”[29] [Allahım! Kabrimde benim için bir nur, kemiklerimde bir nûr kıl][30] [Nûrumu artır, nûrumu artır, nûrumu artır][31] [Bana nur üzerine nur bağışla][32]

Mescide Girerken

20- [Kovulmuş Şeytandan Yüce Allah’a, Kerim vechine ve ezelî hükümdarlığına sığınırım][33] [Allah’ın adıyla, salât][34] [ve selâm Allah Resûlü'nün üzerine olsun][35] “Allahım! Rahmetinin kapılarını bana aç”[36]

Mescidden Çıkarken

21- “Allah’ın adıyla Salât ve selâm Allah Resûlü üzerine olsun Allahım! Senin fazlından isterim Allahım! Beni, kovulmuş şeytandan koru”[37]

Ezan Zikirleri

22- (5/1) Müezzinin dediği tekrarlanır yalnız “Hayye alâ’s-Salâh” ve “Hayye alâ’l-Felâh” dediğinde;

“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah” denir[38]

23- (5/2) “Ve ben de Allah’dan başka ilah olmadığına şehâdet ederim O, tekdir ve ortağı yoktur Muhammed O’nun kulu ve Resûlü’dür Rabb olarak Allah’ı, Resûl olarak Muhammed’i ve din olarak İslam’ı kabul ettim (razı oldum)”[39]

“Bu, müezzinin şehâdeti okumasından hemen sonra söylenir”[40]

24- (5/3) Müezzinin (ezan) sözlerini tekrarlamayı bitirdikten sonra Nebî Sallallahu Aleyhi Vesellem’e salât eder”[41]

25- (5/4) “Bu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın rabbi olan Allahım! Muhammed’e vesileyi ve fazileti ihsan eyle Ve O’nu va’dettiğin Makâm-ı Mahmûd’a eriştir [Şüphesiz, sen va’dinden dönmezsin][42]

26- (5/5) Ezan ve kamet arasında kendisi için dua eder Çünkü dua, o vakitte reddedilmez[43]

(Tekbirden Sonra) İftitah Duası

27- (6/1) “Allahım! Doğu ve batının arasını uzaklaştırdığın gibi beni günahlarımdan uzaklaştır Allahım! Beyaz elbisenin kirden temizlenişi gibi beni günahlarımdan temizle Allahım! Beni günahlarımdan kar, su ve dolu ile arındır”[44]

28- (6/2) “Allahım! Sana hamdederek seni tüm noksanlıklardan tehzih ederim İsmin mübarek ve şânın yücedir Ve Senden başka ilah yoktur”[45]

29- (6/3) “Yüzümü, hakka yönelerek, gökleri ve yeri yaratana çevirdim Ben, O’na ortak koşanlardan değilim Namazım ve diğer ibadetlerim, hayatım ve ölümüm alemlerin rabbi olan Allah içindir O’nun ortağı yoktur Bununla emrolundum ve ben müslümanlardanım Allahım! Melik sensin, Senden başka ilah yok Sen rabbimsin ve ben senin kulunum Nefsime zulmettim Günahımı itiraf ettim Tüm günahlarımı bağışla Şüphesiz, günahları ancak sen bağışlarsın Beni ahlâkın en güzeline erdir Onun en güzeline ancak sen erdirirsin Ahlâkın kötüsünden beni uzaklaştır Kötüsünden de ancak sen uzaklaştırırsın Emret, Allahım emret! Hayrın tümü iki elindedir Ve şer, sana ulaşmaz Ben seninle varım ve sana döneceğim Mubârek ve yücesin Sen'den mağfiret diler ve sana tevbe ederim”[46]

30- (6/4) “Cebrâil’in, Mikâil’in, İsrâfil’in Rabbi; göklerin ve yerin yaratanı, gizliyi ve aşikârı bilen Allahım! Ayrılığa düştükleri şeylerde kulların arasında sen hüküm verirsin İhtilafa düşüldüğünde beni izninle hakka ulaştır Şüphesiz, sen dilediğini doğru yola erdirirsin”[47]

31- (6/5) “Allah, büyüklükte en büyüktür Allah, büyüklükte en büyüktür Allah, büyüklükte en büyüktür Allah’a çokça hamdolsun Allah’a çokça hamdolsun Allah’a çokça hamdolsun Sabah ve akşam Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim”(Üç kere) “Şeytan’dan: kibirinden, yalanından ve vesvesesinden Allah’a sığınırım”[48]

32- (6/6) “Allahım! Hamd sanadır[49] Sen, göklerin, yerin ve onlarda bulunanların nûrusun Hamd sanadır Sen; göklerin, yerin ve onlarda bulunanların efendisisin [Hamd sanadır Sen göklerin, yerin ve onlarda bulunanların Rabbisin] [Hamd sanadır Göklerin yerin ve onlarda bulunanların mülkü sana aittir] [Hamd sanadır Sen, göklerin ve yerin hükümdârısın] [Hamd sanadır] [Sen Hak’sın, va’din de haktır Sözün hak ve sana dönüş te haktır Cennet ve Cehennem hak, enbiyâların da haktır Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem hak ve kıyamet haktır] [Allahım! Sana teslim oldum; sana tevekkül ettim, sana iman ettim ve tevbe edip sana döndüm Senin düşmanını düşman edindim Ve senin hükmüne başvurdum Gizli ve aşikâr, yaptığım ve yapacağım amellerimi bağışla] [Öne geçiren ve geriye bırakan sensin Senden başka ilah yok] [Sen, benim ilâhımsın Senden başka ilah yok][50]

Rükûda Yapılacak Dua

33- (5/1) Üç kere “Yüce Rabbimi tüm noksanlıklardan tenzih ederim”[51]

34- (5/2) “Rabbimiz olan Allahım! Sana hamdederek seni tüm noksanlıklardan tenzih ederim Allahım! Beni bağışla”[52]

35- (5/3) “(O) çokça tesbih ve takdis edilendir, meleklerin ve Rûh’un rabbidir”[53]

36- (5/4) “Allahım! Sana rükû ettim Sana iman ettim ve sana teslim oldum Kulağım, gözüm, beynim, kemiğim, sinirim ve ayağımın taşıdığı (bedenim) senin için eğildi”[54]

37- (5/5) “Kudret, hükümranlık, büyüklük ve yücelik sahibini tüm noksanlıklardan tenzih ederim”[55]

Rükûdan Doğrulurken

38- (3/1) “Allah, kendisine hamdedeni işitti”[56]

39- (3/2) “Rabbimiz! Hamd sanadır; çok, temiz ve mübarek bir hamd”[57]

40- (3/3) “Gökler dolusu, yer ve göklerle yer arasındaki mesafe dolusu ve bundan sonra dilediğin şeyler dolusunca (hamd sanadır) ey övgü ve şeref sahibi! Bir kulun -ki hepimiz senin kulunuz- söylediği en doğru söz şudur: Allahım! Senin verdiğine mani olacak yok, senin vermediğini de verecek yoktur İtibar sahiplerine senin yanında itibarları fayda vermez”[58]

Secdede Yapılacak Dua

41- (7/1) Üç kere “En yüce olan Rabbimi tüm noksanlıklardan tenzih ederim”[59]

42- (7/2) “Rabbimiz olan Allahım! Sana hamdederek seni tüm noksanlıklardan tenzih ederim Allahım! Beni bağışla”[60]

43- (7/3) “(O), çokça tesbih ve takdis edilendir (O), meleklerin ve Ruh’un rabbidir”[61]

44- (7/4) “Allahım! Sana secde ettim Sana inandım ve sana teslim oldum Yüzüm; kendisini yaratan ve şekil veren, kendisinde göz ve kulak açan (Allah’a) secde etti Yaratanların en güzeli olan Allah, yüceler yücesidir”[62]

45- (7/5) “Kudret, hükümranlık, büyüklük ve yücelik sahibini tüm noksanlıklardan tenzih ederim”[63]

46- (7/6) “Allahım! Günahlarımın hepsini; küçüğünü ve büyüğünü, ilkini ve sonunu, gizlisini ve aşikarını bağışla”[64]

47- (7/7) “Allahım! Gazabından rızana, cezalandırmandan affına; Senden yine sana sığınırım Sana olan övgüleri sayamam Sen, kendini övdüğün gibisin”[65]

İki Secde Arasındaki Oturuşta Yapılacak Dua

48- (2/1) “Rabbim! Beni bağışla Rabbim! Beni bağışla”[66]

49- (2/2) “Allahım! Beni bağışla ve bana merhamet et Beni doğru yola ilet ve bana ihsan eyle Bana afiyet ve rızık ver Ve beni yücelt”[67]

Tilâvet Secdesinde Yapılacak Dua

50- (2/1) “Yüzüm, yaratanına, gücü ve kuvveti ile onda göz ve kulak açan (Allah’a) secde etti En güzel yaratıcı olan Allah’ın şanı ne yücedir”[68]

51- (2/2) “Allahım! Bununla katında benim için bir ecir yaz ve benden bir günahı sil Bunu benim için katında muhafaza eyle ve kulun Dâvud’dan kabul ettiğin gibi benden de bunu kabul eyle”[69]

Teşehhüdde İken

52- “Selamlar, dualar ve bütün güzel şeyler ancak Allah’adır Ey Nebi! Selam sana, Allah’ın rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun Selam bize ve Allah’ın salih kullarına Allah’dan başka ilah olmadığına şehâdet ederim Ve yine şehâdet ederim ki Muhammed O’nun kulu ve Resûlüdür”[70]

Tahıyattan Sonra Okunacak Salavât

53- (2/1) “Allahım! İbrahim’e ve İbrahim’in ailesine salât ettiğin gibi Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine de salât eyle Şüphesiz sen; çokça hamdedilen, şan ve şeref sahibisin Allahım! İbrahim’i ve İbrahim’in ailesini mübarek kıldığın gibi Muhammed’i ve Muhammed’in ailesini de mübarek kıl Şüphesiz sen; çokça hamdedilen, şan ve şeref sahibisin”[71]

54- (2/2) “Allahım! İbrahim’in ailesine salât ettiğin gibi Muhammed’e, hanımlarına ve soyuna da salât eyle İbrahim’in ailesini mübarek kıldığın gibi Muhammed’i, hanımlarını ve soyunu mübarek kıl Şüphesiz sen; çokca hamdedilen, şan ve şeref sahibisin”[72]

Selâmdan Önce Yapılan Duâlar

55- (11/1) “Allahım! Kabir azabından, cehennem azabından, hayat’ın ve ölüm’ün fitnesinden, Mesih Deccal’ın fitnesinin şerrinden sana sığınırım”[73]

56- (11/2) “Allahım! Kabir azabından sana sığınırım Mesih Deccal’in fitnesinden sana sığınırım Hayat’ın ve ölüm’ün fitnesinden sana sığınırım Allahım! Günahtan ve borçtan sana sığınırım”[74]

57- (11/3) “Allahım! Ben nefsime çok zulmettim Günahları ancak sen affedersin Katından bir mağfiretle beni bağışla ve bana merhamet eyle Şüphesiz sen, Gafur ve Rahimsin”[75]

58- (11/4) “Allahım! Yaptığım ve yapacağım, gizli ve aşikâr işlediğim, israf ettiğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı bağışla Sen Mukaddim/öne alan ve Muahhir/geciktirensin Senden başka ilah yok”[76]

59- (11/5) “Allahım! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce ibâdet etmek için bana yardım et”[77]

60- (11/6) “Allahım! Cimrilikten sana sığınırım Korkaklıktan sana sığınırım Çok yaşlanarak (elden ayaktan düşmekten) sana sığınırım Dünya fitnesi ve kabir azabından sana sığınırım”[78]

61- (11/7) “Allahım! Senden cenneti dilerim, cehennemden sana sığınırım”[79]

62- (11/8) “Allahım! Gayb ilminle ve yaratma kudretinle hayatın benim için hayırlı olduğunu bildiğin müddetçe beni yaşat Ölümün benim için daha hayırlı olduğunu bildiğinde de beni vefat ettir Allahım! Gizli ve aşikâr, senden hakkıyla korkmayı dilerim Senden rıza ve öfke anında hak sözü (söylemeyi) dilerim Zenginlik ve fakirlikte senden itidalli olmayı dilerimBitmeyen bir nimet ve sonu gelmeyen bir göz aydınlığı dilerim Senden; kaza sonrası rıza göstermeyi ve ölümden sonra kolay bir hayatı dilerim Vechine bakmanın lezzetini, zarar verici bir hastalık ve saptırıcı bir fitneye uğramaksızın sana kavuşmanın özlemini dilerim Allahım! Bizi iman zineti ile süsle ve bizi hidayete ermiş, doğru yolun rehberleri kıl”[80]

63- (11/9) “Allahım! Ya Allah! Sen ki birsin, teksin Samed’sin Doğmamış ve doğurmamışsın Hiç bir benzeri olmayansın Senden günahlarımı bağışlamanı dilerim Şüphesiz sen, Gafur ve Rahim’sin”[81]

64- (11/10) “Allahım! Senden dilerim Hamd sanadır Senden başka ilah yoktur Senin ortağın yoktur Sen, çokça verensin Ey göklerin ve yerin yaratıcısı! Ey azamet ve ikram sahibi! Ya Hayy, Ya Kayyûm! Senden cenneti isterim, cehennemden de sana sığınırım”[82]

65- (11/11) “Allahım! Senin Allah olduğuna, senden başka ilah olmadığına, tek ve samed olduğuna, doğmamış ve doğurmamış olduğuna, hiç bir benzerinin olmadığına şehadet ederek senden dilerim”[83]

Selâm Verdikten Sonraki Zikirler

66- (8/1) [üç kere] “Allah'tan mağfiret dilerim Allahım! Sen Selâm’sın, selâmet sendendir Ey celâl ve ikram sahibi! Sen yüceler yücesisin”[84]

67- (8/2) “Allah’dan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur, hamd O’nadır O, her şeye gücü yetendir Allahım! Verdiğine mani olabilecek; vermediğini de verebilecek yoktur İtibar sahibine itibarı, senin katında fayda vermez”[85]

68- (8/3) “Allah’tan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nun ve hamd O’nadır O, herşeye gücü yetendir Güç ve kuvvet ancak Allah’tandır Allah’dan başka ilah yoktur Ancak O’na ibâdet ederiz Nimet O’nun, fazilet O’nundur Güzel övgüler O’nadır Allah’dan başka ilah yoktur Kafirler hoşlanmasa da dini yalnız O’na mahsus kılarız”[86]

69- (8/4) Otuz üçer kere “Sübhânallah/Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim Elhamdülillah/Hamd, tümüyle Allah’a mahsustur Allahu ekber/Allah en büyüktür” “Allah’dan başka ilah yoktur O, tekdir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur Hamd O’nadır O, her şeye gücü yetendir”[87]

70- (8/5) Her namazdan sonra:

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm «De ki: O Allah birdir Allah Samed’dir, (her şeyden müstağni ve her şey O'na muhtaçtır) O doğurmamış ve doğmamıştır Hiç bir şey O'na denk değildir»

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm «De ki: "Yarattıklarının şerrinden, bastırdığı zaman karanlığın şerrinden, düğümlere nefes eden büyücülerin şerrinden, hased ettiği zaman hasedçilerin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım»

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm «De ki: "İnsanlardan ve cinlerden ve insanların göğüslerine vesvese veren o sinsi vesvesecinin şerrinden, insanların ilâhı, insanların Hükümrânı ve insanların Rabbi olan Allah'a sığınırım»[88]

71- (8/6) Her namazın arkasından:

«Allah, O'ndan başka ilah olmayan, kendisini uyuklama ve uyku tutmayan, Hayy (diri), Kayyûm (her an yarattıklarını gözetendir) Göklerde ve yerde olan ancak O'nundur O' nun izni olmadan katında şefaat edecek kimdir? Onların işlediklerini, işleyeceklerini bilir; dilediğinden başka ilminden hiçbir şeyi kavrayamazlar Kürsüsü[89] gökleri ve yeri kaplamıştır, onların gözetilmesi O'na ağır gelmez O yücedir, büyüktür»[90] Bakara, 255 (Âyete’l-Kürsî)

72- (8/7) Sabah ve akşam namazından sonra onar defa:

“Allah’tan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur ve hamd O’nadır O, yaşatır ve O, öldürür O, her şeye gücü yetendir”[91]

73- (8/8) Sabah namazında selamdan sonra;

“Allahım! Senden, faydalı bir ilim, temiz bir rızık ve makbul bir amel dilerim”[92]

İstihâre Duası

74- Câbir b Abdullah Radıyallahu anh şöyle demiştir: Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem bize, Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi tüm işlerde istihâre etmeyi öğretir; Şöyle buyururdu:

“Sizden biriniz bir işi yapmayı içinden geçirirse farz namazın dışında iki rekat namaz kılsın Sonra şöyle desin: “Allahım! İlmine başvurarak senden hayır isterim Kudretine dayanarak senden güç isterim Senden, yüce ihsanını isterim Sen güç yetirirsin, ben güç yetiremem Sen bilirsin, ben bilemem Sen bilinmeyenleri en iyi bilensin Allahım! Bu işin -(Burada isteğini/ihtiyacını söyler)- benim için; dinimde, yaşantımda ve işimin sonunda hayırlı biliyorsan onu bana takdir et, kolaylaştır ve sonra bereketli kıl Bu işin benim için; dinimde, yaşantımda ve işimin sonunda şerli olarak biliyorsan onu benden, beni de ondan uzaklaştır Ve benim için nerede olursa hayrı takdir et Sonra, beni ondan razı kıl”[93]

Yaratan Allah’a istihâre ile danışan, müminlerle de istişâre eden ve işinde sağlam bilgilere sahip olan pişman olmaz Allah sübhânehu şöyle buyurmuştur:

“İş hakkında onlara danış Kararını verdiğin zaman da artık Allah’a güven (tevekkül et)” (Âl-i İmrân, 3/159)

Sabah Ve Akşam Zikirleri

Hamd, tümüyle yalnız bir olan Allah’a mahsustur Salât ve selâm, kendisinden sonra peygamber olmayan (Muhammed)in üzerine olsun[94]

75- (24/1) Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım: «Allah, O'ndan başka ilah olmayan, kendisini uyuklama ve uyku tutmayan, Hayy (diri), Kayyûm (her an yarattıklarını gözetendir) Göklerde ve yerde olan ancak O'nundur O'nun izni olmadan katında şefaat edecek kimdir? Onların işlediklerini, işleyeceklerini bilir; dilediğinden başka ilminden hiçbir şeyi kavrayamazlar Kürsüsü gökleri ve yeri kaplamıştır, onların gözetilmesi O'na ağır gelmez O yücedir, büyüktür»[95]

76- (24/2) Üç kere:

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm «De ki O Allah birdir Allah Samed’dir, (her şeyden müstağni ve her şey O'na muhtaçtır) O doğurmamış ve doğmamıştır Hiç bir şey O'na denk değildir»

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm «De ki: "Yarattıklarının şerrinden, bastırdığı zaman karanlığın şerrinden, düğümlere nefes eden büyücülerin şerrinden, hased ettiği zaman hasedçilerin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım»

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm «De ki: "İnsanlardan ve cinlerden ve insanların göğüslerine vesvese veren o sinsi vesvesecinin şerrinden, insanların ilâhı, insanların Hükümrânı ve insanların Rabbi olan Allah'a sığınırım»[96]

77- (24/3) “Mülk, Allah’a ait olduğu halde sabahladık[97] Hamd Allah’adır Allah’dan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur Hamd, O’nadır Ve O, her şeye gücü yetendir Rabbim! Senden bu günde olan ve bu günden sonraki hayrı ister;[98] bu günün şerrinden ve bu günden sonraki şerden de sana sığınırım Rabbim! Tenbellikten ve ihtiyarlığın kötülüğünden sana sığınırım Rabbim! Cehennemdeki ve kabirdeki azaptan sana sığınırım”[99]

78- (24/4) “Allah’ım Senin yardımınla sabahlar ve yine Senin yardımla akşamlarız[100] Senin yardımınla yaşar ve yine Senin yardımınla ölürüz Ve dönüş Sanadır”[101]

79- (24/5) “Allahım! Sen benim rabbimsin Senden başka ilah yok Beni sen yarattın ve ben senin kulunum Gücüm yettiğince sana verdiğim ahd ve va’d üzereyim Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım Üzerime olan nimetini ve de günahlarımı kabul ve itiraf ediyorum Beni bağışla Şüphesiz günahları ancak sen bağışlarsın”[102]

80- (24/6) (Dört kere) “Allahım! Senin kendinden başka ilah olmayan Allah olduğuna ve Muhammed’in de kulun ve Resûlün olduğuna; seni, arşını taşıyanları, meleklerini ve bütün yarattıklarını şahit tutarak sabahladım[103]”[104]

81- (24/7) “Allahım! Benim veya kullarından biri yanında sabaha[105] çıkan her nimet ancak sendendir Ortağın yoktur Hamd sanadır Şükür sanadır”[106]

82- (24/8) (üç kere) “Allahım! Bedenime afiyet ver Allahım! Kulağıma afiyet ver Allahım! Gözüme afiyet ver Senden başka ilah yok Allahım! Küfürden ve fakirlikten sana sığınırım Kabir azabından sana sığınırım Senden başka ilah yok”[107]

83- (24/9) (Yedi kere) “Allah bana yeter O’ndan başka ilah yok O’na tevekkül ettim O, yüce arşın Rabbidir”[108]

84- (24/10) “Allahım! Dünya ve ahirette senden af ve afiyet dilerim Allahım! dinim, dünyam, ailem ve malım hakkında senden af ve afiyet dilerim Allahım! Kusurlarımı gizle ve korkularımdan emin kıl Allahım! Beni önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan, üstümden koru Yere batırılarak altımdan helak edilmekten azametine sığınırım”[109]

85- (24/11) “Gizliyi ve aşikarı bilen, göklerin ve yerin yaratıcısı Allahım! Her şeyin Rabbi ve sahibi! Senden başka ilah olmadığına şehadet ederim Nefsimin şerrinden sana sığınırım Şeytan ve şirkinin şerrinden, nefsime kötülük etmekten veya o’nu (kötülüğü) bir müslümana götürmekten sana sığınırım”[110]

86- (24/12) (üç kere) “İsmiyle yerde ve gökte hiç bir şeyin zarar veremeyeceği Allah’ın adıyla O, hakkıyla işiten ve her şeyi bilendir”[111]

87- (24/13) (Üç kere) “Rabb olarak Allah’dan, din olarak İslam’dan, Nebî olarak Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem’den razı oldum”[112]

88- (24/14) “Ya Hayy, Ya Kayyûm! Rahmetinle yardım dilerim Tüm işlerimi ıslah et ve beni göz açıp kapayınca kadar -bile- nefsime bırakma”[113]

89- (24/15) “Mülk, Alemlerin Rabbi Allah’ın olduğu halde sabahladık[114] Allahım! Senden bu günün[115] hayrını, fethini, zaferini, nûrunu, bereketini ve hidâyetini dilerim Ondaki ve sonrasındaki şerden sana sığınırım”[116]

90- (24/16) “İslam fıtratı, ihlas kelimesi ve Nebîmiz Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem’in dini üzere; müşriklerden olmayan, müslüman ve hanif olan babamız İbrahim’in milleti üzere sabaha eriştik”[117]

91- (24/17) (Yüz kere) “Allah’ı, kendisine hamdederek tüm noksanlıklardan tenzih ederim”[118]

92- (24/18) (On kere) “Allah’dan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nun ve hamd O’nadır Ve O, her şeye gücü yetendir”[119] (Tembellik edilirse en azından bir kere)[120]

93- (24/19) (Sabahlayınca yüz kere) “Allah’dan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nun ve hamd O’nadır Ve O, her şeye gücü yetendir”[121]

94- (24/20) (Sabahlayınca üç kere) “Yarattıklarının sayısınca, kendisinin razı olacağı kadar, arşının ağırlığı ve kelimelerinin çokluğunca hamdederek Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim”[122]

95- (24/21) (Sabahlayınca) “Allahım! Senden, faydalı bir ilim, temiz bir rızık ve makbul bir amel dilerim”[123]

96- (24/22) (Günde yüz kere) “Allah’dan mağfiret diler ve O’na tevbe ederim”[124]

97- (24/23) (Akşamlayınca üç kere) “Yarattıklarının şerrinden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım”[125]

98- (24/24) (On kere) “Allahım! Nebimiz Muhammed’e salât ve selâm eyle”[126]

Yatarken Yapılan Zikirler

99- (13/1) İki avucunu bitiştirir; İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okuyarak üfler:

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm «De ki; O Allah birdir Allah Samed’dir, (her şeyden müstağni ve her şey O'na muhtaçtır) O doğurmamış ve doğmamıştır Hiç bir şey O'na denk değildir»

Bismi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm «De ki: "İnsanlardan ve cinlerden ve insanların göğüslerine vesvese veren o sinsi vesvesecinin şerrinden, insanların İlâhı, insanların Hükümrânı ve insanların Rabbi olan Allah'a sığınırım»

Sonra vücudundan ulaşabildiği yerleri avuçlarıyla, başının üzerinden yüzünden ve vücudunun ön kısmından başlayarak mesheder” [Okuma ve meshetme üç kere tekrarlanır][127]

100- (13/2) Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım: «Allah, O'ndan başka ilah olmayan, kendisini uyuklama ve uyku tutmayan, Hayy (diri), Kayyûm (her an yarattıklarını gözetendir) Göklerde ve yerde olan ancak O'nundur O'nun izni olmadan katında şefaat edecek kimdir? Onların işlediklerini, işleyeceklerini bilir; dilediğinden başka ilminden hiçbir şeyi kavrayamazlar Kürsüsü gökleri ve yeri kaplamıştır, onların gözetilmesi O'na ağır gelmez O yücedir, büyüktür»[128]

Alıntı Yaparak Cevapla