|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hısnul-Müslim
Malını Sana Sunan Kimse İçin Yapılacak Dua
201- “Allah, ailende ve malında senin için bereket kılsın ”[240]
İhtiyaç Anında Borç Para Veren Kimse İçin Yapılacak Dua
202- “Allah, ailende ve malında senin için bereket kılsın verilen borcun karşılığı şüphesiz ki hamd etmek ve (onu) ödemektir ”[241]
Şirke Düşmekten Korkulduğunda Yapılan Dua
203- “Allahım! Bilerek şirk koşmaktan sana sığınırım Bilmediklerim için de senden mağfiret dilerim ”[242]
“Allah Seni Mübarek Kılsın” Diyen Kimse İçin Yapacağın Dua
204- “Ve seni de mübarek kılsın ”[243]
Bir Şeyi Uğurlu Saymanın Kerâhiyeti Duası
205- “Allahım! Senin (yarattığın uğursuzluktan başka uğursuzluk yoktur Senin (verdiğin) hayırdan başka hayır yoktur Senden başka ilah yoktur ”[244]
Taşıta Binince Yapılacak Dua
206- “Allah’ın adıyla, hamd Allah’adır ‘Bunu bizim hizmetimize veren (Allah’ı) tüm noksanlıklardan tenzih ederiz, yoksa biz bunlara güç yetiremezdik Ve, biz şüphesiz Rabbimize döneceğiz’ Hamd Allah’adır Hamd Allah’adır Hamd Allah’adır Allah en büyüktür Allah en büyüktür Allah en büyüktür Allahım! seni tüm noksanlıklardan tenzih ederim Ben nefsime zulmettim, beni bağışla Çünkü günahları ancak sen bağışlarsın ”[245]
Yolculuk Duası
207- “Allah en büyüktür Allah en büyüktür Allah en büyüktür ‘Bunu bizim hizmetimize veren (Allah’ı) tüm noksanlıklardan tenzih ederiz, yoksa biz bunlara güç yetiremezdik Ve, biz şüphesiz Rabbimize döneceğiz’ Allahım! Senden, bu yolculuğumuzda iyilik ve takva, razı olacağın amel dileriz Allahım! Bu yolculuğumuzu bize kolaylaştır Ve onun uzaklığını bize yakın kıl Allahım! Sen, yolculukta dost ve ailemiz için de vekilsin Allahım! yolculuğun meşakkatinden, üzücü manzaralar (görmekten), ailede ve malda kötü değişiklikler (le karşılaşmaktan) sana sığınırım ”
Dönünce bunları söyler ve şunları da ilave eder:
“(Biz), dönenler, tevbe edenler, ibadet edenler, rabbimize hamdedenleriz ”[246]
Bir Belde Veya Köye Girerken Yapılan Dua
208- “Yedi kat semanın ve gölgelediklerinin rabbi, yedi kat yerin ve barındırdıklarının rabbi, şeytanların ve saptırdıklarının rabbi, rüzgarların ve sürükleyip götürdüklerinin rabbi olan Allahım! Bu köyün hayrını, köy ahalisinin hayrını ve köyde bulunanların hayrını dilerim Onun şerrinden, ahalisinin şerrinden ve onda bulunanların şerrinden sana sığınırım ”[247]
Çarşıya Girerken Yapılacak Dua
209- “Allah’dan başka ilah yoktur O, tekdir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur ve hamd O’nadır O, diriltir ve öldürür O, ölmeyen diridir Hayır O’nun elindedir O, her şeye gücü yetendir ”[248]
Binek Tökezleyince Yapılacak Dua
210- “Allah’ın adıyla ”[249]
Yolcunun Geride Kalanlar İçin Yapacağı Dua
211- “Sizi, kendisine bırakılan emanetler kaybolmayan Allah’a emanet ederim ”[250]
Geride Kalanların Yolcu İçin Yapacağı Dua
212- (2/1) “Dinini, güvenliğini ve işlerinin akıbetini Allah’a emanet ederim ”[251]
213- (2/2) “Allah seni takva ile rızıklandırsın Günahlarını affetsin Nerede olursan ol orada senin için hayırlı olanı kolaylaştırsın ”[252]
Yolculuk Boyunca Tesbih Ve Tekbir Getirmek
214- Câbir Radıyallahu anh şöyle dedi: “Yükseğe çıkınca tekbir getirir, aşağı inince tesbih ederdik ”[253]
Yolcunun, Seher Vaktine Girdiğinde Yapacağı Dua
215- “Üzerimize olan lütfundan dolayı Allah’a yaptığımız hamdi işiten işitti Rabbimiz! Bize yoldaş ol ve bize ihsanda bulun! Cehennemden Allah’a sığınırım ”[254]
Yolculuk Veya Diğer Zamanlarda Bir Başka Yerde Konaklayınca
216- “Yarattıklarının şerrinden Allah’ın noksansız kelimelerine sığınırım ”[255]
Yolculuktan Dönünce Yapılacak Dua
217- Her tepe üzerinde üç kere tekbir getirir ve şöyle der:
“Allah’tan başka ilah yoktur o tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur ve Hamd O’nadır O, her şeye gücü yetendir (Biz) dönenler, tevbe edenler, ibadet edenler, rabbimize hamdedenleriz Allah va’dinde durdu, kuluna yardım etti ve (düşman) grupları yalnız O hezimete uğrattı ”[256]
Hoşa Giden Veya Hoşa Gitmeyen Bir Şeyle Karşılaşınca
218- (Resûlullah) Sallallahu Aleyhi Vesellem hoşuna giden bir işle karşılaşınca şöyle derdi:
“Nimeti ile salih ameller tamamlanan Allah’a hamdolsun ”
Hoşuna gitmeyen bir işle karşılaşınca ise şöyle derdi:
“Her hâlukârda Allah’a hamdolsun ”[257]
Nebi Sallallahu Aleyhi Vesellem’e Selavât Getirmenin Fazileti
219- Sallallahu Aleyhi Vesellem: “Kim bana bir salât getirirse, Allah ona bununla on salât getirir ”[258] buyurmuştur
220- Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur: “Kabrimi bayram yerine çevirmeyin Bana salât getirin Getirdiğiniz salât nerede olursanız olun muhakkak bana ulaşır ”[259]
221- Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur: “Cimri, yanında ben zikredildiğim zaman bana salât getirmeyendir ”[260]
222- Sallallahu Aleyhi Vesellem: “Allah’ın yeryüzünde gezici melekleri vardır Onlar ümmetimden bana selâm getirirler ”[261] buyurmuştur
223- Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur: “Kim bana selâm ederse selâmını almam için Allah ruhumu bana geri gönderir ”[262]
Selâmı Yaymak
224- Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu: “İman etmeden cennete giremezsiniz Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız Sizi, yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şeye yönelteyim: Selâmı aranızda yayın ”[263]
225- “Üç şeyi biraraya getiren imanı toplamıştır Nefsine zulmetmemek, herkese selâm vermek ve yoksullukta infak etmek ”[264]
226- Abdullah b Ömer Radıyallahu anh’dan: Bir kişi, Nebi Sallallahu Aleyhi Vesellem’e
“İslam’ın hangisi daha hayırlıdır?” diye sordu (Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem)
“Yemek yedirirsin, tanıdığına ve tanımadığına selam verirsin ”[265] buyurdu
Müslüman, Kendisine Selâm Veren Kafire Nasıl Karşılık Verir?
227- “Ehli Kitap (Yahudiler ve Hıristiyanlar) size selam verince ‘ve aleyküm’ (ve sizin üzerinize) deyin ”[266]
Horoz Ötmesi Veya Eşek Anırması Duyunca Yapılacak Dua
228- “Horozun ötüşünü duyunca Allah’ın fazlından isteyin Çünkü o bir melek görmüştür Eşeğin anırmasını duyunca şeytandan Allah’a sığının Çünkü o bir şeytan görmüştür ”[267]
Gece Köpek Havlaması Duyunca Yapılacak Dua
229- “Geceleyin köpeklerin havlamasını ve eşeklerin anırmasını duyunca onlardan Allah’a sığının Çünkü onlar sizin görmediklerinizi görürler ”[268]
Sövdüğün Kimse İçin Yapacağın Dua
230- (Resûlullah) Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Allahım! Hangi mü’mine sövmüşsem (ağır söz söylemişsem) bunu kıyamet günü onun için sana yakınlık vesilesi kıl ”[269]
Müslümanın Müslümanı Övünce Söyleyeceği Şey
231- (Resûlullah) Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Sizden birinizin mutlaka arkadaşını medhetmesi gerekiyorsa şöyle desin:
‘Falanı (görünüşe göre) iyi sanıyorum Onu hesaba çekecek olan Allah’dır Ben, Allah’a karşı kimseyi temize çıkaramam’ (Sonra) o kimseyi hakikaten öyle biliyorsa; ‘Onu şöyle şöyle biliyorum’ desin ”[270]
Medhedilince Söylenecek Şey
232- “Allahım! Onların söyledikleri ile beni hesaba çekme Benim hakkımda bilmedikleri şeyleri bağışla [ve beni zannettiklerinden daha hayırlı kıl] ”[271]
Hac Veya Umre İçin İhrama Giren Kimse Şöyle Telbiye Getirir
233- “Buyur, Allahım buyur! Buyur, senin ortağın yoktur, buyur! Hamd sanadır Nimet ve mülk sana aittir Senin ortağın yoktur ”[272]
Hacerü’l-Esved’in Bulunduğu Rükne Gelince Tekbir Getirmek
234- “Nebi Sallallahu Aleyhi Vesellem Beyt’i deve üzerinde tavaf etti Rükne her gelişte yanındaki bir şeyle (bastonuyla) işaret etti ve tekbir getirdi ”[273]
Ruknü’l Yemâni Ve Hacerü’l-Esved Arasında Yapılacak Dua
235- “Rabbimiz! Bize dünyada bir hasene ve ahirette bir hasene ver Ve bizi cehennem azabından koru ”[274]
Safa Ve Merve Üzerinde Durunca/Vakfede Yapılacak Dua
236- Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem Safa’ya yaklaşınca;
“Safa ve Merve Allah’ın ibadet için belirlediği yerlerdendir” (ayetini) okudu; “Allah’ın (ayette) başladığı (Safa) ile başlıyorum” dedi ve Safa ile başladı Beyt’i görecek şekilde üzerine çıktı ve kıbleye yöneldi Allah’ı birledi ve tekbir getirdi Ve şöyle dedi:
“Allah’dan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur ve hamd O’nadır O, her şeye gücü yetendir Tek Allah’dan başka ilah yoktur O, va’dini yerine getirdi; kuluna yardım etti ve (düşman) grupları yalnızca o hezimete uğrattı ” Bunu üç kere söyledi ve aralarında dua etti” Hadis zikredilir “Merve üzerinde de Safa üzerinde yaptığı gibi yaptı ”[275] denilmiştir
Arafe Günü Yapılacak Dua
237- Duanın en hayırlısı Arafe günü yapılan duadır Benim ve benden önceki tüm peygamberlerin söylediklerinin en hayırlısı şudur:
“Allah’dan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur ve hamd O’nadır O, her şeye gücü yetendir ”[276]
Meş’ari'l-Harâm’da Yapılacak Zikir
238- “(Resûlullah) Sallallahu Aleyhi Vesellem ‘Kasvâ’ (isimli devesine) bindi ve Meş’ari'l-haram’a geldi Kıbleye yöneldi (ve Allah’a dua etti, tekbir ve kelime-i tevhid getirdi ve Allah’ı birledi) Etraf iyice aydınlanıncaya kadar böyle kaldı ve güneş doğmadan önce oradan ayrıldı ”[277]
Cemrelerin Yanında Taş Atarken Tekbir Getirmek
239- Cemrelerin üçünde de her bir taşı atarken tekbir getirir Birinci ve ikinci cemrelerde (taşlamadan sonra) öne doğru çıkarak durur; kıbleye yönelir ve ellerini kaldırarak dua eder Cemretu’l-Akabe’de ise taşlamayı yapar ve her taşla birlikte tekbir getirir Sonra oradan ayrılır, cemrenin yanında durmaz [278]
Şaşırtan Veya Sevindiren Bir Durum Karşısında Yapılacak Dua
240- “Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim ”[279]
241- “Allah en büyüktür ”[280]
Sevindiren Bir Olayla Karşılaşınca Yapılacak Şey
242- “Nebi Sallallahu Aleyhi Vesellem kendisini sevindiren ya da sevinilen bir olayla karşılaştığı zaman Allah Tebâreke ve Teâla’ya şükür için secdeye kapanırdı ”[281]
Bedende Bir Ağrı/Sancı Hissedince
243- Elini vücudundaki acıyan (yerin) üzerine koy ve üç kere;
“Allah'ın adıyla” dedikten sonra yedi kere:
“Duyduğum ve korktuğum (acının) şerrinden Allah’a ve kudretine sığınırım ”[282] de
Nazar Etmekten Korkan Kişinin Yapacağı Dua
244- “Sizden biriniz kardeşinde veya kendisinde ya da malında hoşuna giden bir şey görürse [onun için bereket duası etsin] Çünkü göz (isabeti/nazar) haktır ”[283]
Korku Anında Söylenecek Şey
245- “Allah’dan başka ilah yoktur ”[284]
Kurban Kesme Esnasında
246- “Allah’ın adıyla, Allah en büyüktür [Allahım! Senden (geldi) ve senin için (kurban edildi)] Allahım! (bunu) benden kabul eyle!”[285]
İnatçı Şeytanların Tuzağını Boşa Çıkarmak İçin
247- “Yarattıklarının, yoktan var edip icad ettiklerinin şerrinden; semadan inenin şerrinden ve onda yükselenin şerrinden, yere ektiğinin şerrinden ve ondan çıkanın şerrinden, gece ve gündüz fitnelerinin şerrinden, hayırla kapıyı çalan hariç her kapıyı çalanın şerrinden Allah’ın -iyinin ve kötünün dışına çıkamayacağı- noksansız kelimelerine sığınırım; Ya Rahman! ”[286]
Tevbe Ve İstiğfar
248- (6/1) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Allah’a yemin olsun ki ben günde yetmiş kereden fazla Allah’dan bağışlanma diler ve O’na tevbe ederim ”[287]
249- (6/2) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Ey insanlar! Allah’a tevbe edin Ben, günde yüz kere muhakkak tevbe ederim ”[288]
250- (6/3) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur:
“Kim; ‘Hayy ve Kayyûm olan, kendisinden başka ilah olmayan yüce Allah’dan bağışlanma diler, O’na tevbe ederim’ derse savaştan kaçmış bile olsa Allah onu bağışlar ”[289]
251- (6/4) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur:
“Rabbin kula en yakın olduğu (vakit) gecenin (son) üçte biridir O saate Allah’ı zikredenlerden olabilirsen ol!”[290]
252- (6/5) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Kulun rabbine en yakın olduğu (an) secde anıdır (Secdede iken) dua etmeyi çoklaştırsın ”[291]
253- (6/6) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Benim kalbim de dalar, ben de muhakkak günde yüz kere Allah’dan bağışlanma dilerim ”[292]
Tesbih, Tahmid, Tehlil Ve Tekbir'in[293] Fazileti
254- (12/1) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Kim bir günde yüz kere; ‘Allah’a hamdederek O’nu tüm noksanlıklardan tenzih ederim’ derse, deniz köpüğü kadar dahi olsa günahları silinir ”[294]
255- (12/2) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur:
"Kim; “Allah’dan başka ilah yoktur O, tektir ve ortağı yoktur Mülk O’nundur ve hamd O’nadır O, her şeye gücü yetendir ” derse İsmâil soyundan dört kişiyi azad etmiş gibi olur ”[295]
256- (12/3) Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:
“Allah’a hamdederek O’nu tüm noksanlıklardan tenzih ederim Yüce Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim’ (kelimeleri) Rahman’ın sevdiği, mizanda ağır basan ve dile hafif gelen iki kelimedir ”[296]
257- (12/4) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur:
“Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim Hamd Allah’adır Allah’dan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür’ demem güneşin üzerine doğduğu her şeyden bana daha sevimlidir ”[297]
258- (12/5) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurur:
“Sizden birinin her gün bin hasene kazanmaya gücü yetmez mi?” Beraberinde oturanlardan bir kişi
“Bizden birisi nasıl bin hasene kazanır?” diye sordu (Resûlullah) şöyle buyurur:
“Yüz sübhânallah ile, ona bin hasene yazılır veya bin günahı silinir ”[298]
259- (12/6) “Her kim; ‘Yüce Allah’ı, hamdederek tüm noksanlıklardan O'nu tenzih ederim’ derse o kimse için cennette bir hurma ağacı dikilir ”[299]
260- (12/7) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Ey Abdullah b Kays! Sana cennet hazinelerinden bir hazineyi işaret edeyim mi?”
“Evet yâ Resûlallah!” dedim Şöyle buyurdu:
'Güç ve kuvvet ancak Allah’tandır' de ”[300]
261- (12/8) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Sözlerden Allah’a en sevimli olanlar dörttür:
‘Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim Hamd Allah’adır Allah’dan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür ’ Söylerken hangisiyle başlarsan başla zarar etmez ”[301]
262- (12/9) Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem’e bir bedevi geldi ve
“Bana söyleyeceğim bir söz öğret” dedi Resûlullah da şöyle buyurdu:
“Allah’dan başka ilah yoktur O, tekdir ve ortağı yoktur Allah büyüklükte en büyüktür Allah’a çokça hamd olsun Alemlerin Rabbi Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim Güç ve kuvvet ancak Aziz ve Hakim olan Allah’tandır ” de (Bedevi) dedi ki:
“Bunlar rabbim için Benim için ne var?” Resûlullah şöyle buyurdu:
“Allahım! Beni bağışla ve bana merhamet eyle Beni hidayete erdir ve beni rızıklandır” de ”[302]
263- (12/10) Kişi İslam’a girince Nebi Sallallahu Aleyhi Vesellem ona namazı öğretir ve sonra şu kelimelerle dua etmesini emrederdi:
“Allahım! Beni bağışla ve bana merhamet eyle Beni hidayete erdir Bana afiyet ver ve beni rızıklandır ”[303]
264- (12/11) “Muhakkak ki duanın en faziletlisi ‘Hamd Allah’adır’ ve zikrin en faziletlisi ‘Allah’dan başka ilah yoktur’ (zikridir) ”[304]
265- (12/12) “Kalıcı salih ameller (şu sözlerdir):
‘Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim Hamd Allah’adır Allah’dan başka ilah yoktur Allah en büyüktür Ve, güç ve kuvvet ancak Allah’tandır ”[305]
Nebî Sallallahu Aleyhi Vesellem Nasıl Tesbih Ederdi?
266- Abdullah b Amr Radıyallahu anh’dan şöyle demiştir: “Nebî Sallallahu Aleyhi Vesellem’i sağ (eli) ile tesbih ederken gördüm ”[306]
Bazı Hayır Ve Adap Örnekleri
267- “Gece karanlığı olduğu zaman -ya da akşama erişince- çocuklarınızı (dışarı çıkmaktan) alıkoyunuz Çünkü şeytanlar o sırada dağılırlar Geceden bir saat geçince de (dışarıdaki) çocuklarınızı (evlerinize) koyunuz Allah’ın ismini anarak kapıları kapatınız Çünkü şeytan kapalı kapıyı açamaz Allah’ın isimini zikrederek kırbalarınızın ağzını bağlayınız Allah’ın ismini anarak, üzerlerine enlemesine bir şey koymak şeklinde dahi olsa kaplarınızın ağzını örtünüz Lambalarınızı söndürünüz ”[307]
|