Yalnız Mesajı Göster

Şehit Cemal İlköğretim Okulu Bilgileri Gemlik Bursa

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şehit Cemal İlköğretim Okulu Bilgileri Gemlik Bursa

Şehit Cemal İlköğretim Okulu Bursa Gemlik Hakkında - Şehit Cemal İlköğretim Okulu Bursa Gemlik Tanıtımı - Şehit Cemal İlköğretim Okulu Bursa Gemlik İletişimi - Şehit Cemal İlköğretim Okulu Bursa Gemlik Resimleri - Şehit Cemal İlköğretim Okulu Tarihçesi

OKULUMUZU TANIYALIM

Adını Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Yüzbaşı Mehmet CEMAL BEY den alan Okulumuz 1925 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır 1998 Yılına kadar İlçemiz Balık pazarı mahallesinde bulunan şu anki Zübeyde Hanım Anaokulunun bulunduğu yerde hizmet verirken, zorunlu 8 yıllık eğitime başladıktan sonra; Şükrü Şenol İlköğretim Okuluna ait birinci kademe binasının tahsisi ile eğitim ve öğretime şimdiki binamızda devam etmektedir

ŞEHİT YÜZBAŞI
MEHMET CEMAL EFENDİ
Gemlik’in kurtuluşunda şehit olan Mehmet Cemal İstanbul Eyüpsultan’da 1892 yılında doğdu Babası bahriye binbaşılarından Ahmet Efendi, annesi Makbule Hanımdır Eşinin ismi Saniye olup, Reyhan isminde bir kızı, Orhan isminde bir oğlu vardırİstanbul’da Harp Okulunu bitirdikten sonra Rumi Teşrinievvel (Ekim) 1328 (1912) yılında 331-27 sicil no ile göreve başladıSeferberlik sonunda zabit vekili (Asteğmen) olarak Edirne’de bulunan 2Kolordu 17 depo alayı 12 bölük kumandanlığına tayin edildi 1 Eylül 1330 (1914) da (Harp Okulunda) geçirmiş olduğu fıtık ameliyatından sonra hastalığın tekrar nüksetmesi üzerine Dersaadet Gülhane hastanesine tedavi olmak için gönderildi Tedavi bitince Depo alayının Kırklareli’ne gitmesi üzerine birliğine orada katıldı Bilahare 1330 (1914) Kasım ayında depo alayının Bahr-ı Siyah Boğazı (Karadeniz Boğazı) batı sahiline hareketi ile orada 146 alay teşekkül ettirildi 1330 senesi sonunda hastalığın tekrar nüksetmesi sonucu tedavi görmek üzere Gümüşsuyu hastanesine geldi Bu hastanenin vermiş olduğu rapor üzerine Dersaadet merkez Ümera-i Askeriye Divan-ı harp evrak memurluğuna tayin edildi İki defa ameliyat olduğu için 1916 yılı sonunda harita dairesinde, Harita Mektebi muallimliği (Öğretmenliği) görevi verildi 1 Mart 1334 (1918) tarihinde mülazım-ı evvelliğe terfi etti Bu görevi yaparken Anadolu’da Kurtuluş savaşı başlamıştı Savaşa katılmak için iki çocuğu ve eşini bırakarak Kasım 1337(1921) tarihinde Dersaadet’ten firar ederek Karadeniz Ereğli’sinde APMüdürü Ziya Bey’e katıldı Düzce Eğitim kuvvetleri 2 bölük Komutanlığına atandı Daha sonra İzmit Muhafız Bölüğü ve Merkez komutanlığında görev verildi
Arkadaşı Selahattin İsmet, İzmit Merkez Kumandanlığından Cephe-i Harbe gidip halaskar (kurtarıcı) taarruzumuzda kendisini kurban vererek bu günlerin muvaffakiyetlerini tesit eden şehit yüzbaşımız Cemal Bey Bu kıymettar zabitimiz vazifesinde, vaziyetinde yaradılışında mesleğinin bütün icabatını yaşatıyordu Uzun boyu, vakur tavrı, nafiz nazarları, ile tam bir asker olarak tanımlanabilirdi Narin endamı, mültefit tavrı, herkese şamil samimiyeti ile hepimizin kalbini kazanmıştı Bir gün onu odasında düşünce içinde buldum Bana okuduğu kitabın kendisinde bıraktığı elim tahassuratı sebep olarak gösterdi Cesur arkadaşım terfi için faal kıt’a hizmetinde görevlendirildi Görevi kabul edip hemen harekete geçti Hareket öncesi hiçbir endişe taşımıyordu Bilakis bunu bana büyük bir neşe ve sürur (sevinç) ile anlattı
İnşallah terfian yine makamınıza gelirsiniz tarzındaki temennime
Gelmek mi! O bana müşküldür dedi
Filhakika topların sadayi tarrakalarını şehrimizde bile işitmeğe başladık Nihayet Karamürsel’den avdet eden (dönen) muzaffer gazilerimiz Cemal Bey’in düşmanın zulüm ve vahşetinden sayha-i istimdatlarına (İmdat isteyen seslerine) koşarak kurtardığı Müslümanların dualarını alırken hain bir kurşunla mertebe-i şahadete erdiğini söylediler O kurşun, merhumu kalb-i milliyemizde ebediyen yaşatacak, fakat o kurşun manen benim ta ! ciğergâhıma işledi
Gemlik’in kurtuluşunu Yılmaz Akkılıç “ Kurtuluş Savaşında Bursa” isimli eserinde şöyle anlatıyor; “7 Eylül 1922 günü, Kocaeli Grubuna bağlı Mürettep Müfreze ile, bu müfrezenin batı kesiminde buluna iki tabur ve bir bağımsız bölük gücündeki birlikler, Orhangazi batısındaki sırtları ele geçirmek amacıyla şiddetli bir saldırı başlattı Arazi son derece sarp ve uzun süreden beri Yunan istihkam birliklerince özel olarak derinliğine savunma mevzileriyle berkitilmiş olduğu için, saldırı eylemi çok güç ilerleyebiliyordu Birlikler ağır kayıplar vermekteydi Örneğin 7 Eylül akşamına değin sürdürülen kanlı çatışmalar sonucu Mürettep müfreze 80 şehit ve yaralısı vardı saldırıya katılan Türk birliklerinin toplam gücü yedi taburdu Buna karşılık Gemlik’in güvenliğini sağlamak amacıyla Yunanlılar tarafından savunma mevzilerine sürülen birlikler, 3 piyade alayı ile 35 toptan oluşmaktaydı Ayrıca savaş alanının bir bölümü Gemlik Körfezi’ndeki düşman gemilerinin atış menzili içinde bulunmaktaydı Bütün bu olumsuz koşullara karşı 7 Eylül’de düşmanın birinci savunma mevzileri ele geçirildi 10 Eylül 1922 günü Şahintepe alındı Soğucak Tepe’sine yönelen İzmit taburu burada çok şiddetli bir direnişle karşılaştı Bütün gece düşmanın ateş baskısı altında özveriyle, canlarını hiçe sayarcasına çarpıştılar Gecenin ilerleyen saatlerinde Soğucak Tepe’yi ele geçirdiler Gece yarısı 2400 Gemlik’e girdiler Böylece Dr Ziya kaya ve Kuva-yi Milliyeci arkadaşlarının hüzünlü çekilişlerinden iki yıl iki ay dört gün sonra, Körfez’in incisi Gemlik de al sancağına kavuşmuş oldu
Bu olayların canlı şahidi gedikli başçavuş Mehmet Yaraman şöyle anlatıyor “9 Eylül 1922 de Yunan askerleri bir taraftan Mudanya istikametine çekilirken bir taraftan da milli kuvvetlerimizle müsademe yapıyordu 10 Eylül 1922 günü Samanlı dağlarını aşarak Gemlik’e doğru inmeye başlayan askerlerimiz Yunan askerleri ile çarpışırken birkaç şehit verdi Bu gün Gemlik’teki Solaksubaşı Camisinin bahçesinde yatan şehitlerimiz o günün kahramanlarıdır Birisi Yüzbaşı Cemal Bey olup diğeri de aynı gün şehit olan vatanın asil oğullarından kahraman Mehmetçiktir
Son savaşta Yüzbaşının şehit olması Gemlik halkında da büyük üzüntüye sebep olur Onu dualarla Merkez Ali Paşa camiinin haziresine gömerler Mezarları bu gün caminin abdest alma yerinin olduğu yerlere rastlar Cami yıkılıp yenisi yapılmaya başlanınca halk büyük bir tören ve dualarla buradan kaldırıp mezarını bu gün bulunduğu yer olan Emetullah Caminin bahçesine getirdiler Ebediyen unutulmaması için de Gemlik’te bir okula onun adı olan “ŞEHİT CEMAL” koydular Ruhu şad olsun
Vizyonumuz
Türk toplumunu çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkaracak bir yönetim anlayışını eğitim sistemine ve eğitim kurumlarına taşıyan, örnek ve önder birim olmak
Okulumuzun bu günkü değerlerini ortaya çıkararak, gelecek hayallerine ulaşmak için kurumsal değerlerin neler olduğunu belirlemek
Evrensel değerlere uygun olarak ırk, din, cinsiyet ve bedensel eksiklere bakmadan tüm insanlara eşit davranmak
Başarının takım çalışmaları ile elde edileceğine, teşvik ve ödülle artacağına inanmak
Her velinin, öğrenme için öğrencisine her türlü fırsatın verildiğini bilmesi
Okulumuzda herkes her gün daha iyiye ulaşmak için çalışması gerektiğini bilmek vizyonumuzdur

Misyonumuz
Bütün öğrencilerin öğrenmelerini sağlamak , onların bilgili becerili ve kendine güvenen bireyler olarak yetişmelerine fırsat tanımak ve onları 21yüzyılın gelişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek beceriler kazandırmak
Müşteri memnuniyeti konusundaki bilgi, birikim ve deneyimlerin paylaşılması, yeni uygulamaların araştırılması, ilgili kesimlerin bilinçlendirilmesi
Etkinlik ve verimliliği sağlamak, kaliteyi artırmak için yönetimi sistemli bir şekilde değerlendirerek geliştirme faaliyetlerini sürekli kılmaktır
Mükemmelliğin sonu yoktur Çocuk eğitimi dünyanın en ciddi işidirBu konuda kimseyi değil kendi kendimizi rakip görerek daha mükemmeli aramak önemli arayışımızdır
Öğrenci psikolojilerini bozmadan sanatla, sporla, sosyal aktivitelerle zenginlendirilmiş bir eğitim yapmak

Değerlerimiz
Anayasamızda ifadesi bulunan Atatürk ilk ve inkılaplarına aykırı iş yapmayız Hiçbir şey bu ilkelere aykırı iş yapılmasının gerekçesi olamaz
Ülkemizin geleceğinden sorumluyuz
Sağlıklı bir çalışma ortamının önemine inanırız
Çalışanları tanır, yeteneklerini geliştirir, fikirlerine değer verir, yeni fikir üretimini destekleriz
Performansımızın değeri katılımcılığımızla ölçülür
Her işimiz önemlidir, ihmal edilmez
Eğitime yapılan yatırımı kutsal sayar, her türlü desteği veririz
İnsanları suçlamaz, süreçleri sorgularız
Konuları yasalar çerçevesinde, ön yargısız, koşulsuz, ve iyi niyetle değerlendiririz Ancak daha iyiyi bulmak için yasaları irdeleriz
İnisiyatif kullanmaktan çekinmeyiz
Kurumumuzu her yönü ile tanır, konulara içinde bulunduğu çevre ile birlikte bütüncül yaklaşırız
Yenilikçiyiz Öğrenmeyi yenilikçilik için fırsat sayar, değişimin önemine inanırız
Her durumu kurum kültürünü değiştirmek için bir fırsat sayar, eleştiri ve uyarıları kurum kültürüne yapılan bir katkı olarak değerlendiririz
Zamanın değerine inanırız
Çevreye karşı duyarlıyız
En iyi olmak için inandırıcı olmalıyız
Teknolojik gelişmeleri izler, kullanılmasına önem veririz
Geleceği bu günde yaşarız
Sabırlıyız Dinlemesini biliriz
Biz bilinciyle çalışırız Başarı hepimizindir Kurumun başarısı da, başarısızlığı da bizimdir
İletişim
Bağlı olduğu kurum: Milli Eğitim Bakanlığı
Adı: ŞEHİT CEMAL İLKÖĞRETİM OKULU
Adresi: Yeni MahÇelebi Sokak No:27 16600 Gemlik
Telefon Numarası: 2245131146

Kaynak:webrehberibiz
Faks Numarası: 2245131146

Alıntı Yaparak Cevapla