08-19-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kitap Eleştirisi Nasıl Yapılır?
Basamaklayacak olursak kitap eleştirimizi aşağıda belirtilen 12 basamakta yapabiliriz :
1 Öncelikle yazarın yaşamı ve özellikle edebi kişiliği, diğer yapıtları hakkında araştırma yapılıp bilgi toplanmalıdır Bu doğrultuda:
a) Eleştiri yazısı içinde yazar hakkında ilgi çekici tanıtım notları verilebilir
b) Elde edilen veriler, okunulan kitapla ilişkilendirilmeye çalışılmalıdır
c) Diğer yapıtlarıyla karşılaştırmalar yapılıp belirlenen benzerlik ya da farklılıklara yer verilebilir
2 Eleştirisi yazılacak kitap okunurken ilgi çekici noktalar işaretlenmiş ya da kitapla ilgili bazı notlar alınmış olmalıdır Önceden belirlenen bu noktalardan bazıları, eleştiri yazısının ilgili yerlerinde kullanılmalıdır
3 Kitabın içeriği (konusu � teması � iletisi ) hakkında bilgiler ve görüşler yazılmalıdır Bu yapılırken okuyucuya önemli ipuçları verilmemelidir Daha çok okuyucuda merak uyandırmak ve onu bilgilendirmek hedeflenmelidir
4 Mümkünse kitap, günlük yaşamla ilişkilendirilmelidir Böylece kitabın yazıldığı dönemle bağlantısı kurulabilir
5 Yazarın üslûbu (dil ve anlatımı) hakkında belirlenen özellikler yazılmalıdır
6 Kitabın içeriği ya da anlatımıyla ilgili özellikler kitaptan kısa alıntılarla desteklenmelidir Bunun ölçüsüne dikkat etmek gerekir Ayrıca yapılan alıntı, kanıtlanmaya çalışılan görüşü tam olarak örnekler nitelikte olmalıdır
7 Eleştiri, öznel de nesnel de olabilir Ancak öznel ağırlıktan kaçınılmalıdır Daha çok kanıtlı, örnekli nesnel � tarafsız yargılar tercih edilmelidir Bunun yanında aşırıya kaçmayan ve okuyucuyu doğrudan yönlendirmeyen öznel görüşlerimize yer verilmelidir
8 Eleştiride yerine göre tartışmacı ve açıklayıcı anlatım biçimleri bir arada kullanılabilir
9 Örnekleme, tanık gösterme, karşılaştırma, tanımlama gibi düşünceyi geliştirme yolları rahatlıkla kullanılabilir
10 Eleştiride konu bütünlüğüne dikkat edilmeli, bölümler birbirinden kopuk olmamalıdır
11 Eleştiride yalın, açık bir anlatım kullanılmalı; uzun cümlelerle okuyucu konudan uzaklaştırılmamalıdır
12 Sonuç olarak tüm bunlara dikkat edildiğinde, bir de mantığımızı ve yaratıcılığımızı eklediğimizde bir EDEBİ ELEŞTİRİ kaleme almış oluruz
|
|
|