Konu
:
İnyupikler Mutfak
Yalnız Mesajı Göster
İnyupikler Mutfak
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İnyupikler Mutfak
Mutfak
Açık mutfak, Nome, 1916
Maktak
(yağlı deri altı katmanıyla birlikte balina derisi)
Beyazların yiyecekleri (Taniktaq) ile karşılaşmadan önce İnyupikler kendi yiyeceklerini (Iñupiaqtaq) iklim ve coğrafi koşullara göre şekillendirmişlerdi
En temel besin maddesi et (niqipiaq 'gerçek yiyecek' > niqi 'yiyecek' + -piaq 'gerçek') olup, bunu ateşsizliğin çaresizliğiyle değişik yöntemlerle yenebilir kılmışlardır
Maktak
: Çiğ olarak yenen yağlı deri altı katmanıyla birlikte balina derisi
Çiğ olarak yenmesi derideki vitaminlerin alımı için gereklidir, zira İnyupik coğrafyasında meyve ( o da kiraz çekirdeği kadar ufak üzümsü meyveler) ender bulunur
Pişirildiğinde
Uunaalik
adını alır
Quaq
: Çiğ olarak dondurulmuş et ya da balık
Quaq, avcıların tipik kahvaltısıdır
(Diğer Eskimo dillerinde: Doğu Kanada İnuitçesi (= Nunavut Inuktitut & Nunavik Inuttitut) : á?á?á?? quaq ; Kingarmiut İnuitçesi xuaq ; Labrador İnuitçesi (= Inuttut) Kuak ; Grönland İnuitçesi (= Kalaallisut) quaq)
Uiḷaq
: Kurutulmuş et
Mikigaq
: Fermente balina eti, dil ve maktak'ın miksere çekilmesiyle yapılır
IgamaaqÅ?uk
: Fok yağında kızartılan yarı kurutulmuş et
Igaapiaq
: Haşlama et
Akutuq
: Erimiş ren geyiği yağı ile ince kıyılmış ren geyiği etinden bulamaç gibi hazırlanıp bir tepsiye dökülüp çiğ yenir
Mevsimine göre malzeme değişkenlik gösterebilir ve de eklenebilir
Bunlar içinde en makbulü, böğürtlensi ya da üzümsü meyvelerin de dahil edilmesidir
İngilizcede Eskimolar sözkonusu olduğunda "Eskimo dondurması" (Eskimo ice cream ) ya da Kızılderililer sözkonusu olduğunda da "Kızılderili dondurması" (Indian ice cream) denen Akutuq, Türkçedeki külahlı "dondurma" kavramıyla uyuşmaz
Kaynak : Wikipedia
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul