Konu
:
Türkiyede Hayvancılığı Etkileyen Faktörler Nelerdir
Yalnız Mesajı Göster
Türkiyede Hayvancılığı Etkileyen Faktörler Nelerdir
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Türkiyede Hayvancılığı Etkileyen Faktörler Nelerdir
Türkiyede Hayvancılığı Etkileyen Faktörler
Türkiye’de Hayvancılığı Etkileyen Etmenler Hayvancılık tarımsal etkinliklerin bir koludur
Tarımla uğraşan nüfus bir yandan toprağı işleyip çeşitli ürünler elde ederken, diğer yandan da hayvan besler
Bunların etinden, sütünden, gelirlerinden yararlanılır
Engebeliklerin fazla olduğu bölgelerde önemli bir ekonomik etkinlik olarak gelişmiştir
Türkiye hayvan sayısı bakımından Dünya’da önemli bir yere sahip olmasına karşın hayvansal ürünlerin üretimi oldukça düşüktür
Verim düşüklüğünün nedenleri şunlardır :
* Hayvan Soylarının Durumu : Türkiye’de yerli ırkın et ve süt verimleri düşük olduğundan başka ülkelerden getirilen damızlık hayvanlarla melez ırklar üretilmektedir
Bu nedenle haralar kurulmuştur
Bursa’daki Karacabey ve Eskişehir’deki çifteler haraları en önemlileridir
* Otlakların Durumu Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir
Otlaklar bozkır ve dağ otlakları diye ikiye ayrılır
Bozkır otlakları, yazları sıcak ve kurak geçen yerlerde bulunur
Bu tür otlaklarda en çok küçükbaş hayvan beslenir
Dağ otlakları, yazları serin geçen bölgelerde bulunur
Otlar uzun boylu ve gürdür
Bu alanlarda çoğunlukla büyükbaş hayvan beslenmektedir
Türkiye’deki otlakların yetersiz olması hayvancılıktaki verimi düşürmektedir
* Mera Hayvancılığı Türkiye’de hayvancılık daha çok mera hayvancılığı şeklinde yapılır
Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır
Bu nedenle mera hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve süt verimi düşüktür
* Besi ve Ahır Hayvancılığı Hayvansal ürün verimini artırmak için ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır
Özellikle büyükbaş hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yöntemlerle beslenir
Şekerpancarının küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir
Bu nedenle şeker fabrikaları çevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir
Marmara Bölgesi’nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır
* Hayvancılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri Türkiye’de hayvancılık, artan nüfusun beslenmesinde ve endüstri hammaddesi olması açısından önemli bir yer tutar
Tarımsal üretimin % 40’ı, ulusal gelirimizin yaklaşık % 20’si hayvancılıktan sağlanmaktadır
Dış ticaretimizde hayvancılık % 15’lik bir paya sahiptir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul