Konu
:
Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri
Yalnız Mesajı Göster
Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri
Başlıca Tarım Ürünlerimiz Nelerdir - Türkiye'deki Tarım Ürünleri
TAHILLAR
Buğday
Yurdumuzda en çok üretilen ve tüketilen tahıldır
Un ekmek ve makarna üretiminde kulla*nılır
Buğday yetişme döneminde yağış ol*gunlaşma döneminde kuraklık ister
Ülkemizde en fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde (başta Konya Ovası) yetiştirilir
Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de üretimi yapılır
Buğday sürekli yağış almasından dolayı Karadeniz kıyılarında düşük sıcaklıkların görül*mesinden dolayı da Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yetişmez
Yağışların bol olduğu yıllarda üretim artarken kurak geçen yıllarda üretim azalır
Arpa
Buğdaydan sonra en çok yetiştirilen tahıl*dır
Soğuğa ve sıcağa dayanıklı olup buğda*ya göre daha kısa sürede yetişir
Bu nedenle buğdayın yetişemediği daha soğuk ve yüksek yerlerde de üretimi yapılır
Arpa hayvan yemi olarak ve ekmek yapı*mında kullanılır
Bira sanayisinin ham maddesi*dir
En çok İç Anadolu Güneydoğu Anado*lu ve Ege bölgelerinde yetiştirilir
Çavdar
Buğdayın ve arpanın iyi yetişemediği yer*lerde yetişir
İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yetiştirilir
Fazla sıcaklıklardan zarar görür
Yayla ik*limini sever düşük ısıya dayanabilir
Bunun için buğdaya göre daha fakir topraklarda ve yüksek*lerde tarımı yapılmaktadır
Tanesinden ekmek ve bira saplarından hasır şapka yapılır
Sandalye yapımında ve hay*van yemi olarak da yararlanılır
Yulaf
Serin yüksek nemli bölgeler ile sıcak ve kurak yörelerde yetiştirilir
Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan yulaf İç Anadolu Akdeniz ve Marmara bölgele*rinde ekilir
Yulaf unu besin maddesi olarak da kulla*nılır
Mısır
Fazla su ve sıcaklık isteyen mısır bu özelliğiyle diğer tahıllardan ayrılır
Yaz yağışları*nın ve sulama imkânlarının bulunduğu yerlerde yetiştirilir
Akdeniz Karadeniz Marmara ve Ege bölgelerinde üretilir
Doğal yetişme alanı Karadeniz Bölgesi’dir
Ancak temel besin maddesi olarak tüketildi*ği için bölge ticaretinde önemli yer tutmaz
Mısır üretiminin yaklaşık yarısı Akdeniz Bölgesi’nde yapılır
Mısır üretiminin son yıllarda artış göstermesinde sanayi ham maddesi olarak alkol ve yağ imalatında kullanılması etkilidir
Yemeklik yağ üretiminde ve hayvan yemi olarak kullanılır
Pirinç
Çeltik bitkisinin tohumlarının kabukların*dan ayrılması ile elde edilir
Sıcak ve nemli iklim koşullarında yetişen bir tarım ürünü olduğundan akarsu boylarında ve sulak ovalarda yetişir
Ülkemizde pirinç üretimi tüketimi karşıla*yamamaktadır
Bu nedenle yurt dışından pirinç it*hal edilmektedir
Ülkemizde en fazla Marmara (Meriç Ova*sı) Karadeniz (Tosya - Boyabat) ve Akdeniz bölgelerinde üretilir
UYARI:
Çeltik tarlaları sivrisinek ve kurbağa gibi canlıların üremesi için uygun ortam olduğu için üretimi yerleşim merkezlerine yakın kesimlerde yapılmamaktadır
Bu nedenle üretim alanları devlet tarafından sınır*landırılmıştır
SANAYİ (ENDÜSTRİ) BİTKİLERİ
Türkiye’de tahıllardan sonra en çok yetiş*tirilen tarım ürünleridir
Sanayi bitkileri doğrudan tüketilmeyip fabrikalarda işlenerek kullanıma ha*zır hâle getirilen ürünlerdir
Pamuk
Dokuma sanayinin ham maddesidir
Alüvyal toprakları sever
Yetişme döne*minde bol su ve yüksek sıcaklık olgunlaşma ve hasat döneminde tam kuraklık ister
Türkiye dünyanın sayılı pamuk üreticileri arasında yer alır
Pamuk ve pamuklu dokuma ürünlerinin bir bölümü ihraç edilir
En çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ege Bölgesi (Büyük Menderes Küçük Mende*res Gediz ovaları) Akdeniz Bölgesi (Çukurova Antalya Ovası) Güney Marmara Bölümü ve Do*ğu Anadolu Bölgesi’nde (Malatya Elazığ Iğdır ovaları) yetiştirilir
Tütün
Sigara sanayinin ham maddesidir
Yetişme döneminde bol su olgunlaşma döneminde de yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar
Türkiye dünyanın kaliteli tütün üreten ül*keleri arasında yer alır
Tütün üretimi belli bölgelerde toplanmış*tır
Bu durum kaliteli tütün üretimi sağlamak için üretimin devlet kontrolünde olmasından kaynak*lanır
Ülkemizde en çok Ege Bölgesinde yetiş*tirilir
Bu bölgemizi sırasıyla Güneydoğu Anado*lu Karadeniz ve Marmara bölgeleri izler
UYARI:
Yüksek kaliteli ürün almaya elverişli olmayan sahalarda üretimi devlet tarafından engellenmiştir
Şeker pancarı
Şeker sanayinin ham maddesidir
Şeker pancarı yurdumuzun hemen her yerinde yetiştirilebilmesine rağmen kıyıya yakın alanlarda tarımı yaygın değildir
Nemli topraklarda iyi gelişir
Yağışların yetersiz olduğu yerlerde ise sulama yapılarak üretilir
En çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştiri*lir
Daha sonra Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir
UYARI:
Şekerpancarı hasat edildikten hemen sonra tüketilmesi gerektiğinden şeker fabrikalarıüretim alanlarına yakın yerlerde kurulmaktadır
Çay
Sıcaklık farkları fazla olmayan ılıman ya*ğışlı bir iklim ile kireçsiz ve yıkanmış toprak ister
Türkiye’de sadece Doğu Karadeniz Bölümü‘nde Giresun‘dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı şeridinde yetişir
Üretilen çayın büyük bölümü Rize’den sağlanır
Çay ekim alanı en dar olan sanayi bitkimizdir
Ayçiçeği
Alüvyonlu toprakları ve sıcağı sever
Tohumlarından yağ çıkarılan bitkiler ara*sında en önemlisidir
Ayçiçeğinin artığı aynı zamanda hayvan yemi olarak değerlendirildiği için ayçiçeği işleyen yağ fabrikalarının çevresinde hayvancılık faaliyet*leri de gelişmiştir
Ekim alanı yaygındır
Başta Marmara Bölgesi’nin Trakya kesimi olmak üzere İç Ana*dolu ve Karadeniz (doğu kıyıları hariç) bölgele*rinde de yetiştirilir
Keten – Kenevir
Ilık ve nemli iklimlerde daha çok yetişir
Keten lifleri keten kumaş ve kâğıt yapı*mında kullanılır
Tohumlarından boya yapımında kullanılan bezir yağı elde edilir
Kenevir bitkisinin lifleri ise halat ip pas*pas gibi kaba dokumalarda kullanılır
Enfazla Batı Karadeniz Bölümü‘ndeüretimi yapılır
Haşhaş
Yazları sıcak geçen ve orta derecede yağışların görüldüğü yerlerde yetişir
Haşhaş ilaç sanayinde kullanılır ve tohumlarından yağ elde edilir
Haşhaş bitkisinin meyvesinde bulunan ve afyon sakızı adı verilen maddeden uyuşturucu özelliği olan morfin elde edilir
Bu nedenle haşhaş üretimi devlet kontrolünde yapılır
Haşhaş üreti*miinin büyük bir bölümü Ege Bölgesi‘nde yapılır
Afyon Denizli Kütahya Uşak Konya Isparta ve Burdur’da üretimi yapılır
Zeytin
Kışların ılık geçtiği Akdeniz ikliminde yeti*şen ve ekonomik değeri yüksek olan bir bitkidir
Bir kısmından yağ elde edilir bir kısmı ise sofralık olarak tüketilir
Ege Bölgesi (Edremit Ayvalık arası) yağlık Marmara Bölgesi sofralık zeytin üretimin*de başta gelir
Akdeniz Bölgesi’nde daha fazla gelir getiren ürünlerin ekilmesi tercih edildiğinden zeytin üretimi az yapılmaktadır
Az miktarda olmakla birlikte Doğu Karadeniz Bölümü’nde de zeytin üretilmektedir
Susam
Akdeniz ikliminde yetişir
Yağ ve tahin üretiminde kullanılır
Güneydoğu Anadolu Akdeniz Ege ve Marmara bölgelerinde üretilir
UYARI:
Zeytin ayçiçeği susam keten mısır fındık ve pamuk yağ elde edilen sanayi bitkileridir
Anason
Rakı ve içki yapımında kullanılır
Burdur (% 50) üretimde birincidir
Burdur’u Muğla ve An*talya illeri izler
BAKLAGİLLER
Fasulye
Yetişme döneminde yağış veya sulama ister
Ege ve Marmara bölgelerimizdeki ovalar ile Çukurova ve Batı Karadeniz Bölümü‘nde fa*sulye tarımı yaygındır
Nohut
Baklagiller içinde üretim bakımından ilk sırayı alır
İç Anadolu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir
Mercimek
Baklagiller içinde nem isteği en az ve ku*raklığa en dayanıklı olan bitkidir
Kırmızı mercimek üretiminde Güneydo*ğu Anadolu yeşil mercimek üretiminde ise İç Anadolu Bölgesi başta gelir
UYARI:
İç Anadolu Bölgesi baklagil üretiminde ilk sırada yer alır
Soya Fasulyesi
Yazları sıcak ve yağışlı geçen iklim şart*larında yetişir
En çok Akdeniz Bölgesi‘nde üretilir
Or*ta ve Batı Karadeniz kıyıları ile Ege ve Marma*ra’da üretimi yapılır
Bakla
Başlıca yetişme alanları Güney Marmara ve Ege Bölgesi’dir
Mercimek
Kuraklığa çok dayanıklı bir bitkidir
Yeşil mercimek en fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde kırmızı mercimek ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde üretilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul